ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ
Δυναμική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2004

Ολοκάθαρη ταξική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και της κυβέρνησης, έδωσαν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι και η νεολαία, που το απόγευμα του Σαββάτου συμμετείχαν στο πρωτόγνωρα μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ στη Θεσσαλονίκη, που ολοκληρώθηκε με τη μεγαλειώδη πορεία προς τη ΔΕΘ, όπου επέδωσαν το διεκδικητικό τους πλαίσιο σε εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Οι χιλιάδες διαδηλωτές, από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τους άλλους νομούς της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, γύρισαν την πλάτη στα κηρύγματα συναίνεσης και ταξικής συνεργασίας που απευθύνουν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο εργατικό κίνημα και αντίστοιχα της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΣΥΔΑΣΕ και της ΓΕΣΑΣΕ στο αγροτικό κίνημα. Επέλεξαν το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που τους γυρίζει στο Μεσαίωνα.

«Αγρότες, εργάτες, μέτωπο ενάντια στις πολυεθνικές», διακήρυξαν οι αγρότες, που και φέτος πληρώνονται με εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα τους ακόμη και κάτω από το κόστος παραγωγής. Ενώ την ίδια ώρα γεμίζουν οι τσέπες μεσαζόντων και εμποροβιομηχάνων.

Εκεί με το ΠΑΜΕ του ανυποχώρητου αγώνα βρέθηκαν οι εργαζόμενοι της κατασκευαστικής «Καματάκης ΑΤΕΕ», - 7 μήνες απλήρωτοι- να διεκδικούν «την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία». Μαζί τους και οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ διεκδίκησαν «μόνιμη σταθερή εργασία, χρηματοδότηση των ΟΤΑ από το κράτος». Αλλά και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στο Λιμάνι, συμβασιούχοι, καπνεργάτες, εμποροϋπάλληλοι, οικοδόμοι, εργαζόμενοι από κάθε κλάδο δουλιάς.

Ο καθένας με τα επιμέρους αιτήματα του χώρου του. Οπως και οι εργαζόμενοι στα εμφιαλωμένα ποτά που διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην «ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων», αφού δεκάδες συνάδελφοί τους μετρούν πολύμηνες και πολύχρονες ποινές φυλάκισης.

Και η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας με δυναμική παρουσία πρόβαλε την απαίτηση των συνταξιούχων του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και άλλων ταμείων, για συντάξεις που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση και χτύπημα της ακρίβειας. Μαζικότατο και το μπλοκ της Συσπείρωσης για τις δημοκρατικές ελευθερίες και την αλληλεγγύη που καλούσε Ελληνες και ξένους εργάτες, ενωμένους στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση.