ΓΣΕΕ ... διαμαρτυρόμενη
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004

Γρηγοριάδης Κώστας

Διαρρηγνύει τα ιμάτιά της η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για το περιεχόμενο της ετήσιας Εκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα. Κάνει λόγο για αναμασημένες συνταγές και θεωρεί άκρως κινδυνολογικές τις εκτιμήσεις του για το ασφαλιστικό σύστημα.

Και αφού σηκώνει κουρνιαχτό διαμαρτυρίας, στο «διά ταύτα», κάνει τούμπα 180 μοιρών..! Ετσι καλεί την κυβέρνηση «να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να υλοποιήσει τον ισχύοντα ασφαλιστικό νόμο, ο οποίος αποτελεί ασφαλή βάση και δίκαιη βιώσιμη προοπτική του Ασφαλιστικού...». Δηλαδή, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ζητά από την κυβέρνηση να γίνει θεματοφύλακας της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης του ΠΑΣΟΚ, που περιέκοψε τις συντάξεις σε Δημόσιο, τράπεζες και ΔΕΚΟ και με το 1% επί του ΑΕΠ προς το ΙΚΑ, συνέχισε την υποχρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ζητεί να εφαρμόσει την πολιτική της, που προεξοφλεί το πάγωμα, ουσιαστικά, των συντάξεων στα εξευτελιστικά επίπεδα που άφησε πίσω της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Υποστηρίζει, επίσης, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ότι με την Εκθεσή του το ΔΝΤ δεν «πρωτοτύπησε». Πράγματι, το ΔΝΤ εκπληρώνει στο ακέραιο το ρόλο και την αποστολή του. Το ερώτημα είναι ποια είναι η αποστολή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. `Η, μήπως, ακριβώς αυτός είναι ο ρόλος της; Να εμφανίζεται «διαμαρτυρόμενη», αλλά εσαεί «πειθόμενη» στις προσταγές του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του;