Περίπατος στην Ελευσίνα, έργα στην Ολυμπία
Παρασκευή 28 Απρίλη 2000

Αεροφωτογραφία του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας
Οι απαλλοτριώσεις στην οδό Νικολαΐδου, που έκρυβε και διασπούσε τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, άρχισαν το 1961, αλλά το τελευταίο σπίτι γκρεμίστηκε πριν από λίγους μήνες κι έτσι ο χώρος είναι ελεύθερος και θεατός. Στη συνεδρίαση της περασμένη Τρίτης, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία αρχαιολογικού περιπάτου έξω από την περίφραξη σε πεζοδρόμιο πλάτους 4,8μ.

Το θέμα έφτασε το ΚΑΣ, ύστερα από αίτημα του δήμου να του παραχωρηθεί το πεζοδρόμιο για τη δημιουργία περιπάτου. Τα μέλη του Συμβουλίου επέμειναν ότι δεν μπορεί να παραχωρείται αρχαιολογικός χώρος και αποφάσισαν να αναλάβει η Αρχαιολογική Υπηρεσία την ανάδειξη. Στην ίδια απόφαση συμπληρώνεται ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε επαγγελματική εκμετάλλευση του χώρου αυτού καθώς και η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων. Παράλληλα θα σημανθεί ο χώρος που αποδίδεται στο κοινό, ώστε να είναι διακριτή η ιδιοκτησία του υπουργείου Πολιτισμού και θα μετατοπιστεί η περίφραξη όπου χρειάζεται προκειμένου να ευθυγραμμιστεί η διαδρομή.

Σε τμήμα του Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας θα εξελιχθεί το κτίριο του πρώην ξενοδοχείου ΣΠΑΠ, προκειμένου να απελευθερωθούν χώροι του Μουσείου, δεδομένου ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασής του, ενώ αυξάνονται οι ανάγκες χώρων λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το κτίριο ΣΠΑΠ παραχωρήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο από τον ΕΟΤ, μαζί με τα ξενοδοχεία «Ξενία» και «Ξένιος Ζευς». Το ΣΠΑΠ βρίσκεται δίπλα στο Μουσείο και έχει δύο κατασκευαστικές φάσεις. Κτίστηκε το 1896, ενώ ένα τμήμα του κατασκευάστηκε το 1957. Μετά την απόφαση του ΚΑΣ να χρησιμοποιηθεί το κτίριο, θα στεγάσει τις λειτουργίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων, αίθουσα Τύπου, αρχεία, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρους υγιεινής και βεστιάριο.

Το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο των γενικότερων επεμβάσεων που θα γίνουν στην Ολυμπία, τόσο στην κτιριακή υποδομή όσο και στον αρχαιολογικό χώρο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Ηδη αποφασίστηκε να εγκατασταθεί στην Ολυμπία η μία από τις τέσσερις περιφερειακές μονάδες του Κέντρου Συντήρησης Αρχαιοτήτων, αφού υπάρχουν αυξημένες ανάγκες εργαστηριακής υποδομής, ώστε να αντιμετωπιστεί η συντήρηση των ψηφιδωτών της Ολυμπίας.