ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΙΚΟΜΕΞ
Εισήγηση - πρόκληση στον Αρειο Πάγο

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση που επιδίκασε αποζημιώσεις σε κάποια από τα θύματα της «Ρικομέξ»

Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2004

Πέντε χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της 7ης του Σεπτέμβρη του 1999 και οι υπεύθυνοι της εταιρίας «Ρικομέξ ΑΕ» για το θάνατο 39 ανθρώπων στα συντρίμμια του κτιρίου της, αφού στην αρχή απαλλάχτηκαν από κάθε ποινική ευθύνη, τώρα πλέον ενδέχεται να ανοίξει ο δρόμος και για την απαλλαγή τους από κάθε αστική ευθύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με εισήγηση προς την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προτείνεται να αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου Αθήνας που είχε επιδικάσει αποζημιώσεις σε κάποια από τα θύματα. Η αναίρεση προτείνεται ως προς το βαθμό υπαιτιότητας των υπευθύνων, ενώ απορρίπτονται οι υπόλοιποι ισχυρισμοί κατά των αποζημιώσεων που σχετίζονται με ζητήματα παραγραφής των αδικημάτων κτλ.

Την εισήγηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έκανε ο αρεοπαγίτης Ε. Τσακόπουλος. Ο αρεοπαγίτης πρότεινε την εφαρμογή της πάγιας νομολογίας για το ζήτημα του ενδεχόμενου δόλου (άρθρο 27 του Ποινικού Κώδικα) και, κατά την αρεοπαγιτική πρόταση, για τη διακρίβωση του αδικήματος απαιτείται να έχει προβλέψει ο δράστης το αποτέλεσμα ως δυνατή συνέπεια της πράξης του και να το έχει αποδεχτεί, γεγονός που αποτελεί ζήτημα απόδειξης.

Μάλιστα, στην εισήγηση υποστηρίζεται ότι η εφετειακή απόφαση παραβίασε τη σχετική διάταξη του άρθρου 27 του ΠΚ και γι' αυτό πρέπει να αναιρεθεί ως προς αυτό το σκέλος. Στο σκεπτικό της πρότασης του Ε. Τσακόπουλου επισημαίνεται ότι, προκειμένου να οδηγηθεί στην κρίση περί ενδεχόμενου δόλου, το Εφετείο αρκέστηκε στη διακρίβωση του γνωστικού στοιχείου (πρόβλεψη του αποτελέσματος) υπολαμβάνοντας ότι το βουλητικό τεκμαίρεται κατ' ανάγκη από τον υψηλό βαθμό πιθανότητας με τον οποίο ο δράστης προέβλεψε το αποτέλεσμα ή από την εξ ιδιοτέλειας αδιαφορία του γι' αυτό.

Πάντως, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κανένα από τα μέλη του ΔΣ της «Ρικομέξ» δεν κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το θάνατο των 39 ατόμων που καταπλακώθηκαν στα χαλάσματα της εταιρίας. Μόνο για ένα άτομο από το ΔΣ της εταιρίας είχε ασκηθεί ποινική δίωξη, το οποίο πέθανε πριν η υπόθεση οδηγηθεί στο ακροατήριο. Να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι που πέρασε στην ποινική δίκη για τη «Ρικομέξ» κατηγορούμενοι ήταν μόνο πολιτικοί μηχανικοί.

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας με διάφορες μεθόδους προσπάθησαν να αποφύγουν ακόμη και την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα και στους συγγενείς τους. Εφτασαν και στο σημείο να καταθέσουν αίτηση πτώχευσης της εταιρίας.

Τα αστικά δικαστήρια έχουν επιδικάσει μέχρι τώρα 7.676.000 ευρώ σε κάποιες από τις οικογένειες των θυμάτων και στους διασωθέντες, ενώ η εταιρία κατάφερε να έρθει σε συμβιβασμό με τη συντριπτική πλειοψηφία των αντιδίκων, καταβάλλοντας ένα μικρό ποσό της αποζημίωσης που επιδίκασαν τα δικαστήρια.