ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στρατιωτικές επιχειρήσεις

«Ηδη δεν ακολουθούμε κανέναν οδικό χάρτη» δήλωσε ο Αριέλ Σαρόν, ενώ ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού επιχειρούσαν σε Νάμπλους και Τζενίν

Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2004

Associated Press

Επτάχρονο κοριτσάκι θύμα του ισραηλινού στρατού
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

«Μετά από την ολοκλήρωση του σχεδίου μας για ολική αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας και για εκκένωση ορισμένων εποικισμών στη Δυτική Οχθη, δε νομίζω ότι, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα θα γίνεται τίποτε άλλο... Ηδη, άλλωστε, δεν ακολουθούμε τον οδικό χάρτη...». Αυτό παραδέχτηκε ξεκάθαρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ», όπου αποσαφηνίζει και τις προθέσεις του για το μέλλον, επιρρίπτοντας, φυσικά, την ευθύνη στην παλαιστινιακή ηγεσία.

Η ανοιχτή παραδοχή του Σαρόν ότι δεν προτίθεται να ακολουθήσει τον «οδικό χάρτη», αφού, άλλωστε, δεν το πράττει ούτε τώρα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της παλαιστινιακής ηγεσίας. Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις Σαρόν επιβεβαιώνουν τις υποψίες ότι το «σχέδιο απεγκλωβισμού» δεν είναι παρά άλλος ένας τρόπος να απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης του «οδικού χάρτη» και της ίδρυσης παλαιστινιακού ανεξάρτητου κράτους.

Υπέρ αυτής της προοπτικής, πάντως, τάχθηκε, χτες, η Σουηδή ΥΠΕΞ, Λάιλα Φρέιβαλντς, που συναντήθηκε με τον Γιάσερ Αραφάτ και τον πρωθυπουργό Αχμάντ Κορέι, στη Ραμάλα. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Teleskeri», το 69% των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το «σχέδιο απεγκλωβισμού από τη Λωρίδα της Γάζας», με το 58% να δηλώνει ότι θα ψήφιζε υπέρ της αποχώρησης και να χαρακτηρίζει «τουλάχιστον απαράδεκτη» τη στάση των εποίκων, που καταφεύγουν ακόμη και στη βία για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο.

Νέες αιματηρές επιδρομές

Μπορεί στο Ισραήλ να επικρατούν οι εορτασμοί για το νέο εβραϊκό έτος (Γιομ Κιπούρ), αλλά ο ισραηλινός στρατός δεν έχει «αργία». Ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν, χτες το πρωί, στη Νάμπλους και περικύκλωσαν κτίριο στην παλιά πόλη. Ακολούθησε πολύωρη μάχη πριν, τελικά, σκοτωθούν 5 ένοπλοι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ήταν 4 μέλη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» και ο τοπικός επικεφαλής του «Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών, σκοτώθηκε και ένα 11χρονο κοριτσάκι, καθώς, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, οι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούσαν προς όλες τις κατευθύνσεις. Το κτίριο, στη συνέχεια, ισοπεδώθηκε από μπουλντόζες.

Επιχείρηση των ισραηλινών μυστικών δυνάμεων του στρατού πραγματοποιήθηκε και στη Τζενίν, όπου Ισραηλινοί στρατιώτες μεταμφιεσμένοι σε Παλαιστινίους με πολιτικά, περικύκλωσαν, σε συνεργείο, 6 Παλαιστινίους. Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 2 συνελήφθησαν. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι επρόκειτο για μέλη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», κάτι που δεν επιβεβαιώνουν παλαιστινιακές πηγές.