ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Θα είμαστε στο συλλαλητήριο
Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2004

ο Χρήστος Κατσώτης
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα έχουν τη δική τους ξεχωριστή παρουσία στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΚΚΕ για τις 9 Οκτώβρη.

Η δήλωση είναι κατηγορηματική: «Θα είμαστε εκεί με τη δική μας εμφάνιση και τα πανό που θα έχουν τα αιτήματά μας».

«Ο κλάδος είναι ήδη σε κινητοποίηση. Και βλέπει το συλλαλητήριο που οργανώνει το ΚΚΕ σαν έναν ακόμα τρόπο για να ενισχυθεί και ο ειδικός κλαδικός αγώνας. Εχουμε ήδη πίσω μας, μέσα στο καλοκαίρι, τρεις απεργίες, δύο 5ωρες στάσεις, έχουμε στήσει επιτροπές αγώνα, δε μασήσαμε τα περί "εθνικού στόχου" που μας έλεγαν στην "Ολυμπιάδα" για να μην κινητοποιηθούμε, ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα του ΚΚΕ για συγκέντρωση δυνάμεων ενάντια σ' αυτήν την αντεργατική πολιτική και παράλληλα προγραμματίζουμε τα επόμενα βήματα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Χρήστος Κατσώτης, στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρος του κλαδικού σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Αθήνας, στη διάρκεια μιας συζήτησης που είχαμε.

«Το συλλαλητήριο που οργανώνει το ΚΚΕ, συνεχίζει, δίνει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους που ψήφισαν και άλλα κόμματα να βρεθούν μαζί στο δρόμο και να ζητήσουν όλα αυτά που τους στερούν. Τώρα δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο για να ξεγελιέται κάποιος από προεκλογικές υποσχέσεις. Το ψέμα τέλειωσε και βιώνουμε όλοι, ό,τι κι αν έχουμε ψηφίσει, την εφαρμογή της ίδιας πολιτικής που εφαρμοζόταν και πριν από τις εκλογές. Αυτό μας κινητοποιεί. Σ' αυτή την πραγματικότητα το κάλεσμα του ΚΚΕ για το συλλαλητήριο πιάνει τόπο».

Σύγχρονος «Μεσαίωνας»

Η πραγματικότητα στην οποία αναφέρεται είναι από τις πλέον βάρβαρες: «Ζούμε ως προς την αγοραστική μας δύναμη χειρότερα από τη δεκαετία του '80. Οι εργασιακές σχέσεις είναι μεσαιωνικές. Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα κυριαρχούν. Κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Εχουμε εργαζόμενους με συμβάσεις μιας μέρας, λίγων μηνών, ενοικιασμένους από σύγχρονους δουλέμπορους. Αυτό είναι το μωσαϊκό των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο. Τα ξενοδοχεία χρησιμοποιούνται σαν πιλότος για την ανατροπή της σταθερής και πλήρους εργασίας. Οι ξενοδόχοι έχουν ξεφύγει εντελώς. Καλούν εργαζόμενους για δουλιά μερικών ωρών ή μόνο Σαββατοκύριακα. Βλέπεις τον εργαζόμενο διαρκώς με το τηλέφωνο στο χέρι. Δεν ξέρει ποτέ πού, πότε και πόσο θα δουλέψει. Ακούς την κυβέρνηση να μιλάει για προστασία των μητέρων και ξέρεις πως στον κλάδο μας δεν υπάρχει άδεια τοκετού και λοχείας. Εχει δουλιά για μια μέρα, απολύεται και τέλειωσε. Σ' αυτό το περιβάλλον της πλήρους ελαστικότητας δε σημαίνουν τίποτα η γονική άδεια, το μειωμένο ωράριο για τη μάνα. Αρρώστησες; Πολύ απλά δεν έχεις δουλιά την άλλη μέρα. Δεν έχεις άδεια ούτε και επίδομα αδείας».

Εχουν αιτία τα προβλήματα

Από πρόσφατη πορεία του κλάδου (εδώ στη Διονυσίου Αεροπαγίτου)
Ολα αυτά δε φύτρωσαν μόνα τους. «Αιτία είναι οι πολιτικές που ευνοούν την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, την περίφημη "ανταγωνιστικότητα". Σαν αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών στο "Χίλτον" από 800 εργαζόμενους πέσαμε σήμερα στους 450. Στο "Λήδρα" από 470 τώρα 250. Στο "Χανδρής" από 350 τώρα 250. Στο "Ιντερκοντινένταλ" από 800 σήμερα 450. Εχουν μειωθεί οι θέσεις σταθερής απασχόλησης και δίπλα τους απασχολούνται και άλλοι, αλλά με τις ελαστικές σχέσεις. Το 50% του κλάδου δουλεύει έτσι. Αυτοί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να επιβιώσουν. Είναι σε μια διαρκή αναζήτηση.

Γι' αυτό λέμε: δε φτάνει η συνδικαλιστική διεκδίκηση. Γιατί απέναντί μας έχουμε τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, συνολικά την ομάδα των κομμάτων της ευρωυποταγής, που με τη στάση τους ενίσχυσαν την κερδοφορία και την ασυδοσία του κεφαλαίου, όξυναν τα προβλήματα».

«Ο αγώνας μας είχε ήδη πολιτικά χαρακτηριστικά. Και σ' αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ ήταν πάντα δίπλα και μπροστά με τα στελέχη του στην πρώτη γραμμή».

«Τώρα, λέμε, ότι πρέπει να γίνει ένα βήμα ακόμα, να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα προς την πολιτική πάλη. Λέμε αυτό που το ξέρει ήδη ο κόσμος όλος: Δεν πάει άλλο! Πρέπει να δούμε πολιτικά τα ζητήματα που μας απασχολούν και ο αγώνας μας να έχει χαρακτηριστικά ανατροπής αυτής της πολιτικής. Κι αυτό σημαίνει να συγκεντρώνουμε δυνάμεις για έναν τέτοιο στόχο».

Ανοιχτά με το κάλεσμα του ΚΚΕ

«Οι κομμουνιστές στον κλάδο απευθυνθήκαμε ανοιχτά στον κόσμο, ό,τι κι αν ψήφισε, και τους λέμε ότι πρέπει να σταθεί απέναντι σ' αυτή την πολιτική. Το συλλαλητήριο του ΚΚΕ στις 9 Οκτώβρη απαντά σ' αυτήν την ανάγκη. Στη συγκέντρωση δυνάμεων που θα πουν τέρμα στην ανοχή, τέρμα στη στήριξη που παρέχει το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ με την ταυτόσημη πολιτική του. Θέλουμε να βγουν από το συλλαλητήριο μηνύματα για μια άλλη πορεία στον αγώνα μας, τέτοια που να σφραγίζουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Θέλουμε μέσα από το συλλαλητήριο να ενισχύσουν οι εργάτες τη δύναμή τους. Οχι μόνο γιατί το ΚΚΕ ήταν πάντα δίπλα και μπροστά, αλλά γιατί σήμερα πρέπει αυτός ο πολιτικός αγώνας να δυναμώσει περισσότερο».

- Πώς αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του κλάδου την πρόσκληση;

- Αντιλαμβάνονται ότι αφορά την ίδια τη ζωή τους. Τους αγγίζει το πλαίσιο, κατανοούν ότι περιέχει αιτήματα δικά τους. Βλέπουν ότι το ΚΚΕ είναι και στην πράξη αντίθετο στις δυνάμεις που αυξάνουν την κερδοφορία και προβάλλει αιτήματα εργατών. Εκτιμούν την προσπάθεια που κάνει το Κόμμα, ανταποκρίνονται στο κάλεσμα, παρά τη μεγάλη πίεση που ασκείται από διάφορους μηχανισμούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις Σωματείων (2021-10-06 00:00:00.0)
Καλούν στο σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα (2020-10-13 00:00:00.0)
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη κινητοποίηση του Σαββάτου (2019-09-03 00:00:00.0)
Σήμερα η σύσκεψη σωματείων της Αττικής για την κλιμάκωση της δράσης (2017-02-23 00:00:00.0)
Να πλημμυρίσει αύριο η Ομόνοια (2011-11-09 00:00:00.0)
Ολοι στο δρόμο στις 17 Μάρτη (2011-03-12 00:00:00.0)