Πολιτεία του Φεστιβάλ: 30 χρόνια συσσωρευμένης εμπειρίας

Στόχος, η μεγαλύτερη και πιο ενεργός συμμετοχή του κόσμου στο κορυφαίο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός της νεολαίας

Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2004

Η «Διεθνούπολη» η πολιτεία της αλληλεγγύης
Η συσσωρευμένη και πλούσια εμπειρία των 30 χρόνων, η εθελοντική εργασία εκατοντάδων νεολαίων της ΚΝΕ, είναι τα πρώτα και κύρια συστατικά της επιτυχίας και του φετινού Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Αλλαγές στη διαρρύθμιση του χώρου, νέα περίπτερα, νέες ποικιλόμορφες δραστηριότητες στοχεύουν στην ακόμα μεγαλύτερη και πιο ενεργό συμμετοχή του κόσμου σε αυτό το μεγάλο και πλούσιο διάλογο της ΚΝΕ και του Κόμματος με τους χιλιάδες επισκέπτες.

Αμέσως μετά την κεντρική είσοδο, δεσπόζει το ταμπλό - κάλεσμα για το μεγάλο συλλαλητήριο της 9ης Οκτώβρη.

Πρώτο μεγάλο περίπτερο αυτό του «ΟΔΗΓΗΤΗ», της εφημερίδας της νεολαίας «γιατί η αλήθεια γράφεται με κόκκινο».

Λίγο πιο πέρα τα βιβλιοπωλεία και το ειδικό περίπτερο, αφιερωμένο στο σοσιαλισμό.

Δεξιά, η κεντρική εξέδρα του Φεστιβάλ, πιο μεγάλη από ποτέ με το κεντρικό σύνθημα: ΚΝΕ «30 χρόνια Φεστιβάλ - Η δική σου γιορτή, ο δικός σου αγώνας για το σοσιαλισμό».

Στον ίδιο χώρο, τα περίπτερα του «Ριζοσπάστη», όπου γίνεται αναδρομή στα 30 χρόνια νόμιμης επανέκδοσης της εφημερίδας από τον Σεπτέμβρη του 1974, του «902», της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων, του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης.

«Από το σκληρό βράχο στο σκληρό δίσκο», είναι ο τίτλος ενός περίπτερου που έχει στηθεί απέναντι ακριβώς από την κεντρική εξέδρα. Περίπτερο με ιδιαίτερη σημασία και ενδιαφέρον, καθώς παρουσιάζει την εξέλιξη της γραφής και του βιβλίου από τους βράχους, το μετάξι, τα φύλλα των φοινικόδεντρων, μέχρι το χαρτί και την ηλεκτρονική γραφή.

Πάνω και δεξιά από την κεντρική σκηνή έχει στηθεί ο κινηματογράφος και ο παιδότοπος. Ιδιαίτερη προσπάθεια γίνεται στον παιδότοπο, ώστε «τα παιδιά να περάσουν καλά». Κόντρα στην απομόνωση, στα «βιντεοπαιχνίδια», τα παιδιά σ' αυτό το χώρο θα έχουν την ευκαιρία να τρέξουν, να πέσουν και να «ματώσουν».

Αριστερά από το χώρο της κεντρικής εξέδρας συναντάμε το χώρο του πολιτισμού, το χώρο του «ελεύθερου δημιουργικού χρόνου», όπως έχει ονομαστεί. Εκεί καθημερινά θα γίνονται σεμινάρια κρουστών, ενδιαφέρουσες συζητήσεις και θεατρικά δρώμενα. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απολαύσουν μια παρτίδα σκάκι. Στον ίδιο χώρο φιλοξενούνται το «Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών», οι Σύλλογοι Γονέων των Θεραπευτικών Κοινοτήτων «18 Ανω», «Νόστος», «Ιθάκη», «Στροφή» καθώς και ο Θεραπευτικός Σύλλογος «Στροφή». Στο χώρο εκθέτονται τα έργα Μπατίκ της Μαρίας Ζαϊτωπούλου και τα έργα του Γιώργου Φαρσακίδη. Υπάρχουν, επίσης, περίπτερα των σωματείων των ηθοποιών και των νέων δημιουργών.

Στο χώρο αριστερά από την κεντρική είσοδο φιλοξενούνται το περίπτερο των Νέων Στρατευμένων, των μαθητών και των σπουδαστών των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Πίσω σε αντίστοιχο χώρο υπάρχουν τα περίπτερα των νέων εργαζομένων, των καθηγητών και των σπουδαστών στα ιδιωτικά και δημόσια ΙΕΚ, καθώς και οι μεταναστευτικές κοινότητες των Αφγανών, των Παλαιστινίων, των μεταναστών από το Μπαγκλαντέζ, το Σουδάν καθώς και η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους Τουρκίας - Κουρδιστάν. Κάτω ακριβώς από αυτόν το χώρο βρίσκεται η «Νεανική Σκηνή» και πίσω της η «Διεθνούπολη», με τη συμμετοχή 29 ξένων αντιπροσωπειών. Για ακόμα μια χρονιά στο χώρο φιλοξενείται το ιδιαίτερα δημοφιλές «Κουβανέζικο μπαρ». Τέλος, το λαϊκό στέκι όπου κάθε βράδυ στήνεται γλέντι με πραγματικά γνήσια παραδοσιακή και λαϊκή μουσική.