ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2004

Στυλιανός Καραϊσκος
Φωτ. 3

Στις 20 Σεπτέμβρη 1944, όταν οι Γερμανοί κατακτητές έφευγαν από την Τρίπολη Αρκαδίας και η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, με επικεφαλής τον Π. Κανελλόπουλο, βρισκόταν στην Καλαμάτα, οι συνεργάτες των κατακτητών, ταγματασφαλίτες του Παπαδόγκωνα, πριν φύγουν για την Αθήνα πήραν από τις φυλακές της Τρίπολης τρία παλικάρια, στελέχη της Εθνικής Αντίστασης και τα δολοφόνησαν σε ρεματιά της πόλης κοντά στη Δεξαμενή. Μαζί τους ήταν και ο αδελφός μου ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ, από τη Βλαχοκερασιά.

Στις 6 Αυγούστου 1936, κυνηγημένοι από τη δικτατορία του Μεταξά έφυγαν από την Ελλάδα, αφού εγκατέλειψαν τις σπουδές τους τα αδέρφια μου ΝΙΚΟΣ και ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ και κατέφυγαν στην Αυστραλία, όπου ζούσαν τα μεγαλύτερα αδέλφια μας Θόδωρος και Μιχάλης.

Εκεί οι Νίκος και Ντίνος Καρατζάς, συνεπείς στις προοδευτικές ιδέες τους, αγωνίστηκαν για τη λύση προβλημάτων των Ελλήνων και άλλων μεταναστών. Πήραν μέρος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και διακρίθηκαν.

Ετσι, φεύγοντας από τη ζωή, άφησαν ένα ξεχωριστό όνομα στην ελληνική παροικία, αλλά και στην αυστραλέζικη κοινωνία.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε 300 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ροδόπης.

Βάσω Καρατζά - Ευστρατίου και η οικογένειά της

* * *

Φωτ.

Ο ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ γεννήθηκε τον Απρίλη του 1927 στην Αγία Παρασκευή Βόλου. Το 1939 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Το Σεπτέμβρη του 1942 εντάχθηκε στις πρώτες αντάρτικές ομάδες του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στο Πήλιο.

Τον Αύγουστο του 1944, ο πατέρας του εκτελέστηκε από τους Γερμανούς.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας ο Στ. Καραΐσκος διώχτηκε αλύπητα από τις μεταπελευθερωτικές κυβερνήσεις. Το 1947 συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στο Μούδρο της Λήμνου για 2 χρόνια. Τον Αύγουστο του 1949 μεταφέρεται στο Βόλο, περνάει από έκτακτο Στρατοδικείο, μαζί με άλλους 10 συντρόφους του. Καταδικάζονται σε θάνατο και εκτελούνται στις 17 Σεπτέμβρη 1949 στη θέση Καζανάκι Βόλου.

Γιώργος Τρικαλινός
Στη μνήμη του ο αδελφός του Αποστόλης Καραΐσκος προσφέρει στο ΚΚΕ 60 ευρώ.

* * *

Φωτ. 2

Τις μέρες αυτές συμπληρώθηκαν 90 χρόνια από τη γέννηση του συντρόφου, συζύγου, πατέρα και παππού ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ. Η ζωή του ως τα 83 χρόνια που έζησε, ήταν μια ζωή γεμάτη αγώνες και σκληρές δοκιμασίες. Μια ζωή ακλόνητα πιστή στα ιδανικά που πίστευε. Αυτή την πίστη του την απέδειξε στη δράση και στα γραπτά του, τα οποία αποτελούν παρακαταθήκη για το ΚΚΕ και τις νεότερες γενιές.

Κάπου 35 χρόνια πέρασαν από το θάνατο του μικρότερου αδελφού του ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ (Γιαννάκου), όπως τον λέγαμε. Ηταν ο αδελφός που πολύ συμπαραστάθηκε στον Γιώργο και τον βοήθησε όπως μπορούσε. Πολύ αγαπητός σε όλους μας. Δυστυχώς πέθανε νέος, πριν συμπληρώσει τα 50 χρόνια του.

Στη μνήμη και των δύο προσφέρω στην ΚΕ του ΚΚΕ 200 ευρώ, στο ΠΑΜΕ που πρωτοστατεί στους αγώνες των εργαζόμενων 200 ευρώ και στην ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Καισαριανής 200 ευρώ.

Γιάννα Τρικαλινού

* * *

Φωτ.

Στις 18 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ημέρα που «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφός μας ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και εργαζόμενος στη «Σύγχρονη Εποχή».

Στη μνήμη του οι σύντροφοι και συνάδελφοί του από τη «Σύγχρονη Εποχή» και το «Ριζοσπάστη» προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 210 ευρώ.

Μήτσος Φιλιππόπουλος
* * *

Φωτ.

Στις 14 Ιούλη 2004 πέθανε ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΣ, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στους αγώνες για τα ιδανικά του ΚΚΕ από τις γραμμές του.

Στη μνήμη του οι κόρες του πρόσφεραν στο ΚΚΕ 300 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 6 μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο πατέρας και παππούς ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1908 στην Τραπεζούντα του Πόντου. Από μικρός έζησε τη φρίκη του πολέμου και της προσφυγιάς. Ηρθε στην Ελλάδα και η ζωή του ήταν ένας διαρκής αγώνας. Ο πόλεμος του 1940-41 τον βρήκε να υπηρετεί τη θητεία του στα βουνά της Αλβανίας και τραυματίστηκε στις μάχες.

Στην Κατοχή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ, στον Εμφύλιο μαχητής του ΔΣΕ και από το φθινόπωρο του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Εκεί εργάστηκε στην παραγωγή. Το 1962 κάλεσε κοντά του την οικογένειά του.

Επέστρεψαν στην πατρίδα όλοι μαζί το 1976.

Πέθανε σε ηλικία 96 χρόνων, πιστός στα ιδανικά του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Τα παιδιά του: Βασίλης και Κυριακή

Τα εγγόνια του: Σοφία και Χαράλαμπος, Νικόλαος και Αναστασία.

* * *

Φωτ.

Την περασμένη Κυριακή, 12 Σεπτέμβρη στην εκκλησία του Σκαρμπέκ Βρυξελλών, έγινε το 40ήμερο μνημόσυνο της πολυαγαπημένης μας συζύγου, μητέρας και γιαγιάς, της αγωνίστριας ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ.

Χρήστος Καρατζάς
Στη μνήμη της προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 100 ευρώ.

Ο σύζυγός της Γιώργος Παπαδόπουλος

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο του αξέχαστου ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ, μέλους του ΚΚΕ, η συντρόφισσά του Κωνσταντίνα Μπουκουβάλα πρόσφερε στη μνήμη του, μέσω ΚΟΒ Τυρνάβου, 40 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αδελφού μου ΜΗΤΣΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΥ, από τα Αγιωρήτικα Αρκαδίας, τηλεγραφητή στη Βλαχοκερασιά στην Κατοχή, και στελέχους του ΕΑΜ, και των συντρόφων του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑ από τη Βλαχοκερασιά και ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, οι οποίοι δολοφονήθηκαν μαζί στις 19 Σεπτέμβρη 1944 από ταγματασφαλίτες συνεργάτες των κατακτητών στη δεξαμενή της Τρίπολης, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ.

Κώστας Φιλιππόπουλος

* * *

Φωτ.

Εφυγε από τη ζωή στις 7 Σεπτέμβρη 2004 ο κομμουνιστής, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ. Εφηβος εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ, στην Κατοχή υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του ΕΑΜ στη βόρεια Εύβοια και πολέμησε τους κατακτητές από τις γραμμές του ΕΛΑΣ.

Πιάστηκε μετά την Απελευθέρωση και εξορίστηκε στη Λήμνο και στο Μακρονήσι.

Με το ήθος που τον χαρακτήριζε και τη σεμνότητα του κομμουνιστή, τον μπαρμπα-Μήτσο τον αγαπούσαν όσοι τον γνώριζαν.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στην κηδεία του σύντροφοι και φίλοι του από την Καλογρέζα προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Καλογρέζας, 80 ευρώ στο ΚΚΕ, στο κόμμα για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του.

Στέργιος Μπουκουβάλας
* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο του συζύγου μου ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΟΥ, προσφέρω στη μνήμη του, μέσω ΚΟΒ Ταύρου, 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Σοφία Φουρναράκου

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ (Μένιος). Στα 82 χρόνια κόπηκε το νήμα της ζωής του.

Γεννήθηκε το 1921 στο χωριό Κέδρος (Χαλαμπρέζ) Καρδίτσας από γονείς αγρότες. Μικρός μπήκε στη βιοπάλη. Ράφτης στο επάγγελμα, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, όπως και όλη η οικογένειά του και γι' αυτό διώχτηκαν, μετά την Απελευθέρωση. Το 1946 οι τρομοκράτες του Βουρλάκη δολοφόνησαν τον αδελφό του Κώστα. Πολεμώντας σκοτώθηκε και ο άλλος αδελφός του.

Το 1946 ο Αριστομένης αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ. Πολέμησε ως τη λήξη του Εμφύλιου και τραυματίστηκε τρεις φορές.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, έζησε εκεί και εργάστηκε ως ράφτης, 28 χρόνια. Παντρεύτηκε τη Βασιλική Χρυσίδου από τον Παλιόπυργο Πωγωνίου και απέκτησαν δυο παιδιά. Τον Νίκο και τον Κώστα.

Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του τον Οκτώβρη του 1977 και ζούσαν στην Αθήνα. Δούλεψε σε διάφορες δουλιές στους δήμους, αλλά και ως ράφτης. Συνέχισε τον αγώνα του από τις γραμμές του λαϊκού κινήματος.

Ιωάννης Αρβανιτάκης
Πέθανε στις 9 Σεπτέμβρη 2003 και κηδεύτηκε στο χωριό του.

Στη μνήμη του η γυναίκα του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του προσφέρουν 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 15 του περασμένου Ιούλη συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από το θάνατο του παλαίμαχου αγωνιστή ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΕΥΤΥΧΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1925 στον Πειραιά. Στην Κατοχή, από τις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης, αγωνίστηκε ενάντια στους κατακτητές. Στον εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ και στη διάρκεια της χούντας συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Στη μνήμη του ο γιος του Μάκης Ευτυχίδης και η οικογένειά του πρόσφεραν 100 ευρώ στην Αχτιδική Επιτροπή των Δυτικών Συνοικιών Πειραιά του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στις 29 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας για πάντα ο αγωνιστής ΙΩΑΝΝΗΣ Λεωνίδα ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ. Γεννήθηκε στο Αγιασματάκι της Ανατολικής Θράκης το 1914. Εφηβος εντάχθηκε στο αριστερό προοδευτικό κίνημα και αγωνίστηκε για την ειρήνη και το σοσιαλισμό ως μέλος της ΕΔΑ και του ΚΚΕ. Υπήρξε αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του στις φυλακές και τις εξορίες.

Η συντρόφισσά του Παναγιώτα, τα παιδιά, τα εγγόνια, οι συγγενείς και φίλοι του θα τον θυμούνται πάντα με αγάπη.

Στη μνήμη του προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Γιάννη Χαλκίδη» Αμπελόκηπων Θεσσαλονίκης.

Η κόρη του Σουλτάνα

* * *

Φωτ.

Στις 31 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 55 χρόνια από την εκτέλεση, στο Επταπύργιο, του ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΝΤΕΛΙΑΔΗ, από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κατερίνης.

Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και πολέμησε ενάντια στους κατακτητές στα βουνά της Πιερίας και στην Κατερίνη.

Καταδικάστηκε τέσσερες φορές σε θάνατο από έκτακτο Στρατοδικείο και 10 μέρες μετά από την έκδοση της απόφασης εκτελέστηκε.

Νικόλαος Φουρναράκος
Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» για να συνεχιστούν οι αγώνες του ελληνικού λαού για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την κοινωνική πρόοδο.

Οι αδελφές του: Ολγα Παντελιάδου - Γρηγοριάδου, Ζωή Παντελιάδου - Ερμείδου

* * *

Φωτ.

Στις 2 Ιούλη 2004, έπειτα από τροχαίο δυστύχημα, έχασε τη ζωή του ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος του ΚΚΕ. Σε νεαρή ηλικία το 1964, μετανάστευσε στη Γερμανία. Εκεί, στην περιοχή του κρατιδίου της Εσσης, πρωτοστάτησε τόσο στον αντιδικτατορικό αγώνα, όσο και στο μαζικό μεταναστευτικό κίνημα, στην οικοδόμηση οργάνωσης του ΚΚΕ και στο προοδευτικό κίνημα της Γερμανίας.

Στέλεχος του ΚΚΕ στην περιοχή Εσσης έδωσε όλες τις δυνάμεις του στον αγώνα για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνταξιούχος, παρά την ηλικία του, συνέχισε αταλάντευτα τον αγώνα για μια άλλη κοινωνία, με τη συμμετοχή του στο μαζικό λαϊκό κίνημα.

Ο άδικος χαμός του έβαλε τέλος στην αγωνιστική δράση του.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Φίλυρου, 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 9 χρόνια από το θάνατο της γυναίκας μου ΜΑΡΘΑΣ ΜΠΑΛΑΡΟΥΤΣΟΥ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη της προσφέρω 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 50 ευρώ στο Παράρτημα Νεάπολης της ΠΕΑΕΑ, και 20 ευρώ στο Παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ.

Μάρθα Μπαλαρούτσου
Κλέαρχος Μπαλαρούτσος

* * *

Φωτ. 2

Το Κόμμα μας, οι σύντροφοί μας, οι ελπίδες μας, είναι το βάλσαμο στις οδυνηρές κρυφές πληγές.

Συμβολική προσφορά, μέσω της ΚΟΒ Δημοσιογράφων, 200 ευρώ προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και 60 ευρώ στο ΠΑΜΕ, στη μνήμη της συντρόφισσάς μου και στη ζωή ΒΑΣΩΣ ΣΕΡΒΟΥ και της κόρης μου ΑΝΝΑΣ ΣΕΡΒΟΥ.

Δημήτρης Σέρβος



Αριστομένης Αθανασόπουλος


Αντώνης Μαρκάκης


Βάσω Σέρβου


Αννα Σέρβου