ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ ΑΧΑΪΑΣ
Αντιδρούν στους εκβιασμούς των οινοποιών

Με συλλαλητήριο, που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη μπροστά στη νομαρχία, αποφάσισαν να απαντήσουν οι αμπελουργοί της Αχαΐας στους οινοποιούς που θέλουν να αγοράσουν τα κρασοστάφυλα σε εξευτελιστικές τιμές

Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004

Eurokinissi

ΠΑΤΡΑ (Του ανταποκριτή μας).--

Σε προκήρυξη συλλαλητηρίου μετατράπηκε η αγανάκτηση και η οργή των αμπελουργών στην Αχαΐα που βλέπουν τη σοδειά τους από την αρχή του τρύγου να την καρπώνονται οι οινοποιοί σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, υποκύπτουν στους εκβιασμούς τους και παραδίδουν εν λευκώ τα κρασοστάφυλά τους.

Συγκεκριμένα, στην προχτεσινοβραδινή σύσκεψη, που συγκάλεσε ο Αγροτικός Σύλλογος Ωλενίας με τη συμμετοχή πλήθους αμπελουργών της περιοχής, αποφασίστηκε συλλαλητήριο την Τετάρτη, 22 Σεπτέμβρη, στις 10:30 π.μ. μπροστά από τη νομαρχία. Η προσυγκέντρωση ορίστηκε για τις 9 π.μ. στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος της διασταύρωσης της Βιομηχανικής Περιοχής, όπου οι αγρότες καλούνται να δώσουν το «παρών» με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Κεντρικά αιτήματα των αμπελουργών είναι η διασφάλιση ικανοποιητικής τιμής του προϊόντος, ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση, να προστατευτεί η εγχώρια παραγωγή από τις αθρόες εισαγωγές και να υπάρξει ριζική αλλαγή της πολιτικής για τους συνεταιρισμούς, για να περιοριστεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων και να γίνουν οι συνεταιρισμοί μοχλοί ανάπτυξης.

Οι οινοποιοί, από την πλευρά τους, εκμεταλλευόμενοι την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και την ανοχή της κυβέρνησης που αφήνει ανυπεράσπιστους τους αγρότες, έχουν επιδοθεί σε αθρόες εισαγωγές μούστου από τρίτες χώρες που στην πορεία θα βαφτιστεί ελληνικός και παράλληλα εκβιάζουν τους παραγωγούς να πωλούν σε πολύ πιο χαμηλές τιμές από άλλες χρονιές, προκειμένου να απορροφήσουν μέρος της παραγωγής τους.

Συγκεκριμένα, το μοσχάτο και η μαυροδάφνη που είναι ποικιλίες ονομασίας και προέλευσης (παράγονται μόνο στο νομό) έχουν τιμή 90 και 95 δραχμές, αντίστοιχα, όταν πέρσι η τιμή πώλησης ήταν διπλάσια, καθώς για το μεν μοσχάτο η τιμή κυμάνθηκε στις 170 - 180 δρχ. και για τη μαυροδάφνη 180 - 200 δρχ. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ποικιλίες οι τιμές αναμένονται να είναι οι πιο χαμηλές των τελευταίων χρόνων καθώς γι' αυτές, πέρα από το πρόβλημα διάθεσης, οι οινοποιοί όταν αποφασίσουν να τις προμηθευτούν δεν ανακοινώνουν καν τιμή.

Η ανησυχία των αγροτών γι' αυτό τον πρωτοφανή κατήφορο των τιμών σε όλα τα προϊόντα εκδηλώθηκε από την αρχή της χρονιάς και βγήκε αληθινή, καθώς η εκμετάλλευση, στην οποία προέβησαν οι έμποροι όχι μόνο δεν έχει προηγούμενο, αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως έγινε με την ανοχή της κυβέρνησης της ΝΔ που πήρε τη σκυτάλη από το ΠΑΣΟΚ.