ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ «VILLAGE PARK»
Σε επαγρύπνηση τα σωματεία

Την τήρηση του ωραρίου λειτουργίας έλεγξαν συνδικαλιστές των σωματείων εργαζομένων του εμπορίου

Παρασκευή 28 Απρίλη 2000

Από κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων στο «VILLAGE PARK»
Σε ελέγχους για την τήρηση του ωραρίου λειτουργίας στα εμπορικά καταστήματα του «VILLAGE PARK», προχώρησαν προχθές το βράδυ συνδικαλιστές των σωματείων των εργαζομένων στο εμπόριο, οι οποίο ταυτόχρονα καλούσαν τους εργαζόμενους στο χώρο να συσπειρωθούν γύρω από τα σωματεία τους και να συμμετέχουν στον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στις 7 Μάη.

Το Συντονιστικό Σωματείων των Εργαζομένων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, μετά την ανάκληση της απόφασης της νομάρχη Πειραιά που επέτρεπε τη λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 11 το βράδυ τις καθημερινές και μέχρι τις 10.30 το βράδυ το Σάββατο, κάλεσε τους εργαζόμενους του κλάδου να βρίσκονται σε επιφυλακή, για να αποκρούσουν νέες επιθέσεις στο χρόνο εργασίας. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι ανάλογες προκλήσεις μπορεί να επαναληφθούν, καθώς η πλήρης «ελαστικοποίηση» του χρόνου εργασίας με το ταυτόχρονο χτύπημα του 8ωρου είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και των μεγαλεμπόρων.

Ετσι, και με την παρέμβαση των συνδικαλιστών, τα καταστήματα του «VILLAGE PARK» έκλεισαν σύμφωνα με το νόμο στις 9 μ.μ. - με μικρές αποκλίσεις 10 - 15 λεπτών. Να υπενθυμίσουμε ότι πολλοί εμποροϋπάλληλοι από τα καταστήματα του «VILLAGE PARK» είχαν καταγγείλει στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ότι είχαν απειληθεί από τους εργοδότες τους, προκειμένου να συμφωνήσουν ατομικά να εργαστούν μέχρι τις 11 το βράδυ.

Η απόφαση της νομάρχη Πειραιά Μαρία Σορώτου - Τσανάκη, πάρθηκε στις 27 Μάρτη, ύστερα από αίτηση του «VILLAGE PARK». Λίγες μέρες μετά, έγινε στο χώρο και προεκλογική φιέστα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, με τη βοήθεια των ιδιοκτητών του συγκροτήματος. Η απόφαση λήφθηκε χωρίς να περάσει από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, το οποίο είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοτών, για να εκδώσει απόφαση επιμήκυνσης του ωραρίου λειτουργίας.

Επίσης, βασιζόταν στον αυθαίρετο χαρακτηρισμό της επιχείρησης ως ...τουριστικό αξιοθέατο, μια και μόνο σε τουριστικές περιοχές μπορεί να εφαρμοστεί ανάλογο ωράριο λειτουργίας! Εντύπωση προκαλούσαν και οι διαπιστώσεις για την... πολιτιστική προσφορά του συγκροτήματος, ενώ σημειωνόταν ότι απέχει σημαντικά από άλλα εμπορικά καταστήματα.

Ενάντια στην απόφαση τάχθηκαν και σύλλογοι των επαγγελματιών και εμπόρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα σχέδια για «λευκή νύχτα» να μείνουν στα χαρτιά! (2019-01-15 00:00:00.0)
Καθημερινή αγωνιστική παρέμβαση (2002-11-23 00:00:00.0)
Δυναμική παρέμβαση για το ωράριο (2002-11-21 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν αυθαιρεσίες στο ωράριο (2000-12-13 00:00:00.0)
«Να δεις τι σου ΄χω για μετά...» (2000-07-30 00:00:00.0)
Κατακραυγή για την ασυδοσία! (2000-04-21 00:00:00.0)