ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Θησαυρίζουν με την αρπαγή του λαϊκού μόχθου

Στα 735,7 εκατ. ευρώ - 1,4 δισ. δρχ. τη μέρα! - έφτασαν στο α΄ εξάμηνο του 2004 τα καθαρά κέρδη για τους 5 τραπεζικούς ομίλους. Αύξηση κερδοφορίας 12 φορές πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό

Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2004

Eurokinissi

Ολοένα και μεγαλύτερα ποσά από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο καταφέρνει και αποσπά η δράκα του τραπεζικού κεφαλαίου. Το γεγονός αυτό πιστοποιείται και από τους ισολογισμούς των τραπεζικών και των άλλων ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και αποτελεί μια ακόμη ανοιχτή πρόκληση για τις λαϊκές τάξεις και στρώματα της χώρας. Σε μια περίοδο που οι κυβερνώντες επιχειρούν να καλλιεργήσουν κλίμα αυστηρών «δημοσιονομικών προσαρμογών», οι «έχοντες και κατέχοντες» συνεχίζουν να αυξάνουν τα υπερκέρδη με ρυθμούς υπερδεκαπλάσιους από τον επίσημο τιμάριθμο. Η λιτότητα - με άλλοθι τα λεγόμενα ελλείμματα, τα «φέσια» και τα «πανωπροίκια» της χρυσοπληρωμένης φιέστας των Ολυμπιακών Αγώνων - έχει σαφέστατο ταξικό προσανατολισμό σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Το μέγεθος της λεηλασίας αποτυπώνεται ανάγλυφα και στους ισολογισμούς των 5 μεγάλων ομίλων της τραπεζικής αγοράς (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς και Εμπορική), που επεξεργάστηκε ο «Ρ». Στο α΄ εξάμηνο του 2004 οι 5 αυτοί όμιλοι δήλωσαν καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) που ξεπερνούν τα 735 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, το καθαρό ημερήσιο κέρδος φτάνει σε 4,1 εκατ. ευρώ ή περίπου 1,4 δισ. δρχ. τη μέρα! Η κερδοφορία των τραπεζών, όπως και άλλων ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, υποστηρίχτηκε και από τις απανωτές φοροελαφρύνσεις και άλλες διευκολύνσεις που θεσμοθετήθηκαν για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου. Οι τραπεζίτες, σε αρκετές περιπτώσεις, έκαναν χρήση και των φοροελαφρύνσεων που προβλέπονται για «συγχωνεύσεις-εξαγορές» ακόμη και με θυγατρικές εταιρίες τους, καταφέρνοντας έτσι να αποσπάσουν αρκετά ακόμη εκατομμύρια ευρώ. Γι' αυτούς «η οικονομία αντέχει»...

Αποκαλυπτικό είναι και το γεγονός ότι η αύξηση της μάζας των κερδών τους έφτασε στο εξάμηνο φέτος στο 36,5%, ήταν δηλαδή 12 φορές πάνω από τον επίσημο τιμάριθμο. Είναι ανοιχτός εμπαιγμός, στο όνομα των «αντοχών της οικονομίας», να ετοιμάζονται νέα πακέτα λιτότητας, με τους μισθούς, τις συντάξεις και τα μεροκάματα να παραμένουν καθηλωμένοι. Τα φετινά κέρδη των τραπεζών έρχονται σε συνέχεια αυτών που αποκόμισαν στο 12μηνο του 2003 και τα οποία έφτασαν στο αστρονομικό ύψος του 1,1 δισ. ευρώ (από 702 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά): Δηλαδή, ανάμεσα στο 2002 και στο 2003 κατάφεραν να διογκώσουν τα καθαρά κέρδη τους σε ποσοστό 55,4%. Είναι απόλυτα φανερό πως ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος είναι και άφθονος και υπεραρκετός ώστε να καλυφθούν οι σύγχρονες και διευρυνόμενες ανάγκες των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων.

Αναλυτικά από τους ισολογισμούς για το 6μηνο του 2004 που δημοσίευσαν οι 5 μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς και Εμπορική) προκύπτουν τα παρακάτω συνολικά μεγέθη:

Καθαρά κέρδη: Διογκώθηκαν σε 735,7 εκατ. ευρώ από 539,2 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2003. Η ποσοστιαία αύξηση φτάνει στο 36,44%. Οπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα, οι τράπεζες αβγάτισαν τα κέρδη με ρυθμούς που ξεκινούν από 18,9% και φτάνουν μέχρι και 73,5%. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο όμιλος της Εμπορικής Τράπεζας, που εμφανίζει λιγότερα κέρδη σε σχέση με το 2003. Το συγκεκριμένο οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη διαφορετική λογιστική καταγραφή που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει η νέα διοίκηση της τράπεζας.

Καθαρά έσοδα τόκων: Φούσκωσαν στα 2.210,6 εκατ. ευρώ (2,21 δισ. ευρώ) από 1.924,5 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2003. Το συγκεκριμένο ποσό αυξήθηκε σε ποσοστό 14,9%. Κοινό γνώρισμα σε όλους τους ομίλους είναι η αύξηση στα ποσά των τόκων που ξεκινούν από 8% και φτάνουν μέχρι και 19%.

Τοκογλύφοι με πατέντα

Οι ισολογισμοί των τραπεζών αποκαλύπτουν και την κύρια πηγή πλουτισμού τους. Είναι τα έσοδα που αποσπούν από τόκους, τα οποία ελέω «απελευθέρωσης» - στην πραγματικότητα πλήρους ασυδοσίας - συνεχίζουν να διογκώνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Οι συγκεκριμένοι 5 όμιλοι στο α΄ εξάμηνο του 2004 «τσέπωσαν» 2,2 δισ. ευρώ! Πρόκειται για το καθαρό ποσό τόκων, για το ποσό δηλαδή που προκύπτει μετά την αφαίρεση των λιγοστών εξόδων τους για την πληρωμή τόκων στους καταθέτες. Από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιούν οι ίδιοι προκύπτει πως σε καθημερινή βάση αυτό το συγκεκριμένο ποσό φτάνει σε 12,3 εκατ. ευρώ ή 4,2 δισ. δρχ. τη μέρα! Η συγκεκριμένη κατηγορία εσόδων, στο εξάμηνο φέτος, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2003, εμφανίζει αύξηση 15%. Είναι φανερό πως η λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων και η μεταφορά πλούτου εντείνονται με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς. Η συγκεκριμένη κλοπή συντελείται στο πεδίο της εκρηκτικής αύξησης των δανείων προς τα νοικοκυριά και επίσης στη διαρκώς εντεινόμενη τοκογλυφία του τραπεζικού κεφαλαίου. Τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια προς τα νοικοκυριά από 3,6 δισ. ευρώ που ήταν το 1995 έφτασαν (Μάης 2004) σε 45 δισ. ευρώ (αύξηση 1.240%!). Το υπόβαθρο πάνω στο οποίο στηρίζεται η εκμετάλλευση αυτής της μορφής (η λεγόμενη πιστωτική επέκταση) είναι η πολιτική λιτότητας, η ακρίβεια, οι συνθήκες ένδειας που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις της περιόδου σε βάρος των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου και των αναδιαρθρώσεων.

Η τοκογλυφία έχει πολλές πλευρές και οι τραπεζίτες στο συγκεκριμένο τομέα βρίσκουν διαρκώς και νέες επινοήσεις προκειμένου να ξαλαφρώσουν τις, έτσι κι αλλιώς άτοκες, καταθέσεις των λαϊκών νοικοκυριών. Ισως έχει περάσει σχετικά απαρατήρητη - και γι' αυτό το σημειώνουμε - η κλοπή που εφαρμόζει, τελευταία, η Εθνική Τράπεζα, η οποία συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο μέρος από τη μάζα της λαϊκής αποταμίευσης. Ο συγκεκριμένος τραπεζικός όμιλος δε χαρατσώνει μόνο τους λογαριασμούς που κινούνται, αλλά και τους «λογαριασμούς σε ακινησία»: Κάθε μήνας ακινησίας μετά το 18ο και μέχρι τον 30ό επιβαρύνεται με 0,60 ευρώ και από τον 31ο μήνα και μετά με 1 ευρώ για κάθε μήνα! Από αυτό και μόνο ένας μικρολογαριασμός θα έχει «κάνει φτερά» μέσα σε λίγο διάστημα. Στη συνέχεια οι τραπεζίτες θα «ζητάνε και τα ρέστα»: Ο μικροκαταθέτης, αργά ή γρήγορα, μετατρέπεται σε δανειολήπτη!... Ανάλογα «χαράτσια», με τη μια ή την άλλη μορφή, επιβάλλει και ο λοιπός ...«ανταγωνισμός». Είναι πλέον γνωστό πως οι μικροκαταθέτες όχι μόνο δεν παίρνουν κάποιο ποσό τόκου, αλλά, αντίθετα, πληρώνουν και φύλακτρα.


Aνδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ