Προγραμματικές δηλώσεις αντιλαϊκής πολιτικής
Σάββατο 29 Απρίλη 2000 - Κυριακή 30 Απρίλη 2000

Με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, τις οποίες είχε αναγνώσει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στη Βουλή το Σάββατο 22 του Απρίλη.

Βεβαίως, κανείς δεν περίμενε εκπλήξεις ούτε από τη συζήτηση, ούτε από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα ήταν γνωστή σ' όλο το φάσμα της. Το ενδιαφέρον εστιαζόταν στους ρυθμούς και την ένταση στην εφαρμογή της. Απ' αυτή την άποψη ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 9ης Απρίλη σημαίνει ταχύτερους ρυθμούς στην προώθηση των κυβερνητικών αποφάσεων και μεγαλύτερη σκληρότητα στην υλοποίησή τους. Το χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση των έξι προεκλογικών δεσμεύσεων φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό ως αντίβαρο των συνεπειών, που θα επισωρεύσει στα λαϊκά στρώματα η πολιτική της κυβέρνησης, και θα είναι πολλές και σκληρές.

«Οπως και πριν, τώρα ακόμα περισσότερο οι εξελίξεις θα καθοριστούν από την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα», τόνισε στην ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, «από τη συσπείρωση και συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων, που είναι στο στόχαστρο της πολιτικής που εφαρμόζεται, από τη διαμόρφωση ευρύτερων μετώπων πάλης κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Σήμερα απαιτείται και η άμυνα στις νέες επιθέσεις, γιατί δίχως άμυνα θα τα πάρουν όλα, το κυριότερο όμως είναι η αντεπίθεση σε εθνικό πεδίο, η ανάπτυξη περισσότερων και νέων πρωτοβουλιών για περιφερειακή και πανευρωπαϊκή αντίσταση».

Πιστοί στην παράδοση, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρέλειψαν την κοκορομαχία, με αντικείμενο τους όρους διεξαγωγής των εκλογών αλλά και την καλύτερη διαχείριση μιας πολιτικής, για την οποία δεν είχαν την παραμικρή διαφορά.

Στην ψηφοφορία, η κυβέρνηση πήρε 157 ψήφους, την καταψήφισαν 147 βουλευτές, ενώ 2 βουλευτές απουσίαζαν.