ΛΑΪΚΗ ΣΤΕΓΗ
Δικαίωμα κάθε εργάτη

Πρωτοβουλία για την ανάπτυξη διεκδικητικού κινήματος πήραν σωματεία της Αθήνας

Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2004

Εργάτες κτίζουν τα σπίτια. Εχουν δικαίωμα στο κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους!
Η ανάδειξη, ως άμεσου καθήκοντος, ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων γενικότερα, αυτό της λαϊκής στέγης, η προβολή των διεκδικήσεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και η ανάπτυξη αγωνιστικών πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα, ήταν τα κύρια ζητήματα της χτεσινής σύσκεψης που διοργάνωσαν ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας για το πρόβλημα της λαϊκής στέγης. Τη σύσκεψη διοργάνωσαν τα σωματεία Οικοδόμων, Εμποροϋπαλλήλων, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Μετάλλου και Φαρμακοϋπαλλήλων.

Κοινή εκτίμηση όλων ήταν ότι η λύση του προβλήματος της λαϊκής στέγης, δικαίωμα το οποίο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μετέτρεψαν σε «θηλιά» στο λαιμό χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους, βρίσκεται στον κοινό αγώνα της εργατικής τάξης με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής που οξύνει συνολικά τα προβλήματα των εργαζομένων. Γι' αυτό, το επόμενο διάστημα, το πρόβλημα θα συζητηθεί στα σωματεία, στους χώρους δουλιάς, στην κατεύθυνση συντονισμού της δράσης για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, για την προβολή και διεκδίκηση αυτού του δικαιώματος, την ενσωμάτωσή του στο σύνολο των διεκδικήσεων της εργατικής τάξης.

Τη σύσκεψη άνοιξε ο Βαγγέλης Βακάλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο οποίος τόνισε ότι το πρόβλημα της λαϊκής στέγης ήταν και είναι ένα από τα κεντρικά σημεία ταξικής αντιπαράθεσης και από τα πρώτα στην ιεράρχηση του εργατικού κινήματος. Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στον κύριο φορέα στέγασης, τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, υπογράμμισε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και η σημερινή τον χρησιμοποίησαν και τον χρησιμοποιούν, χρησιμοποίησαν δηλαδή τις εισφορές των εργαζομένων για την πιστή εξυπηρέτηση των πολιτικο-οικονομικών συμφερόντων του κεφαλαίου.

Τα τελευταία χρόνια ο ΟΕΚ λειτουργεί, υπογράμμισε, σαν ατζέντης των τραπεζών, όπου στέλνει μαζικά τους δικαιούχους στα σαγόνια του τραπεζικού και κατασκευαστικού κεφαλαίου. Λειτουργεί παράλληλα σαν προπαγανδιστικός μηχανισμός. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η πρόσφατη ανακοίνωση ότι το κόστος κατασκευής ανά τετραγωνικό θα φτάσει τα 2000 ευρώ, όταν ο μέσος όρος πανελλαδικά του κόστους του τετραγωνικού των σπιτιών που φτιάχνει ο ΟΕΚ δεν ξεπερνά τα 450 ευρώ. «Θέση μας - τόνισε - είναι να μην πληρώσει ούτε δραχμή πάνω από τα 450 ευρώ ο δικαιούχος των σπιτιών του Ολυμπιακού Χωριού. Τη διαφορά να πληρώσει η ΔΟΕ και ο Αθήνα 2004».

Και συνέχισε: «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στόχο έχουν να συγκαλύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες γιατί οδήγησαν τον Οργανισμό σε δρόμους ξένους προς την αποστολή του, κατασπαταλώντας τεράστια ποσά από τα αποθεματικά του σε έργα βιτρίνας, βάζοντας σε κίνδυνο το μέλλον του ΟΕΚ, υποθηκεύοντας το δικαίωμα χιλιάδων δικαιούχων να αποκτήσουν στέγη. Δεν έχει βέβαια κανείς την αυταπάτη ότι ένα τόσο θεμελιακό ζήτημα μπορεί να λυθεί και με τον τρόπο που πρέπει να λυθεί στα πλαίσια του συστήματος της κυριαρχίας των νόμων της αγοράς και του κέρδους. Θεωρούμε όμως, ότι υπάρχουν σοβαρά περιθώρια για την ουσιαστική βελτίωσή του».

Με πολύ έντονο τρόπο περιέγραψε την πραγματικότητα ο Νίκος Τουτουτζάκης, από το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας. «Στη σύγχρονη - τόνισε - μεταολυμπιακή περίοδο, όπου όλοι είδαμε πόσο έχει προχωρήσει η επιστήμη, η τεχνολογία, αλλά και οι δυνατότητες του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, την εποχή που κάποιοι ξεδιάντροπα κάνουν δεξιώσεις σε επαύλεις στη Φιλοθέη και αλλού και άλλοι κρουαζιέρες με σύγχρονους "Τιτανικούς", φαίνεται η μεγάλη αδικία απέναντι σε αυτούς που παράγουν όλα τα αγαθά, όλο τον πλούτο. Η εργατική τάξη δεν έχει να πληρώσει το ενοίκιό της, τη δόση για το σπίτι που αγόρασε, το δάνειο που πήρε για να το επισκευάσει. Μένει σε ανήλια υπόγεια, στριμωγμένη πολλές φορές σε ένα 2αράκι μια 4μελής - 5μελής οικογένεια. Που πολλές φορές για να πληρώσει το ενοίκιο μένει χωρίς φως, τηλέφωνο κλπ.». Για να καταλήξει: «Η εργατική τάξη, τα ταξικά σωματεία, το ΠΑΜΕ μπορούν να πετύχουν από κοινού με όλους τους συμμάχους τους, έτσι ώστε τα μεγάλα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας, όπως αυτό της στέγης, και η δράση για αυτά να ανοίγουν το δρόμο για βαθύτερες, ουσιαστικότερες αλλαγές σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο».

«Η κατοικία δεν απασχολεί μόνο αυτούς που θέλουν να αποκτήσουν στέγη, αλλά και αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τη δόση του δανείου, τον άνεργο, το φοιτητή, αυτόν που κάνει διπλές και τριπλές βάρδιες για πληρώσει το ενοίκιο ή το δάνειο», τόνισε ο Γιάννης Πάσουλας, γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΕΚ. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο σκάνδαλο του Ολυμπιακού Χωριού και στον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα το χρησιμοποιούν για να κρατούν ομήρους χιλιάδες εργαζόμενους. Υπογράμμισε ότι η κατοικία είναι δικαίωμα, στόχος πάλης του κινήματος και άρρηκτα συνδεδεμένος με την πάλη για λαϊκή οικονομία και λαϊκή εξουσία.