ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες

Συνέντευξη Τύπου των δημοτικών συμβούλων Θεσσαλονίκης της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα»

Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004

Motion Team

Την άμεση καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων από τις καταστροφές που προκλήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη ζήτησε η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα» σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χτες και στη διάρκεια της οποίας ανέδειξε τις εγκληματικές επιπτώσεις που έχουν επιφέρει οι πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων των οργανισμών κοινής ωφέλειας, αλλά και τις ευθύνες της διοίκησης του δήμου.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης, Αγάπιος Σαχίνης, Γιάννης Μπουτάρης και Χρυσούλα Γιαταγάνα, τις προηγούμενες μέρες επισκέφθηκαν τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης και τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κ. Ιωαννίδη, ο οποίος χτες διέταξε εισαγγελική έρευνα.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τόσο ο Αγ. Σαχίνης όσο και ο Γ. Μπουτάρης κατήγγειλαν την προσπάθεια αποποίησης ευθυνών που έγινε από ΥΠΕΧΩΔΕ, ΕΥΑΘ και δήμο σχετικά με τον καθαρισμό των φρεατίων. Κάλεσαν τους πολίτες που υπέστησαν ζημιές από τις κακοτεχνίες που δημιούργησε στους δρόμους η Εταιρία Φυσικού Αερίου, να υποβάλουν αγωγές εναντίον της.

Κυρίως όμως περιέγραψαν τις επιπτώσεις της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων. Οπως είπαν, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη είχαν πλημμυρίσει 3 υποσταθμοί της ΔΕΗ και υπήρξαν διάφορες βλάβες στο δίκτυό της ακόμη και εξαιτίας των κλαδιών δέντρων που δεν είχαν κλαδευτεί σωστά. Το προσωπικό ασφαλείας του Ανατολικού Τομέα της ΔΕΗ, που έχει στην ευθύνη του την περιοχή από τη ΔΕΘ έως και την Επανωμή, για την αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών καταστάσεων αποτελείται από 4 εργαζόμενους, εκ των οποίων ο ένας είναι συμβασιούχος.

Από την άλλη, η διοίκηση του δήμου έχει αναθέσει σε εργολάβο την ευθύνη κλαδέματος των δέντρων και όπως αποδείχτηκε υπήρξε πλημμελής εργασία. «Αποδείχθηκε περίτρανα πως όταν μετατρέπουμε ένα κοινωνικό αγαθό (ρεύμα, νερό, υποδομές) σε εμπόρευμα, όταν το μόνο μέλημα είναι πώς θα αυξηθούν τα κέρδη των εταιριών, τότε θα έχουμε τους πολίτες ανυπεράσπιστους, τις καταστροφές δεδομένες, όπως τις γνωρίσαμε πρόσφατα από την καταιγίδα», σημείωσε ο Αγ. Σαχίνης. Και πρόσθεσε: «Ευθύνες υπάρχουν στη διοίκηση του δήμου αλλά και στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που συναίνεσαν είτε με τη σιωπή τους είτε με την ψήφο τους στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων».

Επίσης, κατήγγειλαν πως έχουν μείνει στα χαρτιά όλα τα απαραίτητα έργα για τη λύση του προβλήματος υδροδότησης και της αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης, ενώ την ίδια ώρα τα κέρδη της ΕΥΑΘ τρέχουν με ρυθμούς 80% και τα τιμολόγια κατανάλωσης «χαρατσώνουν» άγρια τους πολίτες.

Χρειάζονται έργα υποδομής

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της παράταξης σημείωσαν πως λύση του προβλήματος μπορεί να υπάρξει μέσα από την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωφελών οργανισμών (ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, κλπ.) και τον προσδιορισμό των προσφερόμενων υπηρεσιών ως κοινωνικών αγαθών. Πρότειναν στη λειτουργία των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και στη διαχείρισή τους καθοριστική συμμετοχή να έχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και να γίνουν άμεσα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη. Επίσης, άμεσα να σταματήσει η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης την πολιτική απαξίωσης των υπηρεσιών του και τελικά την εκχώρηση δράσεων σε εργολάβους, όπως, π.χ., το κλάδεμα των δέντρων, και την πολιτική των αντιπαροχών.

Κάλεσαν δε τους φορείς της πόλης, όλους τους δημότες της Θεσσαλονίκης, να αντιτάξουν αποφασιστικά χωρίς ενδοιασμούς την παλλαϊκή απαίτηση για μια πόλη ανθρώπινη που δε θα βρίσκεται στην κατεύθυνση ξεπουλήματος των πάντων. Γιατί, όπως είπαν, οι ψευδοανώνυμες εταιρίες δεν είναι το μέλλον που ταιριάζει στους πολίτες. Το μέλλον ανήκει στους ανθρώπους της εργασίας, του πολιτισμού και της δημιουργίας που αγωνίζονται, αντιστέκονται και υπερασπίζονται την πόλη.