ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Εμπλοκή με την εξαγωγή πετρελαίου
Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004

Associated Press

Τα διευθυντικά στελέχη της «YUKOS» στο εδώλιο του δικαστηρίου
Η Κίνα ανησυχεί για την απόφαση της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας «YUKOS» να σταματήσει τις εξαγωγές της προς την Κίνα, αθετώντας τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την κινεζική «China National Petroleum Corp.». Οπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», ο Κουάν Τσιουάν, επίσημος εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασε την ελπίδα «η Ρωσία, κι ιδιαίτερα τα αντίστοιχα κυβερνητικά όργανα της Ρωσίας, να μπορέσουν να σπρώξουν την υλοποίηση των συμφωνιών, που έχουν υπογραφτεί». Οπως σημειώνει η ρωσική εφημερίδα, λόγος γίνεται για την εξαγωγή 1 εκατομμυρίου τόνων πετρελαίου, που θα έπρεπε να σταλεί (σιδηροδρομικώς) στην Κίνα, αρχίζοντας από την 28η Σεπτέμβρη έως το τέλος του 2004.

Η «YUKOS» με αυτόν τον τρόπο φαίνεται πως προσπάθησε να πιέσει τη ρωσική κυβέρνηση, η οποία έχει «παγώσει» τους λογαριασμούς της, αφού διεξάγεται δίωξη για την τεράστια φοροδιαφυγή της συγκεκριμένης εταιρίας τα προηγούμενα χρόνια.

Η συγκεκριμένη «εμπλοκή» στις ρωσο-κινεζικές σχέσεις συμβαίνει λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του Βεν Τζιανμπάο στη Μόσχα. Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων «ΙΝΤΕΡΦΑΞ», ο Κινέζος πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της κατασκευής του πετρελαιαγωγού «Ανγκάρσκ - Ντατσίν», που θα προμηθεύει με ρωσικό πετρέλαιο την Κίνα. Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο σχέδιο έχει «ανταγωνιστή», δηλαδή ένα αντίστοιχο σχέδιο που προβλέπει πως ο πετρελαιαγωγός θα σχεδιαστεί να καταλήγει σε περιοχή από την οποία θα τροφοδοτείται η Ιαπωνία με ρωσικό πετρέλαιο.

Δηλώσεις Κινέζου πρωθυπουργού

Ο Βεν Τζιανμπάο δήλωσε συγκεκριμένα πως «σ' ότι αφορά τη συνεργασία σ' αυτόν τον τομέα, κι ειδικά στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού από τη Ρωσία στην Κίνα, υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των ηγετών των χωρών μας κι έχει γίνει μια σχετική προεργασία. Με κατανόηση αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η ρωσική πλευρά σ' ό,τι αφορά τον καθορισμό της διαδρομής του πετρελαιαγωγού. Είμαστε πεπεισμένοι πως, όπως και αν τελικά χαραχτεί ο πετρελαιαγωγός, η ρωσική κυβέρνηση και οι ρωσικές επιχειρήσεις θα δώσουν προτεραιότητα στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού προς την Κίνα, αφού η Κίνα είναι η πιο σταθερή αγορά κατανάλωσης του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου». Εως τότε η Κίνα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της, επιδιώκει την αύξηση των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου προς τη χώρα, μέσω της σιδηροδρομικής γραμμής, κι είναι έτοιμη το 2006 να απορροφάει 15 εκατομμύρια τόνους ρωσικού πετρελαίου το χρόνο.

Απαντώντας σε ερώτηση, για το αν ο άλλος πετρελαιαγωγός, που σχεδιάζεται από το Καζαχστάν προς την Κίνα, «επηρεάσει» τις ρωσο-κινεζικές ενεργειακές σχέσεις, ο Κινέζος πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά τους πως «δε θα τις επηρεάσει».