ΑΪΤΗ
Υγρή και λασπερή κόλαση
Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004

Associated Press

Εκατοντάδες θάφτηκαν στη λάσπη
ΠΟΡΤ - Ο - ΠΡΕΝΣ.-

Επισήμως, ο αριθμός των νεκρών της τροπικής καταιγίδας «Τζίνι» ξεπέρασε τους 1.000, οι αγνοούμενοι είναι τουλάχιστον 1.200, οι τραυματίες πλησιάζουν και αυτοί τους χίλιους. Οι αρχές θάβουν τα θύματα σε μαζικούς τάφους. Δεκάδες πτώματα πετιούνται σε λάκκους, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος έξαρσης επιδημιών, λόγω της γοργής αποσύνθεσης των πτωμάτων εξαιτίας της ζέστης, τη στιγμή που δεκάδες άλλα πτώματα έχουν αναδυθεί από τη λάσπη και παραμένουν σε διάφορα σημεία, αφού κανείς δεν αναζητά τους νεκρούς αυτούς. Οσοι κατόρθωσαν να επιβιώσουν απ' αυτήν την καταστροφή, έχουν απομείνει να πίνουν νερό και να το χρησιμοποιούν για το μαγείρεμα από τάφρους γεμάτους πτώματα σε αποσύνθεση και βοθρολύματα.

Μια πραγματική υγρή και λασπερή κόλαση είναι το αποτέλεσμα των πλημμυρών που επέφερε η τροπική καταιγίδα «Τζίνι», όχι εξαιτίας της έντασής της μόνον, αλλά κυρίως εξαιτίας της καταστροφής που έχει επιφέρει η στρεβλή ανάπτυξη της Αϊτής, των πραξικοπημάτων και των επεμβάσεων. Ο τελευταίος απολογισμός ανεβάζει τους νεκρούς σε 1.050 με τους αρμόδιους της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας να εκφράζουν φόβους πως ενδεχομένως θα ξεπεράσουν τους 2.000 - καθώς ακόμη 1.200 άτομα αγνοούνται. Τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες, προκειμένου να βοηθήσουν τους χιλιάδες πληγέντες από τις πλημμύρες - κατά βάση στην παράκτια πόλη Γκονάιβ που έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο ποτάμι. Μεταξύ των θυμάτων στην πόλη Γκονάιβ περιλαμβάνονται και δεκάδες Αργεντινοί κυανόκρανοι, μέλη της «αποστολής σταθεροποίησης του ΟΗΕ». Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) εκτιμά πως στην παρούσα φάση 175.000 άνθρωποι παραμένουν δίχως τροφή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την αποστολή βοήθειας. Ηδη, αρκετά κράτη έχουν προχωρήσει στην αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης προς τη φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου. Στο μεταξύ, άλλη μια τροπική καταιγίδα, ονόματι «Καρλ», κατευθύνεται προς το νησί.