Φοιτητικές κινητοποιήσεις για τη στέγαση

Σε Θεσσαλονίκη και Γιάννενα και Πάτρα με πρωτοβουλία της ΠΚΣ

Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004

Motion Team

Από τη χτεσινή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Αγωνιστικά ξεκίνησε η χρονιά για τους φοιτητές σε τρεις πόλεις της χώρας οι οποίοι βγήκαν χτες στο δρόμο για να διαδηλώσουν ενάντια στην πολιτική υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό, που ευθύνεται μεταξύ άλλων και για το τεράστιο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης σε όλα τα τριτοβάθμια ιδρύματα. Στη Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα, στους περίπου 80.000 φοιτητές του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αναλογούν μόλις 1.700 κρεβάτια φοιτητικών εστιών, με αποτέλεσμα χιλιάδες φοιτητές και οι οικογένειές τους να επιβαρύνονται με το δυσβάσταχτο κονδύλι του ενοικίου που αγγίζει μέχρι και τα 400 ευρώ. Η χτεσινή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΠΚΣ και ύστερα από αποφάσεις εφτά φοιτητικών συλλόγων και της ΦΕΑΠΘ. Οι φοιτητές, σε μια συμβολική κίνηση, έστησαν το πρωί σκηνές στα γρασίδια της Φιλοσοφικής και στη συνέχεια στο χώρο πραγματοποιήθηκε συναυλία. Ακολούθησε μαχητική πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου αντιπροσωπεία των φοιτητών παρέδωσε το υπόμνημα με τα φοιτητικά αιτήματα στο γγ του υπουργείου.

Τα αγωνιστικά αιτήματα των φοιτητών στηρίζει και το ΠΑΜΕ, καλώντας σ' ένα ταξικό μέτωπο εργατών, αγροτών, νεολαίας «που μπορεί να σφραγίσει σε φιλολαϊκή κατεύθυνση τις εξελίξεις». Αντιπροσωπεία του Μετώπου συμμετείχε και στη χτεσινή φοιτητική κινητοποίηση.

Στα Γιάννενα

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομαρχία Ιωαννίνων πραγματοποίησαν, χτες το απόγευμα, η Πανσπουδαστική ΚΣ και ο Σύλλογος Βιολογικών Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για το δικαίωμά τους στη δωρεάν στέγαση.

«Οι λαϊκές οικογένειες - τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση - καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Τα πανάκριβα ενοίκια αγγίζουν τα 550 ευρώ για ένα τριάρι ή 350 ευρώ για μία γκαρσονιέρα την ώρα που ο βασικός μισθός ενός εργάτη είναι μόλις 540 ευρώ. Και τα πράγματα στην Εστία του Πανεπιστημίου δεν είναι καλύτερα: 600 δωμάτια για 15.000 φοιτητές και επιπλέον υπάρχει ενοίκιο 45 ευρώ/μήνα.

Ολα αυτά, μαζί με τα ακριβοπληρωμένα συγγράμματα, το εισιτήριο των λεωφορείων που κοστίζει 50 λεπτά, οι αυξημένες τιμές στα κυλικεία, μόνο δημόσια και δωρεάν Παιδεία δε θυμίζουν. Η κυβέρνηση της ΝΔ - καταλήγει η ανακοίνωση - συνεχίζει και εντείνει την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Το κόστος σπουδών παραμένει στις πλάτες του λαού και υψώνει νέους ταξικούς φραγμούς».

Στην Πάτρα

Με μια δυναμική κινητοποίηση απάντησαν χτες το βράδυ φοιτητές και σπουδαστές στην Πάτρα απαιτώντας την ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών, καθώς για πάνω από 25.000 φοιτητές αντιστοιχούν μόνο 800 δωμάτια. Ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα του Συλλόγου Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τριών Συμμάχων και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με προμετωπίδα το πανό που έδινε και το στίγμα της κινητοποίησης: «Καμία ανοχή στην πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία Τώρα!». Εξω από το κτίριο της Νομαρχίας οι φοιτητές σταμάτησαν και συμβολικά έστησαν ένα αντίσκηνο για να καταδείξουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και στον τομέα των φοιτητικών εστιών.