ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επίθεση σε εποικιστικό φυλάκιο και νέες επιδρομές
Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004

Associated Press

«Ειδική μεταχείριση» από τον ισραηλινό στρατό σε διαδηλωτές ενάντια στο τείχος
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Τις μεγαλύτερες απώλειές του από το Μάη καταμέτρησε, χτες, στη Λωρίδα της Γάζας ο ισραηλινός στρατός μετά από κοινή επιχείρηση τριών παλαιστινιακών οργανώσεων κατά φυλακίου εποικισμού. Είχε προηγηθεί αιματηρή επιδρομή του ισραηλινού στρατού σε προσφυγικό καταυλισμό.

Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 2 τραυματίστηκαν από επίθεση που πραγματοποίησαν εναντίον του φυλακίου του εποικισμού Μόραγκ, στη Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνιοι ένοπλοι. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή πλευρά, οι ένοπλοι ήταν 3 και η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί από τις οργανώσεις «Τζιχάντ», «Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης» και «Ταξιαρχίες Αμπού Ρις». Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι οι 3 ένοπλοι σκοτώθηκαν. Αντίθετα, παλαιστινιακές πηγές ανακοίνωσαν ότι ένας από τους 3 διέφυγε.

Λίγο νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε συντονισμένη επιδρομή, από εδάφους και από αέρος, στον προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιούνις, με πρόσχημα «την αντιμετώπιση της ρίψης ρουκετών από την περιοχή». Ισραηλινά άρματα μάχης και εκσκαφείς υπό την κάλυψη ελικοπτέρων εισέβαλαν στον καταυλισμό, τις πρώτες πρωινές ώρες. Σημειώθηκαν συγκρούσεις, κατά τις οποίες τραυματίστηκαν 5 Παλαιστίνιοι, ενώ άλλοι 7 επίσης τραυματίστηκαν όταν τα ελικόπτερα άνοιξαν πυρ κατά κατοικημένων περιοχών.

Αργά το απόγευμα, ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε το σπίτι ενός Παλαιστινίου κοντά στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ, ενώ ανάλογη επιχείρηση κατεδάφισης πραγματοποιήθηκε στον καταυλισμό Ασκάρ της Νάμπλους, με στόχο το σπίτι της 18χρονης καμικάζι που πραγματοποίησε την επίθεση, την Τετάρτη, στην Ιερουσαλήμ. Επίσης, ανατινάχτηκε το σπίτι του Αλα Σανάκρα, ηγέτη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» στον γειτονικό καταυλισμό Μπαλάτα.

Τέλος, χωρίς να δοθεί καμία επίσημη αιτιολογία, για άλλη μια φορά, 40 ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν εκ νέου στην Τζενίν, όπου μέχρι το απόγευμα σημειωνόταν σφοδρή ανταλλαγή πυρών. Στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού, μεθοριακών φυλάκων και της αστυνομίας βρέθηκαν, χτες, και Ισραηλινοί φιλειρηνιστές, οι οποίοι διαδήλωσαν κατά της ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους, στο χωριό Μπάιτ Αουα, κοντά στη Χεβρώνα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σημειώθηκαν συγκρούσεις, χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα και έγιναν αρκετές συλλήψεις.