ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Αρχίζουν τα παζάρια με δημόσια νοσοκομεία

Κλιμακώνουν την εισβολή τους στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης

Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2004

Εκτός από τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους να αλώσουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, οι εταιρίες του κλάδου εξακολουθούν να κερδίζουν από τα συνεχώς αυξανόμενα ασφάλιστρα για τα ΙΧ
Ο περιορισμός του κόστους των ιδιωτικών προγραμμάτων υγείας με παράλληλη αύξηση των κερδών για τις ασφαλιστικές εταιρίες μέσω της κάλυψης μέρους της νοσηλείας των ασφαλισμένων από κρατικά νοσοκομεία, οι στοχεύσεις τους για τη λεηλάτηση της κοινωνικής ασφάλισης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα, συζητήθηκαν στη διάρκεια του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα στην Υδρα. Στην ουσία, οι ασφαλιστικές εταιρίες αξιοποιούν τις ασκούμενες πολιτικές, που στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων εκχωρούν όλο και περισσότερα πεδία δραστηριοποίησης στα επιχειρηματικά συμφέροντα που εκφράζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες σε ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας Γ. Κώτσαλος, σύντομα θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις των εταιριών με τα δημόσια νοσοκομεία, με στόχο την υπογραφή συμβάσεων προκειμένου οι εταιρίες να χρησιμοποιούν για την περίθαλψη των ασφαλισμένων σε αυτές δημόσια νοσοκομεία. Στην πράξη, οι εταιρίες αξιοποιούν τόσο το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που καθιέρωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και τις ρυθμίσεις που κατά τον υπουργό Υγείας θα προωθήσει η σημερινή κυβέρνηση γύρω από ζητήματα συμβάσεων των ασφαλιστικών εταιριών με τα δημόσια νοσοκομεία. Με τον τρόπο αυτό είναι φανερό ότι οι εταιρίες στοχεύουν σε μείωση του κόστους για τις ίδιες και αύξηση των κερδών τους, χρησιμοποιώντας τις δημόσιες υποδομές.

Ερωτηθέντες σχετικά, οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών αναφέρθηκαν στην προώθηση της περίφημης «5ης οδηγίας» για την ασφάλιση στον κλάδο αυτοκινήτου, που προβλέπει το δεκαπλασιασμό των κατώτατων ορίων υποχρεωτικής ασφάλισης. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εταιριών, η οδηγία θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2007 με πενταετή περίοδο προσαρμογής. Με βάση και την προηγούμενη εμπειρία από τις εκάστοτε αυξήσεις των κατώτατων ορίων, που κάθε φορά αποτελούσε ένα ακόμα πρόσχημα για υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα, οι πελάτες των εταιριών μπορούν με... ασφάλεια να προβλέψουν τι τους περιμένει ενόψει του δεκαπλασιασμού των κατώτατων ορίων.

Οσο για τις επόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια των ασφαλίστρων αυτοκινήτων, οι ίδιοι οι ασφαλιστές υποστηρίζουν ότι δε θα ξεπεράσουν τα περσινά επίπεδα. Βέβαια, ο καθένας ξέρει ότι στην πράξη αυτό δε σημαίνει τίποτα, όταν πέρσι που οι ίδιοι έκαναν λόγο για αυξήσεις της τάξης του 5%-7% οι αυξήσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες.