Τα βραβεία του Φεστιβάλ Δράμας
Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2004

Από τη βραβευμένη ταινία «Πιλάλα» του Θοδωρή Παπαδουλάκη
Το Σάββατο το βράδυ το 27ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας απένειμε τα βραβεία του, παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού, Πέτρου Τατούλη.

Τα βραβεία είναι: Α΄ βραβείο μυθοπλασίας στην ταινία «Πιλάλα» του Θοδωρή Παπαδουλάκη (6.000 ευρώ). Β΄ βραβείο μυθοπλασίας στην ταινία «Παππούς και γιαγιά» του Βαγγέλη Μαδεράκη (2.350 ευρώ). Α΄ βραβείο σπουδαστικής ταινίας στη «Χωρίς τίτλο» του Ευθύμη Παπά (2.950 ευρώ). Βραβείο «Ελληνες του κόσμου» στην ταινία «Ο λυτρωτής μου» του Αθανασίου Καρανικόλα. Βραβείο γυναικείας σκηνοθεσίας στη μνήμη της Τώνιας Μαρκετάκη, στην Ελενα Καραθανάση, για την ταινία «Non people» (7.000 ευρώ). Το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη «Ντίνος Κατσουρίδης» στην ταινία «Ο ρυθμιστής» του Φίλιππου Γραμματικόπουλου. Καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στη Μάρα Μπαρόλα («Φευγαλέα χαμόγελα» του Δ. Κανελλόπουλου, 9.000 ευρώ). Ανδρικής ερμηνείας στον Ανδρέα Βαρούχα («Ο κούκος» του Νίκου Βουτενιώτη). Τιμητική διάκριση σεναρίου στους Ευτέρπη Χαραλαμπίδη-Ριχάρδο Αντζόλα για την ταινία «El Chancecito - Μια μικρή ευκαιρία». Βραβείο Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου στην ταινία «Η ρόδα» του Βίκτορα Ασλιουκ.

Βραβεία για σπουδαστικές ταινίες: «Chez Lucien» της Κατερίνας Μπαρμπάτσαλου. «Χωρίς τίτλο» του Ευθύμη Παπά. «Κυριακάτικες διαδρομές» της Ελίνας Ψύκου. Βραβεία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου: «Αγνά νιάτα» του Εκτορα Λυγίζου. «Ceap days» του Βασίλη Κεχαγιά. «Παππούς και γιαγιά» του Βαγγέλη Μαδεράκη. «Πορεία» του Σταύρου Παρχαρίδη. «Εν λευκώ» του Θανάση Σαράντου. «Φευγαλέα χαμόγελα» του Δ. Κανελλόπουλου. «Πιλάλα» του Θόδωρου Παπαδουλάκη. GRAND PRIX: Στην ταινία «The weel» του Victor Asliuk (Λευκορωσία) (2.950 ευρώ). Δεν απονεμήθηκε βραβείο ντοκιμαντέρ.

Το επίπεδο των φετινών ταινιών στο ελληνικό και στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα άφησε καλές εντυπώσεις, δημιουργώντας την πεποίθηση ότι οι ταινίες μικρού μήκους κερδίζουν έδαφος. Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Τάσος Μπουλμέτης, επισήμανε ότι το επίπεδο της συγγραφής σεναρίου στον ελληνικό κινηματογράφο παραμένει η αχίλλειος πτέρνα, λόγω απουσίας κινηματογραφικής εκπαίδευσης. Η κριτική επιτροπή, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου, διά στόματος προέδρων τους, Διαγόρα Χρονόπουλου και Γιάννη Φραγκούλη, εξέφρασαν την επείγουσα ανάγκη ίδρυσης Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Θυμίζουμε ότι στο φετινό φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε εργαστήριο κινουμένων σχεδίων, με τον καθηγητή ΤΕΙ Γραφιστικής Σπύρο Σιάκα, σε συνεργασία με δασκάλους και μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ευφάνταστο φιλμάκι που απέδειξε ότι η χρήση της νέας τεχνολογίας έχει απεριόριστες δυνατότητες στην εκπαιδευτική διαδικασία και ότι μπορεί ως επιμορφωτικό πρόγραμμα να εισαχθεί στα ελληνικά σχολεία.

Να σημειώσουμε και τις υποσχέσεις του υφυπουργού Πολιτισμού, Π. Τατούλη, στην τελετή απονομής των βραβείων: Εξαγγελία μέτρων για τον κινηματογράφο, μετά τη λήξη του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ενίσχυση του Φεστιβάλ Δράμας με 120.000 ευρώ μέχρι τον επόμενο Μάρτη. Διάθεση κονδυλίων για τη δημοπράτηση της καπναποθήκης Περδίκα, για τη στέγαση του Φεστιβάλ Δράμας.