ΕΑΜΟΓΕΝΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Τίμησαν την 63η επέτειο από την ίδρυση του ΕΑΜ
Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2004

Πλήθος κόσμου, εκατοντάδες αντιστασιακοί, φίλοι και απόγονοι της Εθνικής Αντίστασης τίμησαν, χτες το βράδυ, σε εκδήλωση που οργάνωσαν οι ΕΑΜογενείς αντιστασιακές οργανώσεις στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, την 63η επέτειο από την ίδρυση του ΕΑΜ. Δίνοντας και μέσα από το ψήφισμα της εκδήλωσης το μήνυμα της συνέχειας εκείνου του μεγαλειώδους αγώνα σήμερα για τα ιδανικά και οράματα της Αντίστασης, για τα λαϊκά και δημοκρατικά δικαιώματα, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Και καλώντας όλους τους αντιστασιακούς και τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο της 9ης του Οκτώβρη που οργανώνει το ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκ μέρους του Κόμματος οι Δημ. Κουτσούμπας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστας Βουλγαρόπουλος, μέλος της ΚΕ. Επίσης, στελέχη της Εθνικής Αντίστασης και ανάμεσά τους ο Νίκος Τερζόγλου, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, και ο Γιώργης Μωραΐτης, πρόεδρος της ΠΟΑΟ. Από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ ο Β. Γεωργαντάς, από τους αντιστασιακούς δημοσιογράφους ο Γ. Τσαπόγας και την ΠΕΑΦΕ ο Ν. Καραντηνός. Παραβρέθηκε επίσης ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας Κοντός Παναγιώτης. Εκπροσωπώντας τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθήνας ο αντιπρύτανης Μιχάλης Δερμιντζάκης χαιρετίζοντας την εκδήλωση απέτισε φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν στην Εθνική Αντίσταση, ενώ τόνισε πως το μήνυμα του αγώνα αυτού είναι και σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ, καλώντας αυτό να αποτελέσει φωτεινό οδηγό και για τους νεότερους ενάντια στις προσπάθειες αλλοτρίωσης της συνείδησης και ισοπέδωσης της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Στο χαιρετισμό του ο Γρηγόρης Τουγλίδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, αφού εξέφρασε το σεβασμό, την υπερηφάνεια και την τιμή για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και για το έπος που δημιούργησαν, διαβεβαίωσε: Συνεχίζουμε το δρόμο των αγωνιστών για τα λαϊκά δικαιώματα, κατά των ιμπεριαλιστών και της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Από την ΚΝΕ χαιρέτισε η Αγγελική Γκούσκου, μέλος του ΚΣ της Οργάνωσης, σημειώνοντας πως ο αγώνας των αντιστασιακών και η Εθνική Αντίσταση αποτελούν παρακαταθήκη για μας τους νέους και ζωντανή απάντηση σε όσους πάνε να μας πείσουν πως τίποτα δε γίνεται.

Παίρνοντας το λόγο ο Σήφης Κωτσαντής, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και της ΕΠ της ΚΟΑ, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής, τόνισε την ανεκτίμητη προσφορά του ΕΑΜ. Του ΕΑΜ που έσωσε από την πείνα το λαό, εμπόδισε την κάθοδο των βουλγαροφασιστών και οργάνωσε τον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας. Ενώ στις περιοχές της ελεύθερης Ελλάδας δημιουργούσε τα φύτρα της λαϊκής εξουσίας, λαϊκής παιδείας, λαϊκής δικαιοσύνης, λαϊκής αυτοδιοίκησης και πολιτιστικής ανάτασης του λαού. Αυτή τη μεγάλη εποποιία και προσφορά του ΕΑΜ και του ΔΣΕ, που είναι η συνέχεια, προσπαθούν να αποσιωπήσουν η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι. Συνεχίζοντας ο ομιλητής υπογράμμισε τη συμβολή του ΚΚΕ θυμίζοντας το γράμμα του Ν. Ζαχαριάδη που σάλπισε την αντίσταση του ελληνικού λαού και τονίζοντας τον πρωτοποριακό και αποφασιστικό ρόλο του ΚΚΕ που υπήρξε ο πόλος συσπείρωσης του λαού και ήταν εμπνευστής, οργανωτής και καθοδηγητής της παλλαϊκής αντίστασης. Καταλήγοντας ο Σήφης Κωτσαντής και αναφερόμενος στο σήμερα, αφού κατήγγειλε την ιμπεριαλιστική πολιτική, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη για το χαρακτήρα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και για την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, με την επισήμανση πως τα κόμματα αυτά έδωσαν θάλασσα, γη και αέρα στους ιμπεριαλιστές για τις επεμβάσεις τους κατά των λαών και τα ίδια διεκδικούν μέρος της λείας, τόνισε πως το ΚΚΕ έγκαιρα και ολοκληρωμένα απευθύνθηκε στο λαό. Τον κάλεσε σε αντίσταση και ρήξη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και σήμερα καλεί στην οικοδόμηση του σύγχρονου ΕΑΜ, του κοινωνικοπολιτικού αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού δημοκρατικού μετώπου πάλης. Καλούμε το λαό να μη δείξει καμιά ανοχή στην πολιτική και στην κοροϊδία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-πλουτοκρατίας. Να συμμετάσχει μαζικά στις 9 του Οκτώβρη στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνει το ΚΚΕ επιδιώκοντας να γίνει η αρχή για ένα νέο αγωνιστικό ξεκίνημα του λαού για την αναχαίτιση της επίθεσης του κεφαλαίου και των κομμάτων του.

Με το ψήφισμα των συγκεντρωμένων, που διάβασε ο Φοίβος Τσέκερης, γενικός γραμματέας της ΠΕΑΕΑ, οι αντιστασιακοί καλούν την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματα των αντιστασιακών, να σταματήσει αμέσως η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και να αποσυρθούν οι μηχανισμοί παρακολούθησης των πολιτών (κάμερες, «Ζέπελιν», κλπ.). Επίσης, καταδικάζεται η γενοκτονία του λαού του Ιράκ και οι δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού, εγκλήματα που επιτέλους πρέπει να λάβουν τέλος.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη μουσική της Μεικτής Χορωδίας Φαρακλάτων Κεφαλονιάς υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Μπαρμπάτη.