Δεν αποφεύχθηκε η αιματοχυσία
Τετάρτη 3 Μάη 2000

Δεν αποφεύχθηκε η αιματοχυσία στους ελληνικούς δρόμους ούτε αυτό το Πάσχα. Η στατιστική των τροχαίων ατυχημάτων αυτές τις μέρες ακολουθεί τη δική της μακάβρια πορεία, σε πείσμα των γενικότερων δεικτών, που δείχνουν σχετική υποχώρηση των τροχαίων ατυχημάτων από την αρχή του χρόνου. Τα δελτία συμβάντων της Τροχαίας παραπέμπουν σε πολεμικά ανακοινωθέντα με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματικών, θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αφού στους ήδη καταμετρημένους 51 νεκρούς θα προστεθούν κι άλλοι από τους βαριά τραυματισμένους, που εκτιμάται ότι θα χάσουν, δυστυχώς, τη μάχη για τη ζωή.

Από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και χτες, έχουν σημειωθεί περισσότερα από 350 τροχαία, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε 50 άτομα, και έστειλαν σε νοσοκομεία 80 σοβαρά και 400 ελαφρά τραυματίες. Τα περισσότερα θανατηφόρα έγιναν προχτές τη Δευτέρα, όταν έχασαν τη ζωή τους 15 άτομα, ενώ και η χτεσινή μέρα θύμιζε πολεμικές συγκρούσεις, αφού σε 27 τροχαία 10 είχαν χάσει τη ζωή τους και 37 είχαν τραυματιστεί...

Τα ξημερώματα μέσα στη Γλυφάδα, στην οδό Γούναρη, σε σύγκρουση δυο αυτοκινήτων, που βρέθηκαν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, σκοτώθηκε ο 24χρονος Αλβανός Ερτζόν Γκερολάρη, ο 20χρονος Νικόλαος Βεστάκης, ο 19χρονος φίλος του Ισίδωρος Σοφιανός, ενώ τραυματίστηκαν σοβαρά η Αγγελική Παπαδοπούλου 17 χρόνων και τρεις άλλοι επιβάτες που επέβαιναν στο αυτοκίνητο του Βεστάκη. Λίγη ώρα αργότερα, σημειώθηκαν στον εθνικό δρόμο Αθήνας - Κορίνθου, στα όρια της Αττικής, άλλα δυο θανατηφόρα τροχαία. Στο Αιγάλεω (13ο χλμ.) έχασε τη ζωή του ο 23χρονος Γεώργιος Κορογιάννης και στην Ελευσίνα (22ο χλμ.) ο 55χρονος Ιωάννης Χ. Αλεξόπουλος.

Μακελειό σημειώθηκε περίπου τρεις ώρες αργότερα, χτες το πρωί στο Αίγιο, στον εθνικό δρόμο Αθήνας - Πάτρας, όπου υποτίθεται ότι ήταν στραμμένη η προσοχή της Τροχαίας και είχαν έγκαιρα επισημανθεί τα σημεία - παγίδες, που έχουν βυθίσει στο πένθος εκατοντάδες οικογένειες τα τελευταία χρόνια. Στο 145ο χλμ., ένα ΙΧ πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε με ταξί, με αποτέλεσμα τα δυο αυτοκίνητα να μετατραπούν σε άμορφη μάζα σιδερικών. Σκοτώθηκε ο ταξιτζής Παναγιώτης Χριστόπουλος, 27 χρόνων και ξεκληρίστηκε η τετραμελής οικογένεια του Κωνσταντίνου Μπίντου.

Σ' αυτήν την πασχαλινή έξοδο είναι χαρακτηριστικό ότι σημειώθηκαν πολλά πολύνεκρα, τόσο στο εθνικό δίκτυο, όσο και μέσα στις πόλεις. Τα περισσότερα τροχαία έγιναν, όμως, εκτός του βασικού εθνικού άξονα Αθηνών - Πατρών και Αθηνών - θεσσαλονίκης. Στο υπόλοιπο εθνικό δίκτυο μέχρι τη Δευτέρα είχαν καταμετρηθεί 13 τροχαία με 16 νεκρούς, και στο εσωτερικό οδικό δίκτυο 14 ατυχήματα με 20 νεκρούς και σε κατοικημένες περιοχές δυο με δυο νεκρούς.

Λίγη ώρα μετά το φοβερό τροχαίο του Αιγίου, μια καραμπόλα 19 ΙΧ αυτοκινήτων στον ίδιο εθνικό δρόμο, έσπερνε τον τρόμο σε όσους είχαν την ατυχία να εμπλακούν στις πολλαπλές συγκρούσεις. Οι ουρές χιλιομέτρων πριν τα διόδια ή σε σημεία που γίνονται έργα είναι η άλλη όψη της μαζικής μετακίνησης από τα αστικά κέντρα...