Υψηλή τεχνολογία υπέρ κέρδους
Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στην τελευταία εξέλιξη της διαγνωστικής ακτινολογίας έγινε αναφορά χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, ενόψει σχετικού επιστημονικού συνεδρίου. Ονομάζεται PET CT και βασίζεται στην ταυτόχρονη λήψη εικόνων αξονικού τομογράφου και τομογραφικής κάμερας ποζιτρονίων (PET) παράλληλα με την έγχυση του κατάλληλου ραδιοφαρμάκου. Ετσι επιτυγχάνεται η καλύτερη αντιμετώπιση όγκου και παρακολούθησης και προγραμματισμού της θεραπείας ενός ασθενούς.

Κι όταν τέθηκε πόσο κοστίζει, η απάντηση που δόθηκε ήταν η εξής: Τη μέθοδο έχει εισαγάγει ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο, ενώ ένα δημόσιο νοσοκομείο βρίσκεται στη διαδικασία εισαγωγής της μεθόδου. Δεν έχει κοστολογηθεί ακόμα, αλλά κάθε καινούρια μέθοδος, όταν χρησιμοποιείται με τη σωστή ένδειξη και χωρίς υπερβολές, πάντα έχει όφελος και μακροχρόνια συμβάλλει και στη μείωση του κόστους.

Με άλλα λόγια, η υψηλή τεχνολογία στην ιατρική αποτελεί για άλλη μια φορά προνόμιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας. Και πέρα απ' τις επιστημονικές διαστάσεις, εκείνο που προέχει για τον επιχειρηματία είναι το κέρδος. Και η Πολιτεία τούς παρέχει όλες τις δυνατότητες, αφήνοντας τους επιχειρηματίες να παίξουν μπάλα μόνοι τους. Κι ύστερα θρηνούν για την αύξηση των δαπανών Υγείας και για τα άγρια χαράτσια στην ώρα της ανάγκης.