ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τέσσερα χρόνια παλαιστινιακής εξέγερσης
Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες «περιποιούνται» φιλειρηνιστές ενάντια στο «τείχος»
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Το κυριότερο εμπόδιο για την επίτευξη ειρήνης είναι τα ισραηλινά κατασταλτικά μέτρα σε βάρος των Παλαιστινίων, οι κατεδαφίσεις σπιτιών, ο αποκλεισμός, οι δολοφονίες των παιδιών μας, οι δολοφονίες στελεχών παλαιστινιακών οργανώσεων, εδώ και στο εξωτερικό. Αυτή η τρελή πολιτική και η στρατιωτική ισχύς δεν πρόκειται να φέρει ασφάλεια στο Ισραήλ» υποστήριξε, χτες, σε ομιλία του με αφορμή τη συμπλήρωση 4 χρόνων από το ξέσπασμα της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός.

Ο Αχμάντ Κορέι κατέληξε σε μια έκκληση και προς τις δύο πλευρές «να επανεξετάσουν την πολιτική και την τακτική που οδήγησε στο τωρινό αιματοκύλισμα». Εισέπραξε, άμεσα, την απάντηση της ισραηλινής πλευράς, διά στόματος του Ντόρε Γκολντ, συμβούλου του Αριέλ Σαρόν σε θέματα ασφαλείας, ο οποίος επέρριψε το σύνολο της ευθύνης στην παλαιστινιακή πλευρά, κατηγορώντας τη για «πολιτική καταστροφής».

Εκδηλώσεις μνήμης για την τετράχρονη συνεχιζόμενη Ιντιφάντα έγιναν, χτες, σε διάφορες πόλεις των παλαιστινιακών εδαφών. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας οι νεκροί Παλαιστίνιοι, αυτά τα 4 χρόνια, έχουν ξεπεράσει τους 3.549. Ο ανάλογος απολογισμός από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες για την ισραηλινή πλευρά καταμετρά 1.017 νεκρούς.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός παρέμεινε, χτες, για δεύτερη μέρα μέσα στην πόλη της Τζενίν, και στο γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό όπου έχει επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας και έχει ζητήσει από τους άνδρες άνω των 16 χρόνων να συγκεντρωθούν σε σχολεία για ανακρίσεις. Επισήμως έγιναν 60 συλλήψεις. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά ομάδας παιδιών που τους λιθοβολούσαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 16χρονος, ενώ νωρίτερα είχε σκοτωθεί ένας 46χρονος Παλαιστίνιος με διανοητικά προβλήματα. Επίσης, τραυματίστηκαν 6 Παλαιστίνιοι.