ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Θα μας οδηγήσουν να μένουμε σε σκηνές!

Προκλητικός ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας στη συζήτησή του με τους φοιτητές όπου υποστήριξε στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης ακόμα και τη ΝΑΤΟική έρευνα μέσα στις σχολές

Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004

«Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, σίτιση και στέγαση, δωρεάν σπουδές»! Μ' ένα πολύμορφο χάπενινγκ και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, φοιτητές από ιδρύματα της Αθήνας απαίτησαν για άλλη μια φορά δημόσια και δωρεάν σίτιση, εστίες, μεταφορές, συγγράμματα και δήλωσαν ότι η μόρφωση είναι δικαίωμά τους που το κατακτάνε με αγώνες. Η κινητοποίηση, που αποτελεί συνέχεια των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτέμβρη, αποφασίστηκε από τους Φοιτητικούς Συλλόγους Νομικής, Δασκάλων, Οικονομικού, Πολιτικών Μηχανικών, Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ - Πολυτεχνείου) και Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ).

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στη 1 περίπου το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος κι έστησαν συμβολικά σκηνές και υπνόσακους! Οπως χαρακτηριστικά μας είπαν, η πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, που υποβαθμίζει τη φοιτητική μέριμνα και μεταφέρει το οικονομικό της βάρος στις λαϊκές οικογένειες, θα οδηγήσει τους οικονομικά ασθενέστερους φοιτητές ...να κατοικούν σε σκηνές και τσαντίρια για να γλιτώσουν τα υπέρογκα νοίκια και να τα βγάλουν πέρα με τις σπουδές τους. Αυτή η συμβολική κίνησή τους, μάλιστα, προκάλεσε τις επιδοκιμασίες των περαστικών, που ρωτούσαν με ενδιαφέρον για τις σκηνές κι όταν οι φοιτητές τούς εξηγούσαν, εξέφραζαν συμπαράσταση και συμφωνία στα αιτήματά τους.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των φοιτητών της Αθήνας
Κουβαλώντας τις σκηνές, κατέβηκαν στη συνέχεια την οδό Μητροπόλεως και πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Α. Καραμάνο, ο οποίος υπερασπίστηκε πλήρως την κυβερνητική πολιτική κατάργησης της δωρεάν στέγασης, αφού τάχθηκε υπέρ του να πληρώνουν οι φοιτητές στις «δημόσιες» εστίες εγγύηση και συμβολικό ενοίκιο, ενώ ισχυρίστηκε ότι η δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές δεν είναι κάτι «κοινωνικά ηθικό» και το σύστημα που ισχύει σήμερα είναι δικαιότερο.

«Πληρώνουμε τη συνδρομή μας στο ΝΑΤΟ»

Η συζήτηση επεκτάθηκε συνολικότερα στην ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης κι ο Α. Καραμάνος - που σημειωτέον είναι ο πρώην πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου - ενώ στην αρχή αρνήθηκε ότι θα μπουν «μάνατζερ» στα ιδρύματα σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, στη συνέχεια το διασκεύασε λέγοντας ότι θα ενισχυθεί η θέση του οικονομικού διευθυντή, αλλά θα δίνεται προτεραιότητα στο να καταλαμβάνουν αυτές τις θέσεις μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Επίσης, είπε ωμά ότι δεν είναι κακό να βοηθούν οι επιχειρήσεις τα πανεπιστήμια στον τομέα της έρευνας και δικαιολόγησε ακόμα και τα προγράμματα ΝΑΤΟικής έρευνας σε κάποια πανεπιστήμια, λέγοντας ότι η Ελλάδα «πληρώνει τη συνδρομή της στο ΝΑΤΟ»! Δηλαδή, σύμφωνα με τον Α. Καραμάνο, τα πανεπιστήμια μπορούν να γίνονται πιόνια όχι μόνο των επιχειρήσεων, αλλά και να προσφέρουν εκδούλευση στα εγκληματικά πολεμικά σχέδια της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας!

Οι φοιτητές ύστερα από αυτά δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τους αγώνες με επόμενο βήμα τις μαζικές Γενικές Συνελεύσεις στις σχολές.

Σε αντίστοιχη παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας προχωρούν αύριο, Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι, σπουδαστές των ΤΕΙ, με αποφάσεις των Συλλόγων ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) και Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) του ΤΕΙ ΑΘήνας.