«Μπουρίνια» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2004

Από την ταινία «Τελευταίο θρανίο» που βραβεύτηκε στο 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ του «Πάμε Σινεμά;»
Αντιπαραθέσεων συνέχεια στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ). Μετά τα καλοκαιρινά γεγονότα, όταν το ΔΣ του Φεστιβάλ απειλούσε με παραίτηση αν το ΥΠΠΟ δεν επιχορηγούσε τη φετινή διοργάνωση, και την παραίτηση του αναπληρωτή διευθυντή του Φεστιβάλ, Αντώνη Κιούκα, νέο «μέτωπο» ανοίχτηκε με την κατάργηση του προγράμματος «Πάμε σινεμά;».

Πρόκειται για πρόγραμμα γνωριμίας μαθητών με τον κινηματογράφο, από το οποίο προκύπτουν ταινίες των παιδιών, οι οποίες διαγωνίζονται. Ο Α. Κιούκας στην επιστολή παραίτησής του είχε αναφέρει ως λόγο και την κατάργηση του προγράμματος. Στην απάντησή του, τότε, το ΔΣ του Φεστιβάλ έλεγε, μεταξύ άλλων, ότι «όλες οι εκδηλώσεις που είχαν σχεδιαστεί παράλληλα ή στο πλαίσιο του 45ου Φεστιβάλ προγραμματίζονται, οργανώνονται και εκτελούνται» με γνώμονα την ετήσια οικονομική ενίσχυση του ΥΠΠΟ.

Πριν λίγες μέρες, 41 σκηνοθέτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, σε ανοιχτή τους επιστολή προς τον πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού, Κ. Καραμανλή, διαμαρτύρονταν για το «πάγωμα» του προγράμματος. «Εκατοντάδες μαθητές και καθηγητές επικοινωνούν μαζί μας ζητώντας να μάθουν τι συμβαίνει και γιατί το πρόγραμμα έχει σταματήσει», έγραφαν, μεταξύ άλλων, οι σκηνοθέτες.

Το ΔΣ του Φεστιβάλ απάντησε: «Από την πλευρά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και από το ΥΠΠΟ δεν υπάρχει καμία απόφαση που να υπαγορεύει την κατάργηση του προγράμματος "Πάμε Σινεμά;" (...). Το Φεστιβάλ, μετά τη λήξη της 45ης διοργάνωσης (19-28/11/2004), θα προβεί στις απαραίτητες κινήσεις για την αναμόρφωση του προγράμματος σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Παιδείας, θέτοντας επί τάπητος όλες τις νέες προτάσεις και συνεκτιμώντας τις με την εμπειρία του παρελθόντος».

Απαντώντας στα παραπάνω, ο Α. Κιούκας σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «η απόφαση της διακοπής του προγράμματος "Πάμε Σινεμά;" ανήκει αποκλειστικά στον πρόεδρο και στον διευθυντή του Φεστιβάλ», Θόδωρο Αγγελόπουλο και Μιχάλη Δημόπουλο, αντίστοιχα. «Τόσο ο πρόεδρος όσο και ο διευθυντής του ΦΚΘ, με τη σημερινή (σ.σ. προχτεσινή) ανακοίνωσή τους, ψεύδονται ασυστόλως ισχυριζόμενοι ότι το πρόγραμμα επαναπροσδιορίζεται και δεν έχει διακοπεί. H γενική κατακραυγή για την παύση του προγράμματος ανάγκασε τον πρόεδρο και τον διευθυντή να προβούν, ως συνήθως, σε πλήρη αναδίπλωση των απόψεών τους (...)».

Από το 1999 έως το 2004, με το «Πάμε σινεμά;» προέκυψαν 446 ταινίες, που γύρισαν 77.202 μαθητές από 601 λύκεια της χώρας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν και 156.464 μαθητές από 2.364 δημοτικά σχολεία.