ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Επουσιώδεις αλλαγές μετά τις αντιδράσεις
Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2004

Motion Team

Οι φοιτητές διεκδικούν άλλη Παιδεία, δημόσια και δωρεάν που θα εξασφαλίζει στέγαση, σίτιση και όλες τις υποδομές(κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη)
Στο ζήτημα των μετεγγραφών επανήλθε χτες το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να «μαζέψει» ρυθμίσεις του νομοσχεδίου το οποίο ανακοίνωσε την Παρασκευή και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Χτες, η υπουργός Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα επτά αλλαγές στο επίμαχο νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας και τα προβλήματα υγείας στις προϋποθέσεις μετεγγραφών. Ωστόσο, η πρόταση νόμου και μετά τις χτεσινές αλλαγές εισαγάγει ένα θεσμικό πλαίσιο που δημιουργεί δυσμενέστερους όρους, περιορίζει το δικαίωμα μετεγγραφής με κοινωνικά κριτήρια. Και την ίδια στιγμή που αγνοεί πραγματικές ανάγκες, όπως οι περιπτώσεις παιδιών ορφανών από τον ένα ή και από τους δύο γονείς και θέτει τη βαθμολογία ως προϋπόθεση, εισαγάγει τις ελεύθερες μετεγγραφές για ενδεχόμενες περιπτώσεις όπως «θύματα τρομοκρατίας».

Παρουσιάζοντάς το, η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου δήλωσε ότι «είναι ένας νόμος που λειτουργεί με ευαισθησία, διευρύνει κατηγορηματικά τη δυνατότητα μετεγγραφής σε συγκεκριμένες ομάδες που δε θα έχουν ανάγκη πια ούτε να πιάσουν τα μέσα, ούτε να πιέζουν, ούτε να εμφανίζουν ψευδή στοιχεία για να πάρουν μεγαλύτερη μοριοδότηση, διότι αυτό είναι σαφές», όπως είπε χαρακτηριστικά. Εμμένοντας στην τακτική της κατάργησης του δικαιώματος μετεγγραφής στο όνομα παρατυπιών που έχουν κατά καιρούς συμβεί.

Η υπουργός κάνει λόγο για ευαισθησία, τη στιγμή που η Παιδεία είναι ακόμα πιο ταξική, με τους γονείς να πληρώνουν το δυσβάσταχτο κόστος της φοίτησης των παιδιών τους και όσες φοιτητικές παροχές έχουν απομείνει να συρρικνώνονται.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις μετεγγραφής με τις νέες ρυθμίσεις

Οπως διαμορφώνεται το νομοσχέδιο μετά τις τροπολογίες, οι μετεγγραφές είναι ελεύθερες για τις εξής κατηγορίες:

Με ποσοστό θα γίνονται οι μετεγγραφές για όσους φοιτητές έχουν γονείς τυφλούς, ή με κινητικά προβλήματα που τους καθιστούν ανάπηρους σε ποσοστό άνω του 67%. Αυτοί θα μπορούν να μετεγγράφονται σε ποσοστό 1% του αριθμού εισαγομένων στο τμήμα που επιθυμούν. Επίσης, σε ποσοστό 5% των εισαγομένων για τα ιδρύματα Αττικής και Θεσσαλονίκης και σε ποσοστό 8% για τα ιδρύματα της περιφέρειας, μπορούν να μετεγγράφονται οι φοιτητές με βάση τα οικονομικά κριτήρια, αν δηλαδή ο μέσος όρος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος είναι μέχρι 35.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει ως προϋπόθεση μετεγγραφής την επιτυχή παρακολούθηση των υποχρεωτικών μαθημάτων των δύο πρώτων εξαμήνων. Ειδικά για φέτος αυτή η προϋπόθεση δε θα ισχύσει αλλά θα συνεκτιμηθούν μόνο τα οικονομικά κριτήρια και σε περιπτώσεις ίσου εισοδήματος θα ληφθεί υπόψη η βαθμολογία των εισαγωγικών εξετάσεων.