ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Αναγκαία μια άλλη στεγαστική πολιτική

Ανακοίνωση με αφορμή τη φιέστα που στήνει σήμερα η κυβέρνηση για τις κατοικίες του Ολυμπιακού Χωριού

Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004

Η επιχείρηση«ΑΘΗΝΑ 2004» κέρδισε από τα σπίτια του Ολυμπιακού Χωριού. Τώρα η κυβέρνηση αξιώνει να πληρωθεί το κόστος χρυσό από τους δικαιούχους των σπιτιών
Σε πάλη για αλλαγή προσανατολισμού του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της στεγαστικής πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις και στέλνουν το δικαίωμα των εργαζομένων και των οικογενειών τους για σπίτι στις κληρωτίδες και στα «σαγόνια» τραπεζών και κατασκευαστών, καλεί με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων τους εργαζόμενους, με αφορμή την κλήρωση των 2.292 κατοικιών του πολυσυζητημένου Ολυμπιακού Χωριού που ξεκινάει σήμερα. Και η περίπτωση αυτή του Ολυμπιακού Χωριού, καταγγέλλει, είναι «καραμπινάτη», καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει οικονομική «θηλιά» στους δικαιούχους και τους απομακρύνει από το δικαίωμα για απόκτηση σπιτιού, αξιώνοντας, αφού πρώτα πλήρωσαν με τις εισφορές τους το υπέρογκο κόστος κατασκευής, να πληρώσουν και από πάνω τεράστια ποσά για την αγορά τους! Γι' αυτό άλλωστε η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να συνδέσουν την πάλη τους για το δικαίωμα της στέγης με την πάλη για συνολική αλλαγή αυτής της πολιτικής σε κατεύθυνση που στο κέντρο της προσοχής της θα είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του.

«Η αγωνία των δικαιούχων να αποκτήσουν σπίτι για άλλη μια φορά μπαίνει στην κληρωτίδα και 17.800 οικογένειες κρέμονται από το μαγικό μπαλάκι. Λίγοι όμως θα είναι οι "τυχεροί", οι οποίοι βέβαια θα καταβάλουν και τον οβολό τους. Οι υπόλοιποι θα οδηγηθούν "στα σαγόνια του καρχαρία", τις τράπεζες, τους κατασκευαστές ή στη συνηθισμένη λύση του ενοικίου» σημειώνει η Ομοσπονδία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα, υπογραμμίζει, της στεγαστικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, της λειτουργίας και του προσανατολισμού του ΟΕΚ. Πολιτική θησαυρισμού των τραπεζών, πελατειακών σχέσεων εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, κατασπατάλησης τεράστιων ποσών σε δραστηριότητες ξένες με το αντικείμενο και τον προσανατολισμό του Οργανισμού.

Και η περίπτωση του Ολυμπιακού Χωριού, καταγγέλλει η Ομοσπονδία, είναι καραμπινάτη γιατί ο ΟΕΚ:

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω επιλογών, καταγγέλλει η Ομοσπονδία, είναι: Το τετραγωνικό μέτρο να ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα χιλιοστά του οικοπέδου για κάθε διαμέρισμα, ο ΦΠΑ, οι αξιώσεις των κατασκευαστικών εταιριών για πρόσθετες εργασίες κλπ., όταν ο μέσος όρος πανελλαδικά είναι 450 ευρώ ανά τ.μ. Η πρόταση του υπουργού Εργασίας για 850 ευρώ το τ.μ. επιβαρύνει με δυσβάσταχτα βάρη τους δικαιούχους που θα «κληρωθούν», χαρατσώνει επίσης και απομακρύνει από το δικαίωμα να πάρουν κατοικία και τους υπόλοιπους δικαιούχους, αφού δεν καθορίζει ποιος θα πληρώσει τη διαφορά και τη διαφορά πρέπει να πληρώσει το κράτος και ο «ΑΘΗΝΑ 2004».

«Βέβαια τίποτα από όλα αυτά, σημειώνει, δε θα εμποδίσει το κυβερνητικό επιτελείο και την αξιωματική αντιπολίτευση να χρησιμοποιήσουν το βήμα της εκδήλωσης έναρξης της κλήρωσης για ανούσιες αντιπαραθέσεις, να κάνουν βαρύγδουπες δηλώσεις, εξαγγελίες και υποσχέσεις στην προσπάθειά τους να κερδίσουν το λαϊκό αίσθημα. Για άλλη μια φορά θα κάνουν πολιτική με τα δικά μας χρήματα, για άλλη μια φορά θα παίξουν με το όνειρο κάθε εργάτη ν' αποκτήσει ένα "κεραμίδι", που άλλωστε το δικαιούται και το έχει πληρώσει».

Πολιτική με τα λεφτά των εργαζομένων

«Τα χρήματα με τα οποία κατασκευάζονται οι εργατικές κατοικίες είναι δικά μας και δε μας κάνει κανένας καμία χάρη», υπογραμμίζει στη συνέχεια η Ομοσπονδία για να αναφερθεί στην κατάσταση του ΟΕΚ: Η εκάστοτε κυβέρνηση κάνει πολιτική με τα δικά μας λεφτά, δηλαδή με την εισφορά 1% που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και 0,75% που πληρώνουν οι εργοδότες επί των εισφορών μας. Με τον ιδρυτικό νόμο του ΟΕΚ, του 1955, υποχρέωναν τις κυβερνήσεις να καταβάλλουν κάθε χρόνο 100 εκατομμύρια δραχμές από τον κρατικό προϋπολογισμό στον Οργανισμό. Το 1955 αυτά τα χρήματα είχαν αξία, σήμερα δεν αντιπροσωπεύουν ούτε τρία διαμερίσματα. Παρ' όλα αυτά καμία κυβέρνηση δεν τα έδωσε και το 2003 κόπηκαν με υπουργική απόφαση. Η εκάστοτε κυβέρνηση όμως κάνει πολιτική με τον ΟΕΚ, διορίζει δικούς της ανθρώπους, κάνει ρουσφέτια, εξαγοράζει συνειδήσεις, εκμαυλίζει συνδικαλιστές, με λίγα λόγια χρησιμοποιεί τον Οργανισμό για να εφαρμόσει την πολιτική της.

«Σήμερα ο ΟΕΚ διαχειρίζεται τεράστια ποσά και σπατάλησε χρήματα αλόγιστα σε έργα που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενό του και δε συμβάλλει για να αποκτήσουν σπίτι οι δικαιούχοι» καταγγέλλει η Ομοσπονδία και καταθέτει συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο πάλης για να αλλάξει προσανατολισμό ο ΟΕΚ και συγκεκριμένα:

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπηρετούν την πολιτική που θέλει τη στέγη εμπόρευμα (2010-07-14 00:00:00.0)
Πολιτική με «ξένα κόλλυβα» (2009-07-11 00:00:00.0)
Νέος οικονομικός στραγγαλισμός (2009-06-27 00:00:00.0)
Νέο πρόγραμμα αφαίμαξης των δικαιούχων (2008-11-12 00:00:00.0)
Να σταματήσουν τα παιχνίδια σε βάρος των εργαζομένων (2004-09-11 00:00:00.0)
Στους ιδιώτες η Διεθνής Ζώνη (2004-09-07 00:00:00.0)