Νεανική, δημιουργική «Έλευσις»
Κυριακή 10 Οχτώβρη 2004

Η πολύμορφα δραστήρια, μαζική πολιτιστική Ομάδα Νεανικής Πολυέκφρασης Αρκαδίας «Ελευσις» (εδρεύει στην Τρίπολη), συνεχίζοντας την προσπάθειά της για δημιουργική παρακίνηση των μελών και φίλων της, αλλά και την ανάδειξη της ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής τους δημιουργίας τους (θεατρικής, εικαστικής, μουσικής, λογοτεχνικής), συνεχίζοντας και την εκδοτική της δράση, κυκλοφόρησε πρόσφατα τρία σεμνά, καλαίσθητα και αξιόλογου περιεχομένου βιβλία. Ιδού για ποια πρόκειται:

Για το λεύκωμα, σε μακρόστενο σχήμα, με εξαίρετες ζωγραφικά, έγχρωμες, αλληγορικές γελοιογραφίες του σκιτσογράφου Κώστα Κουφογιώργου, που δούλεψε παλιότερα στο «Ρ», με τίτλο «Πάνω Κάτω». Το λεύκωμα προλογίζει ο Στάθης Σταυρόπουλος, θυμούμενος ότι δεκαπεντάχρονος ήταν ο Κ. Κουφογιώργος όταν τον πρωτογνώρισε και πρωτοείδε τα νεανικά σκιτσάκια του, που «κοιτούσαν με απορία τον κόσμο και του χτύπαγαν την πόρτα». Από τότε ο Κ. Κουφογιώργος «έχει διανύσει σε σύντομο χρόνο μεγάλη διαδρομή κι είναι σήμερα ένας από τους καλύτερους συναδέλφους - απ' αυτούς που με τη δουλιά τους κάνουν καλύτερο τον κόσμο», όπως επισημαίνει ο Στάθης.

Το δεύτερο βιβλιαράκι, με τον αλληγορικό τίτλο «Χοροστάσιο», είναι η δεύτερη ποιητική συλλογή του Γεράσιμου Βάκρου, πρωτεργάτη - δημιουργού και «ψυχής» αυτής της πολιτιστικής ομάδας «Ελευσις», κινηματογραφιστή και κριτικού κινηματογράφου, συντάκτη παλιότερα του «Ρ». Με τα ποιήματα αυτής της συλλογής ο Γ. Βάκρος σημειώνει μια αξιοσημείωτη και πολύ ελπιδοφόρα - από θεματολογική, μορφολογική, γλωσσική και πολύμορφη εκφραστική άποψη - πρόοδο και κατακτά σιγά σιγά τα δυσκολότατα, γι' αυτό και εγκαταλειμμένα από την τεράστια πλειονότητα των ποιητών σήμερα, μακραίωνα μετρικά συστήματα. Αλλοτε λυρικός, άλλοτε ελλειπτικός και συμβολικός, άλλοτε οργισμένος και σαρκαστικός, ο ποιητικός του λόγος εκφράζει τις αντιστεκόμενες αξίες ενός ευαίσθητου ανθρώπου στα «Μοντέρνα χρόνια» μας, όπως τιτλοφορείται ένα εξαιρετικό, βαρναλικού σαρκασμού, με ομοιοκατάληκτους στίχους, ποίημά του. Δίνουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμά του: «Δάνεια και τόκοι,/ χρηματιστές,/ πολλή βιασύνη,/ η νέα μόδα επιτάσσει το μπικίνι./ Και εκεί που λες ότι όλα μας τελειώσαν,/ το έκτο δάχτυλο αναζητούν του τέως/ στην παρουσία του έκπτωτου του βασιλέως./ Το είδαμε εφέτος στις ειδήσεις,/ φάτσες σπουδαίων.../τερατογένεσις πυγμαίων ευρωπαίων,/ η Μπάγιερ φάρμακα θα στείλει και στην Κίνα,/ χθες εκουρέψανε την πρώτη κλωνοπροβατίνα./ Πύον και αίμα, φόβος και καημός,/ αμερικάνικος είναι ο νέος ο συρμός./(...)».


Το τρίτο βιβλιαράκι είναι η πρώτη ποιητική συλλογή του Γιώργου Μαρινόπουλου «Σκιές». Πρόκειται για μικρές, ανήσυχες και αισθαντικές ποιητικές «ασκήσεις» ενός νέου ανθρώπου.