ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μαίνεται ο ακήρυχτος εμφύλιος
Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2004

Associated Press

Ο στρατός εκλήθη χτες στο Μουλτάν, για να «επαναφέρει την τάξη» και όλες οι θρησκευτικές συγκεντρώσεις απαγορεύτηκαν, μετά το νέο μακελειό
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ακόμη ένα αιματηρό επεισόδιο εκτυλίχτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χτες στον ακήρυχτο πόλεμο στο εσωτερικό του Πακιστάν: Η έκρηξη δύο βομβών σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στην πόλη Μουλτάν, ενώ ολοκληρωνόταν μια νυχτερινή συγκέντρωση σουνιτών μουσουλμάνων, κόστισε τουλάχιστον 40 θύματα και πάνω από 100 τραυματισμούς. Εκφράζονταν φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός μπορεί να μεγάλωνε, καθώς τα νοσοκομεία της περιοχής είχαν κατακλυστεί με τραυματίες -- ιατρικές πηγές δήλωναν ότι πολλοί από αυτούς εξέπνευσαν, διότι δεν υπήρχαν διαθέσιμοι χειρουργοί, για να τους φροντίσουν.

Η κυβέρνηση του στρατηγού - «προέδρου» Περβέζ Μουσάραφ αντέδρασε στέλνοντας το στρατό να «επαναφέρει την τάξη» στην πόλη, που τελούσε υπό κατάσταση χάους, και ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις «θρησκευτικές συγκεντρώσεις» σε όλη τη χώρα, απαγόρευση που αφορά τις σημερινές τελετές της Παρασκευής.

Είναι κάθε άλλο παρά σαφές το ποιοι βρίσκονται πίσω από το νέο μακελειό, που σημειώθηκε σε ολονυχτία σουνιτών, που μετείχαν σε μνημόσυνο για την πρώτη επέτειο του θανάτου του Αζάμ Τάρικ. Ο Τάρικ είναι ένα παράδειγμα της πολιτικής μεταστροφής στο Πακιστάν μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001. Ηταν ηγέτης της εκτός νόμου ισλαμικής οργάνωσης Μιλάτ-ε-Ισλαμί. Η οργάνωση είχε αποσχιστεί από την Σιπάχ-ε-Σαχάμπα, τους Στρατιώτες των Συντρόφων του Μωάμεθ.

Τα σενάρια για τα αίτια της αιματοχυσίας είναι τουλάχιστον δύο. Κατά το πρώτο, ενδεχομένως πρόκειται για πράξη αντιποίνων για την επίθεση, την προηγούμενη εβδομάδα, σε σιιτικό τέμενος στη Σιαλκότ, με 31 νεκρούς -- συνολικά πάνω από 100 σιίτες, που αποτελούν θρησκευτική μειοψηφία, σκοτώθηκαν τις τελευταίες βδομάδες σε σεχταριστικές επιθέσεις. Το σενάριο αυτό υποστήριξε ο υποδιευθυντής της αστυνομίας της Μουλτάν, Αρσαντ Χάμιντ, ο οποίος δήλωσε ότι «φαίνεται πως πρόκειται για μια πράξη σεχταριστικής τρομοκρατίας, αλλά διεξάγουμε ακόμη έρευνα». Μέλη και υποστηρικτές ακραιφνών σουνιτικών οργανώσεων, πεισμένοι ότι πρόκειται για ενέργεια των σιιτών, καλούσαν χτες για «εκδίκηση».

Ενα δεύτερο, ευρύτερο σενάριο διατύπωσε ο Σεΐχ Ρασίντ Αχμέντ, υπουργός Πληροφοριών της κυβέρνησης Μουσάραφ, που καταδίκασε την επίθεση ως «βάρβαρη πράξη τρομοκρατίας, η οποία έχει στόχο να δημιουργηθεί αστάθεια στη χώρα». Η φρασεολογία αυτή υπονοεί πως πρόκειται για έργο της αλ Κάιντα, οι επιχειρήσεις εναντίον της οποίας ο Αχμέντ δεσμεύτηκε ότι «θα συνεχιστούν». Ο ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας του Καράτσι, Φαρούκ Αουάν, υποστηρίζει τη συγκεκριμένη εκδοχή: Το ξέσπασμα της σεχταριστικής βίας αποτελεί αντίδραση των σκληροπυρηνικών μαχητών που εκπαιδεύτηκαν από την αλ Κάιντα, καθώς οι αρχές συλλαμβάνουν και σκοτώνουν «μέλη της οργάνωσης», είπε.

Ο «τζιχάντ» που το Πακιστάν βοήθησε να διεξαχθεί στο Αφγανιστάν με υποστήριξη και χρήματα των ΗΠΑ, των Σαουδαράβων, των Βρετανών, των Ισραηλινών, των Κινέζων και άλλων από τη δεκαετία του '70 ως και αυτή του '90 μοιάζει να έχει επιστρέψει για τα καλά στη γενέτειρά του...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες διαδηλώσεις για τη σφαγή (2006-01-21 00:00:00.0)
«Χαμός» στο Καράτσι (2004-06-02 00:00:00.0)
Ξεσπάσματα μίσους... (2004-05-15 00:00:00.0)
Βόμβες και κατηγορίες κατά «Αλ Κάιντα», ενόψει επίσκεψης Πάουελ (2004-03-16 00:00:00.0)
Νέα επίθεση σε τζαμί (2002-04-27 00:00:00.0)
Κύμα βίας (1997-08-07 00:00:00.0)