ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Τσένεϊ: «ορθός ο πόλεμος λόγω πρόθεσης»
Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2004

Associated Press

Κατοχικοί στρατιώτες στη Σαμάρα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Η τελική έκθεση για το ιρακινό οπλοστάσιο που δείχνει ότι δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και ούτε η δυνατότητα να παραχθούν, «επιβεβαιώνει και δεν υποσκάπτει διόλου την ορθότητα της επιλογής της αμερικανικής ηγεσίας για στρατιωτική λύση». Αυτό υποστήριξε, χτες, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ, δηλώνοντας ότι «όλα όσα αναφέρονται στην έκθεση για το ιρακινό οπλοστάσιο ήταν λίγο - πολύ αναμενόμενα», αλλά το σημαντικό είναι ότι καταγράφεται η πρόθεση του Σαντάμ Χουσεΐν να αποκτήσει τέτοια όπλα, οπότε «θα το έπραττε αμέσως μόλις αίρονταν οι κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος του Ιράκ».

Μετά τις αποκαλυπτικές αυτές δηλώσεις του Τσένεϊ, η λακωνική παρέμβαση Μπους, που αρκέστηκε να τονίσει ότι «ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν απολύτως δικαιολογημένος, γιατί σήμερα οι ΗΠΑ είναι ασφαλέστερες», πέρασε, δικαίως, στο περιθώριο. Από την άλλη πλευρά, με ανακοίνωσή του, ο Αραβικός Σύνδεσμος τονίζει ότι δεν εξεπλάγην από το τελικό αποτέλεσμα των επιθεωρήσεων στο Ιράκ και υπογραμμίζει ότι πλέον είναι ξεκάθαρο ότι το κίνητρο της εισβολής στο Ιράκ μόλις τώρα αρχίζει να αποκαλύπτεται.

Την ίδια ώρα, στην κατεχόμενη χώρα συνεχίζονται οι επιθέσεις. Η Βαγδάτη, αργά χτες το βράδυ, συγκλονίστηκε από επίθεση με ρουκέτες κατά των ξενοδοχείων «Σέρατον» και «Παλαιστίνη», όπου διαμένουν ξένοι επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι. Οι ιδιωτικοί φρουροί των ξενοδοχείων, καθώς και Αμερικανοί στρατιώτες και Ιρακινοί αστυνομικοί που έσπευσαν στην περιοχή ενεπλάκησαν σε σφοδρή ανταλλαγή πυρών με αντάρτες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα, αλλά ξέσπασε μεγάλη φωτιά στην περιοχή.

Χτες, στο Βόρειο Ιράκ, κοντά στη Μοσούλη, από επίθεση σε αμερικανική περίπολο σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκε ο διερμηνέας του, ενώ μέσα στην πόλη άγνωστοι ένοπλοι δολοφόνησαν το γενικό διευθυντή του περιφερειακού σταθμού της ιρακινής τηλεόρασης. Στη Φαλούτζα, από επίθεση σε αμερικανική αυτοκινητοπομπή σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 2.

Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη συνεχίζονταν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες ανάμεσα σε εκπροσώπους του Μουκτάντα Σαντρ και της δοτής ιρακινής κυβέρνησης προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για την πρωτεύουσα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι σιίτες μαχητές δέχονται να καταθέσουν το μεσαίο και βαρύ οπλισμό τους εφόσον υπάρξει αμνηστία για όλους και απελευθερωθούν όσοι σιίτες μαχητές έχουν συλληφθεί από Αμερικανούς στρατιώτες.