ΚΚ ΙΝΔΙΑΣ
«Οχι» στην αμερικανική παρέμβαση
Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004

Associated Press

Ο στρατός πανταχού παρών μετά την έκρηξη στο Ασαμ
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ανακοίνωση με την οποία καλεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας να απορρίψει την παρέμβαση των ΗΠΑ στα εσωτερικά της Ινδίας εξέδωσε χτες η ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού). «Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ έστειλε επιστολή στον (κρατιδιακό) πρωθυπουργό του Ασαμ, προσφέροντας τη βοήθεια του FBI για να ερευνηθούν οι πρόσφατες επιθέσεις στο Ασαμ. Αυτή η πράξη συνιστά μια ωμή παραβίαση των διπλωματικών κανόνων και ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Αφού επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει κανένα μυστήριο σχετικά με το ποιοι είναι υπεύθυνοι για τις πρόσφατες εκρήξεις βομβών και επιθέσεις στο Ασαμ... τόσο η NDFB και η ULFA έχουν αναμειχθεί» (αναφερόμενη σε δύο αυτονομιστικές/αποσχιστικές οργανώσεις της περιοχής της Βορειοανατολικής Ινδίας), το ΚΚ Ινδίας (Μ) τονίζει: «Τέτοια προβλήματα έχουν πολιτική διάσταση (και)... ο πρεσβευτής των ΗΠΑ δεν έχει καμία δουλιά να στέλνει επιστολή στον κρατιδιακό πρωθυπουργό κάνοντας απευθείας μια τέτοια προσφορά, που αφορά στην εσωτερική ασφάλεια της χώρας».

Το ΚΚ Ινδίας αναφέρει ότι η απάντηση του κρατιδιακού πρωθυπουργού, με την οποία «καλωσόρισε την προσφορά και άφησε να γίνει σαφής η προθυμία του να αποδεχτεί (τη βοήθεια), πρέπει να καταδικαστεί». Τέλος, η ανακοίνωση καλεί την κυβέρνηση του Κογκρέσου υπό τον Μανμοχάν Σινγκχ να «απορρίψει ξεκάθαρα την αμερικανική προσφορά... (και) άμεσα και σοβαρά να αντιμετωπίσει το νέο ξέσπασμα της βίας».