ΒΙΕΤΝΑΜ
«Εφυγε» ο Φαμ Βαν Ντονγκ
Πέμπτη 4 Μάη 2000

Associated Press

Ο Φαμ Βαν Ντονγκ
ΑΝΟΪ.- Ο Φαμ Βαν Ντονγκ, πρώην μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ, πρώην πρωθυπουργός, ειδικός σύμβουλος στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος και μέλος της Εθνοσυνέλευσης του Βιετνάμ από την 1η ως την 7η Εθνοσυνέλευση (1946 - 1987), εξέπνευσε στο Ανόι την 29η Απρίλη, λόγω ασθενείας, πλήρης ημερών και έργων, στα 94 του χρόνια.

Η είδηση, όπως έγραψε στο χθεσινό της φύλλο η εφημερίδα «Nhan Dan» του Ανόι (όργανο της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ), κοινοποιήθηκε στο κοινό με μια ειδική, κοινή ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ, της Βουλής, της Προεδρίας, της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Επιτροπής του Πατριωτικού Μετώπου του Βιετνάμ.

Ο Φαμ Βαν Ντονγκ γεννήθηκε την 1η Μάρτη του 1906 στην κοινότητα Ντουκ Χαν της επαρχίας Κουάνγκ Νάι. Υπήρξε ενεργό μέλος του επαναστατικού κινήματος από το 1925, όταν ήταν 18 ετών.

Το 1926, ο Ντονγκ εκπαιδεύτηκε στην επαρχία Γκουανγκτζού της Κίνας, με εκπαιδευτή το Νγκουγιέν Αϊ Κουόκ - τον άνθρωπο που αργότερα έγινε γνωστός ως Χο Τσι Μινχ - και εντάχθηκε στην Ενωση Επαναστατικής Νεολαίας. Κατόπιν επέστρεψε στη Σαϊγκόν, όπου συνελήφθη από τους Γάλλους αποικιοκράτες. Εμεινε στη φυλακή για 10 χρόνια, ως το 1936. Το 1940, ο Ντονγκ έγινε μέλος του ΚΚ Ινδοκίνας (το σημερινό ΚΚ Βιετνάμ). Υπήρξε υπουργός οικονομικών της Δημοκρατίας του Βιετνάμ το 1945, αναπληρωτής πρωθυπουργός το 1949, αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών το 1954 και πρωθυπουργός το 1955. Στη θέση του πρωθυπουργού έμεινε επίσης από το 1960 ως το 1981, ενώ από το 1981 έως το 1987 έμεινε πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ.

Πέρα από τους τίτλους του και τα βαρύτιμα μετάλλιά του, ο Ντονγκ υπήρξε μια από τις βασικότερες μορφές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του Βιετνάμ. Ο θάνατός του «είναι μια μεγάλη απώλεια για το κομμουνιστικό κόμμα και το λαό», όπως ανέφερε η κοινή ανακοίνωση. Η 5η και η 6η Μάη ανακηρύχτηκαν επισήμως ημέρες πένθους. Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες και όλες οι εκδηλώσεις (και αυτές ήταν πολλές λόγω και της επετείου των 25 χρόνων από την επανένωση της χώρας) θα διακοπούν. Ο Ντονγκ θα κηδευτεί στο Ανόι στις 6η Μάη, ενώ επιμνημόσυνη εκδήλωση θα γίνει και στη γενέτειρά του, Κουάνγκ Νάι, την ίδια μέρα.

Για τη δράση του, που είχε αποφασιστική σημασία για τη σύγχρονη ιστορία της χώρας του, ο Ντονγκ είχε τιμηθεί με το παράσημο της Τάξεως του Χρυσού Σταυρού - την υψηλότερη τιμητική διάκριση του Βιετνάμ.