ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Ο Μουγκάμπε δείχνει την... «πόρτα εξόδου» στους λευκούς γαιοκτήμονες
Πέμπτη 4 Μάη 2000

Associated Press

Πολιτική συγκέντρωση του κόμματος του Μογκάμπε
ΧΑΡΑΡΕ.-

«Οι καταλήψεις αγροκτημάτων όχι μόνον δεν πρόκειται να τερματιστούν, αλλά θα ενταθούν εάν υπάρξει αντίσταση». Το σαφές αυτό μήνυμα έστειλε από τη Χαράρε στο Λονδίνο ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, στη διάρκεια μιας θυελλώδους ομιλίας του χτες μπροστά σε πλήθος οπαδών του κόμματός του «ZANU-PF», ξεκινώντας έτσι την προεκλογική του εκστρατεία... Το ίδιο 24ωρο, η Βρετανία αποφάσισε την επιβολή στρατιωτικού εμπάργκο κατά της Ζιμπάμπουε, απειλώντας ταυτόχρονα πως «κανένας ξένος δωρητής» δε θα χορηγήσει δάνειο για την αγροτική μεταρρύθμιση στη Ζιμπάμπουε...

«Η οικονομία είναι η γη μας... και η γη μας είναι η καρδιά της οικονομίας μας», είπε μεταξύ άλλων στη χτεσινή ομιλία του στη Χαράρε ο πρόεδρος Μουγκάμπε μπροστά σε πλήθος εκατοντάδων επευφημούντων οπαδών του κόμματός του. Ο ίδιος κατέστησε σαφές πως δε θα κινήσει καμία διαδικασία απομάκρυνσης των εκατοντάδων μελών του κινήματος των βετεράνων για την ανεξαρτησία του πολέμου, που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις περίπου 1.000 αγροκτημάτων της λευκής μειοψηφίας από τον περασμένο Φλεβάρη. «Οχι μόνον δε θα εμποδίσουμε τις καταλήψεις, αλλά αυτές θα κλιμακωθούν εάν υπάρξει αντίδραση... Θέλουμε τη γη μας και θα την πάρουμε με οποιοδήποτε δυνατό τρόπο», σημείωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως «για να ορθοποδήσει η χώρα δε χρειάζονται μόνον οι περίπου 1.000 φάρμες που τελούν υπό κατάληψη αλλά το ήμισυ των 12.000.000 εκταρίων καλλιεργήσιμης γης», που εκμεταλλεύεται η μειοψηφία των λευκών μεγαλογαιοκτημόνων της Ζιμπάμπουε! Ο 76χρονος πρόεδρος υποσχέθηκε -ενόψει των επικείμενων αλλά άγνωστο πότε ακριβώς θα διεξαχθούν...-εκλογών πως το βασικό πρόγραμμα του κόμματός του στοχεύει στην επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης μέσω της αναδιανομής πλούτου, δημοκρατία, ειρήνη, σταθερότητα και το νόμο του νόμου και της εθνικής αυτονομίας στις εσωτερικές και εξωτερικές σχέσεις.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες που εκτοξεύει το Λονδίνο εν σχέση με τους χειρισμούς της κυβέρνησής του στο θέμα των καταλήψεων αγροκτημάτων, ο Μουγκάμπε αποκάλεσε τη Βρετανία «εχθρό». Συμπλήρωσε δε πως «είμαστε αποφασισμένοι να μην τους επιτρέψουμε να καθορίσουν τη μοίρα μας... Είμαστε αποφασισμένοι να το καθορίσουμε μόνοι μας. Πολεμήσαμε για το πεπρωμένο μας και ακόμη μαχόμαστε γι' αυτό».

Στη διάρκεια της «πύρινης» προεκλογικής του ομιλίας ο Μουγκάμπε επέρριψε ευθύνες στην ανερχόμενη παράταξη της αντιπολίτευσης, «Κίνημα Δημοκρατικής Αλλαγής», θεωρώντας την ως υπαίτια για την έκρηξη της βίας. Αναφορά μάλλον παράδοξη, εάν σκεφτεί κανείς πως η πλειοψηφία των 17 ατόμων που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Ζιμπάμπουε από την έναρξη των καταλήψεων ήταν λευκοί γαιοκτήμονες, μέλη ή στελέχη της αντιπολίτευσης, και κανένα μέλος ή υποστηριχτής του κυβερνώντος κόμματος ΖΑΝU-PF... Ενα από τα τελευταία θύματα της βίας ήταν χτες ένας 50χρονος υποστηριχτής του «Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής». Σύμφωνα με τον αδελφό του θύματος, που είναι και υποψήφιος βουλευτής στις επικείμενες γενικές εκλογές, Ελίας Πφέβμπε, ο 50χρονος Μάθιου σκοτώθηκε στη διάρκεια επίθεσης από παραστρατιωτικά στελέχη της κυβερνώσας παράταξης. Ο ίδιος εξέφρασε φόβους για την τύχη και άλλων τεσσάρων χωρικών, των οποίων η τύχη αγνοείται από την ώρα της επίθεσης.

Επιβολή στρατιωτικού εμπάργκο κατά της Ζιμπάμπουε...

Την ώρα που ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε έδειχνε «διακριτικά» την έξοδο προς τη μειοψηφία των λευκών -Βρετανών ως επί το πλείστον- μεγαλοτσιφλικάδων της χώρας του, το Λονδίνο έκανε ένα ακόμα βήμα σκληραίνοντας τη στάση του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, μιλώντας χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησής του να επιβάλει στρατιωτικό εμπάργκο κατά της Ζιμπάμπουε. Οπως είπε η Βρετανία θα αρνηθεί την πώληση όλων των όπλων, πυρομαχικών ακόμη και ανταλλακτικών σε στρατιωτικά οχήματα και ελικόπτερα προς τη Ζιμπάμπουε ως αντίδραση για την κλιμάκωση της βίας στην αφρικανική χώρα. Ο Κουκ εξέδωσε μάλιστα λίγο μετά την ομιλία του και σχετική ανακοίνωση, σημειώνοντας πως από χτες παγώνει η πώληση στρατιωτικού υλικού προς τη Ζιμπάμπουε και ως εκ τούτου δε θα εξαχθούν προς τη Χαράρε τα 450 οχήματα τύπου Λαντ Ρόβερ προς την αστυνομία της Ζιμπάμπουε.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών είπε πως κανένας άλλος δωρητής, και πολύ περισσότερο η Βρετανία, δε θα χρηματοδοτήσουν πρόγραμμα για τη μεταρρύθμιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος καλλιεργήσιμης γης «εάν δεν αποκατασταθεί η τάξη και ο νόμος στη Ζιμπάμπουε».