Σε ... ακινησία καταδικάζουν το χορό
Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2004

Από τη χτεσινή «παράσταση»-διαμαρτυρία των χορογράφων
«Πρέπει το ΥΠΠΟ να ξεκινήσει να ασχολείται επιτέλους με το χορό. Ενα υπουργείο Πολιτισμού δεν μπορεί να "κωφεύει", να μη νιώθει ότι υπάρχει κι αυτός ο κλάδος». Σ' αυτά τα λόγια συμπυκνώνεται η αγανάκτηση των Ελλήνων χορογράφων, σχετικά με τη στάση του ΥΠΠΟ απέναντι στα μακροχρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», η πολύμηνη «σιωπή» της κυβέρνησης στο θέμα των επιχορηγήσεων 2003-2004 και η άρνησή της για διάλογο. Ετσι, το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων ξεκίνησε χτες το πρωί τη διαμαρτυρία του, με μία πλήρως ακίνητη «παράσταση» χορογράφων μπροστά στο κτίριο του ΥΠΠΟ (στην οδό Μπουμπουλίνας). Αυτό το γεγονός ανάγκασε τον γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ, Χρήστο Ζαχόπουλο, να ορίσει για σήμερα (11 π.μ.) συνάντηση με τους χορογράφους.

Οπως μας είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, Πέτρος Γάλλιας, «ο χορός είναι μία εξίσου σημαντική τέχνη, όπως όλες οι άλλες. Οι χορογράφοι και οι χορευτές είναι ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας, τα οποία δουλεύουν, παράγουν, προσφέρουν και έχουν την απαίτηση, αν μη τι άλλο, το υπουργείο Πολιτισμού να τους προσέξει».

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες χορού στη χώρα μας. Η ανωτατοποίηση της εκπαίδευσης του χορού, η ανάγκη να βρεθεί ένας χώρος για τις παραστάσεις των ομάδων, «έτσι ώστε να μην είμαστε πια τα "αποπαίδια" του θεάτρου», είναι μερικά από αυτά. «Μη έχοντας δικό μας κτίριο», μας λέει ο Π. Γάλλιας, «μπορούμε να αντέξουμε πολύ λίγες μέρες το ενοίκιο που πληρώνουμε σε κάποιο θέατρο. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να βγάλει καμία παραγωγή χορού τα έξοδά της, όσο πετυχημένη και όσο καλή κι αν είναι».

Στα παραπάνω προστίθεται και το θέμα των επιχορηγήσεων 2003-2004. «Η γνωμοδοτική επιτροπή του ΥΠΠΟ έχει καταθέσει από τον Ιανουάριο τις προτάσεις της, και από τότε ούτε ο προηγούμενος υπουργός, ούτε ο τωρινός έχει υπογράψει». Παρ' όλα αυτά την περίοδο αυτή υπήρξαν χορός-παραστάσεις-χορογράφοι-χορευτές στη χώρα μας. Το γεγονός ότι πολλές ομάδες αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους δεν εμποδίζει τις υπόλοιπες ομάδες, συνηθισμένες πια στην κωλυσιεργία της προηγούμενης κυβέρνησης, να προετοιμάζουν τις δραστηριότητές τους για το 2005.