ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες δικαιολογίες από Μπλερ

Μαίνονται οι επιθέσεις και οι μάχες στο «σουνιτικό τρίγωνο» ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο ενδεχόμενο αναδιάταξης των βρετανικών δυνάμεων

Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2004

Associated Press

Κατοχικοί σε δράση σε κάποιο δρόμο στο Ραμάντι
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Να απαντήσει στις επικρίσεις που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό της Βρετανίας με αφορμή το αμερικανικό αίτημα για αναδιάταξη, προς το βορρά, των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων αποπειράθηκε χτες ο Τόνι Μπλερ. Οι διαβεβαιώσεις του δε φαίνεται, πάντως, να εισακούστηκαν καθώς ο απόηχος των αλλεπάλληλων επιθέσεων και συγκρούσεων στο Ιράκ εντείνεται μέρα με τη μέρα.

«Δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στο θέμα της ανάπτυξης νοτίως της Βαγδάτης ενός βρετανικού τάγματος και στις αμερικανικές εκλογές» επανέλαβε, χτες, αρκετές φορές, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ο Μπλερ προσπάθησε να απαντήσει σε όσους τον κατηγορούν ότι είναι έτοιμος να θέσει σε κίνδυνο ζωές Βρετανών στρατιωτών για να «μειωθούν κάπως οι απώλειες των Αμερικανών και να δοθεί η εντύπωση ότι κάτι πετυχαίνουν στο σουνιτικό τρίγωνο» ενόψει των εκλογών της 2ας Νοεμβρίου. Επέμεινε, επίσης, ότι δεν πρόκειται για μόνιμη μετεγκατάσταση των βρετανικών δυνάμεων αλλά για θέμα λίγων βδομάδων, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι Βρετανοί στρατιώτες δε θα συμμετάσχουν, σε περίπτωση που τελικά μετακινηθούν, σε μάχες στο «σουνιτικό τρίγωνο».

Την ίδια στιγμή, η επίμαχη περιοχή φλέγεται, και πάλι, με τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις να επιδίδονται σε αλλεπάλληλες επιδρομές με επίκεντρο την πολύπαθη Φαλούτζα. Στους χτεσινούς βομβαρδισμούς οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι έπληξαν δύο κρησφύγετα του αλ Ζαρκάουι. Νοσοκομειακές και δημοσιογραφικές πηγές, όμως, μιλούσαν για 6 νεκρούς, ένα ζευγάρι και τα 4 παιδιά του. Οι κάτοικοι της πόλης είναι εξοργισμένοι και επιμένουν ότι αγνοούν ποιος είναι ο Ζαρκάουι, τον οποίο ουδέποτε είδαν στη Φαλούτζα.

Αργότερα, το απόγευμα, δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν με διαφορά 15 λεπτών, στη Σαμάρα, 120 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, όπου πριν από μερικές βδομάδες οι κατοχικές δυνάμεις διεξήγαγαν εκτεταμένες «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» κατά των ανταρτών. Στόχος των επιθέσεων ήταν μια αμερικανική αυτοκινητοπομπή. Σκοτώθηκαν 4 μικρά παιδιά και τραυματίστηκαν 9 Ιρακινοί πολίτες και 11 Αμερικανοί στρατιώτες. Στη Βαγδάτη, την ίδια ώρα, ισχυρή έκρηξη συγκλόνιζε την οδό Χάιφα, που ακολουθήθηκε από ανταλλαγή πυρών, χωρίς, όμως, να γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα ή ποια ήταν τα αίτια.

Παράλληλα, συνεχίζεται το θρίλερ των απαγωγών με τελευταία αυτήν της επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Care, 52χρονης Μάργκαρετ Χάσαν, Βρετανίδας με ιρακινή υπηκοότητα. Εκκληση για την απελευθέρωσή της απηύθυνε χτες ο Ιρακινός σύζυγός της, η ιρακινή κυβέρνηση και πολλές ανθρωπιστικές ισλαμικές οργανώσεις. Η Care διέκοψε τις εργασίες της στο Ιράκ.

Χτες, επίσης, ανακοινώθηκε, επισήμως, από το Κάιρο, ότι στις 22 - 23 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί στο Σαρμ ελ Σέιχ, η διεθνής διάσκεψη για το Ιράκ, στην οποία θα συμμετάσχουν, παρά το αίτημα της Γαλλίας για το αντίθετο, μόνο οι εκπρόσωποι της δοτής ιρακινής κυβέρνησης.