ΑΛΛΑΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σχεδιασμοί χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα
Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2004

Με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας μετακυλίεται κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη δευτεροβάθμια περίθαλψη υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών
Ενα νέο σχέδιο εφημερίας των 42 νοσοκομείων στο Λεκανοπέδιο Αττικής επιχειρεί να θέσει σε λειτουργία η κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς να έχει λύσει το βασικό πρόβλημα που έχει εντοπιστεί εδώ και τρεις δεκαετίες: Την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας που θα συνοδεύεται απ' τη λήψη μέτρων σε νοσοκομεία της επαρχίας που - λόγω των ελλείψεών τους - «τροφοδοτούν» τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Το σχέδιο που θα είναι πιλοτικό και - πιθανώς - θα μπει σε εφαρμογή απ' τον ερχόμενο Νοέμβρη παρουσιάστηκε χτες σε εκπροσώπους των γιατρών και των διοικήσεων των νοσοκομείων. Πάντως, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών ήταν καταπέλτες όσον αφορά στις προϋποθέσεις και τη λειτουργικότητα του νέου συστήματος εφημεριών στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Μια απ' τις βασικές παραμέτρους που υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών είναι ότι δεν μπορεί να γίνεται σχεδιασμός, όταν σε αυτόν δεν περιλαμβάνονται το Αττικόν Νοσοκομείο και όταν δε διασφαλίζονται τα απαραίτητα κονδύλια για την εν τω συνόλω λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων σε επίπεδο εφημεριών με το νέο τρόπο. Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε απ' τους εκπροσώπους των γιατρών, το νέο σύστημα έχει αναλογίες με εκείνο το σύστημα που επιβλήθηκε στα νοσοκομεία την περίοδο 1990 - 1993 και δεν απέδωσε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών για τη λειτουργία του νέου συστήματος εφημεριών απαιτείται «αύξηση εν τω συνόλω» 10% των εφημεριών μέχρι το μεσημέρι και αύξηση κατά 18% μέχρι τις 11 το βράδυ.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση συνδικαλιστή της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης των Γιατρών που -κατά την έκφρασή του - αποτελεί κατάθεση ψυχής: Οποιοσδήποτε - είπε - τεχνοκρατικός σχεδιασμός θα μπορούσε να συζητηθεί σε επίπεδο Αττικής, αν είχαν υλοποιηθεί οι σχεδιασμοί για τη δημιουργία πέντε νέων Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου: Στο Ολυμπιακό χωριό - με την Πολυκλινική - στο Μενίδι, στο Ελληνικό, στο Κερατσίνι και το Περιστέρι. Σε αυτές τις υποσχέσεις θα πρέπει να προστεθεί η αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας στην Αίγινα, στη Βάρη, στη Ν. Μάκρη, στα Σπάτα, στο Μαρκόπουλο, στο Καπανδρίτι και τα Μέγαρα που εκ των πραγμάτων από Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου μεταπίπτουν σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών ονομάτισαν εκείνα τα νοσοκομεία της επαρχίας όπου πρέπει να παρθούν μέτρα, ώστε να ανακοπεί η ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου: Τα νοσοκομεία, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος των γιατρών της Πανεπιστημονικής των γιατρών, είναι της Κορίνθου, των Θηβών, της Χαλκίδας, της Καλαμάτας και της Λαμίας.

Ο αντίλογος του υφυπουργού Υγείας Θ. Γιαννόπουλου στους εκπροσώπους των γιατρών -που μιλούσαν με βάση τις βασανιστικές καταστάσεις στις εφημερίες - ήταν ότι υπάρχουν ορισμένες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον επαναπροσδιορισμό και την επανακοστολόγηση των εφημεριών με βάση τις οδηγίες της Κοινότητας.

Το νέο σύστημα

Το νέο σύστημα των εφημεριών των νοσοκομείων στο Λεκανοπέδιο Αττικής παρουσίασε χτες ο αντιπρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Τομέα Υγείας Π. Ευσταθίου.

Το σύστημα βασίζεται στο ισχύον, με το οποίο εφημερεύουν εναλλάξ τέσσερις ομάδες νοσοκομείων. Κάθε ομάδα έχει ένα βασικό νοσοκομείο («Ευαγγελισμός» - «Λαϊκό» - «Ιπποκράτειο», «Ερυθρός» - «Κρατικό»).

Κάθε ομάδα νοσοκομείων που πραγματοποιεί «κύρια εφημερία» (π.χ. η ομάδα του «Ευαγγελισμού»), θα ξεκινά την εφημερία της στις 2.30 το μεσημέρι και θα την ολοκληρώνει στις 8 το επόμενο πρωί.

Με το ισχύον σύστημα, η ομάδα των νοσοκομείων εφημερεύει από τις 8 το πρωί έως τις 8 το πρωί της επόμενης μέρας.

Μετά το τέλος της εφημερίας της ομάδας του «Ευαγγελισμού» (στις 8 το πρωί), οι ασθενείς μπορούν να απευθύνονται στα νοσοκομεία της Αθήνας, τα οποία θα δέχονται τακτικά και έκτακτα περιστατικά καθημερινά έως τις 2.30 το μεσημέρι.

Με το ισχύον σύστημα, επείγοντα δέχεται μόνον η ομάδα των νοσοκομείων, η οποία εφημερεύει.

Για την αποφόρτιση της ομάδας του «Ευαγγελισμού» που εφημέρευε την προηγούμενη, τα νοσοκομεία της ομάδας δε δέχονται την επόμενη μέρα έκτακτα, παρά μόνον τακτικά, εφόσον διαθέτουν άδεια κρεβάτια.

Μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι που τη «σκυτάλη» της γενικής εφημερίας παίρνει από την ομάδα του «Ευαγγελισμού» η ομάδα του «Λαϊκού», τα νοσοκομεία της δεύτερης ομάδας (του «Λαϊκού») δεν εξυπηρετούν έκτακτα και τακτικά περιστατικά.

Μία ακόμη καινοτομία, την οποία επιχειρεί να εισαγάγει το υπουργείο Υγείας, είναι να μη γίνονται δεκτά για νοσηλεία περιστατικά σε κλινικές που έχουν αναπτύξει «ράντζα» (ονομάζονται πλέον «επικουρικές κλίνες»).