ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Απαντούν με νέους αγώνες!
Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2004

Eurokinissi

«Μπαράζ» κινητοποιήσεων αποφασίστηκε στη χτεσινή, έκτακτη γενική συνέλευση του σωματείου των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού, που κι αυτή έγινε στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους. Συγκεκριμένα: 26/10, 24ωρη απεργία, με συγκέντρωση στο ΥΠΠΟ στις 11.00 π.μ. και «συμβολικές ενέργειες διαμαρτυρίας σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας και της περιφέρειας». 3/11, 24ωρη απεργία, με συγκέντρωση στο ΥΠΠΟ και πορεία. 5/11 (ή όποια άλλη μέρα προσδιοριστεί τελικά η εκδίκαση των πρώτων ασφαλιστικών μέτρων), 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στα δικαστήρια. 10/11, 4ωρη στάση εργασίας (11.00 π.μ. - τέλος βάρδιας) και συγκεντρώσεις στις 12.00 στην Ακρόπολη με αποκλεισμό του αρχαιολογικού χώρου και στην περιφέρεια με ανάλογες δράσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. 11/11, στις 7.00 μ.μ. λαμπαδηφορία από την Ακρόπολη στη Βουλή. 17/11, 4ωρη στάση εργασίας με συγκέντρωση στο ΥΠΠΟ, στις 12.00 και συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Επίσης: 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο χώρο που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το πρώτο Υπηρεσιακό Συμβούλιο και 24ωρη απεργία και νέα Εκτακτη Γενική Συνέλευση προς το τέλος Νοεμβρίου.

Η ΓΣ εκτίμησε, μεταξύ άλλων, ότι «έγινε ξεκάθαρη η πολιτική απόφαση της ηγεσίας του ΥΠΠΟ να μην ανανεώσει την πλειοψηφία των συμβάσεων και ουσιαστικά να εκκαθαρίσει το ΥΠΠΟ (και τα ΝΠΙΔ που εποπτεύονται από αυτό) από τους συμβασιούχους, μέσα από ένα κύμα μαζικών απολύσεων, χωρίς πλέον προσχήματα». Ενώ, επιβεβαιώνεται ότι το πολυδιαφημισμένο «ΠΔ Παυλόπουλου» όχι μόνο δε μονιμοποιεί όπως η κυβέρνηση διαφήμιζε, αλλά αποτελεί το ΠΔ των απολύσεων και της γενικευμένης επιβολής των νέων ελαστικών εργασιακών σχέσεων, με όρους που επιχειρούν να καταλύσουν κατακτήσεις χρόνων των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ

Τα αιτήματα των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, μέσω Ερώτησης της βουλευτή του Λιάνας Κανέλλη. Στην Ερώτηση τονίζεται: «Το καθεστώς της ανασφάλειας και της ανεργίας που βιώνουν οι συμβασιούχοι και του υπουργείου Πολιτισμού τους οδηγεί σε κινητοποιήσεις για την εξασφάλιση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους. Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την απαράδεκτη αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους εργαζόμενους -συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού, μέσω του ΠΔ 160/2004, και τη λογική των λεγόμενων πάγιων και διαρκών αναγκών, εξαιρεί τη συντριπτική πλειοψηφία από την απόκτηση μόνιμης και σταθερής δουλιάς, οδηγεί μεγάλο αριθμό στην ανεργία και διαιωνίζει το καθεστώς της πολύχρονης ομηρίας που ζουν οι συμβασιούχοι».

Η βουλευτής του ΚΚΕ σημειώνει ότι η κατάσταση αυτή συνδέεται με «τα σχέδια και της σημερινής κυβέρνησης για παραπέρα παραχώρηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο σημαντικών κομματιών και υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, με συνέπεια να μην καλύπτει τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στις υπηρεσίες του υπουργείου με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού».

Στην Πρέβεζα

Εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και συμβάσεις έργου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στο νησί της Λευκάδας και στην επαρχία Βόνιτσας, σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο, αφού συζήτησαν τα προβλήματα του κλάδου μετά και από τα 164/2004 και 180/2004 Προεδρικά Διατάγματα, αποφάσισαν: Να συνεχίσουν αποφασιστικά τον αγώνα για να κατακτήσουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Αρνούνται να δώσουν συνέχεια στο καθεστώς εργασιακής και πολιτικής ομηρίας. Είναι αποφασισμένοι να αντιταχτούν στην αντεργατική πολιτική που τους καταδικάζει στην ανασφάλεια και την ανεργία. Να αγωνιστούν για την κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Απαιτούν την αυτόματη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.