Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004

«Ελληνα η σημαία σου ανήκει»...

Το σύνθημα στον τοίχο του σχολείου της Μηχανιώνας χάσκει τη χρεοκοπία των «κεφαλών» του κράτους. Στο κράτος που αυτοί το κυβερνούν, οι Αλβανοί δουλεύουν ήλιο με ήλιο, συντηρούνται θύλακες ξενοφοβίας, φασισταράδες τύπου Βορίδη κρίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα τα γονίδια των ανθρώπων, το αστυνομικό δελτίο ποτίζει με το δηλητήριο του ρατσισμού την κοινωνία.

Ο,τι κι αν λένε οι «κεφαλές», αυτό το κράτος αυτοί το κυβερνούν. Δική τους είναι τελικά και η ευθύνη για το δηλητήριο που στάζει στις ψυχές μικρών παιδιών, από τέτοια συνθήματα που μερικά ανελλήνιστα «ντουβάρια» γράφουν στους τοίχους των σχολείων.

Σχολεία όπου κανονικά θα έπρεπε να διδάσκεται η οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού. Και όχι ότι το παν είναι να είσαι «Ελληνας». Γιατί αν αυτό είναι το «παν», μιας και «Ελληνας» ήταν και ο Εφιάλτης, και ο Αλκιβιάδης, και ο Τσολάκογλου και ο Παπαδόπουλος, τότε αλίμονό μας...

*

(Το ίδιο κείμενο, με την ίδια φωτογραφία, είχε δημοσιευτεί εδώ, στην ίδια στήλη, πέρσι, ακριβώς την ίδια μέρα, στις 22/10/2003. Ενα χρόνο μετά, η χρεοκοπία των «κεφαλών» της κοινωνίας μας, για την οποία μιλούσαμε τότε, χάσκει όλο και μεγαλύτερη).