ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Λένε όχι στην υποβάθμιση
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004

Από παλιότερη κινητοποίηση σπουδαστών
Με τον τρίωρο συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου οι σπουδαστές στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου «ανοίγουν» την Δευτέρα 25 Οκτώβρη τον αγώνα συνολικά των σπουδαστών στις ναυτικές σχολές, ενάντια στα σχέδια για την παραπέρα υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, που επεξεργάζεται η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας το διαλυτικό έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Η κινητοποίηση αποτελεί απόφαση μαζικής γενικής συνέλευσης των σπουδαστών που έγινε χτες το μεσημέρι και την αφορμή έδωσαν οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο ειδική κυβερνητική επιτροπή. Οι ρυθμίσεις προβλέπουν την δημιουργία νέων σχολών με το ψευδεπίγραφο Ανώτατα Ναυτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΝΕΙ) τετραετούς φοίτησης, τα οποία υποτίθεται ότι θα είναι ισότιμα των ΤΕΙ, όμως θα έχουν οικονομική αυτοτέλεια κοινώς ή θα είναι ιδιωτικά ή θα έχουν χορηγούς. Τη μείωση της φοίτηση στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού σε τρία χρόνια από τέσσερα που είναι σήμερα, για να ενισχυθούν τα ΑΝΕΙ και τη μετατροπή των πτυχίων σε πιστοποιητικά χωρίς αντίκρισμα. Ενώ τα... επαγγελματικά προσόντα του ναυτεργάτη θα πιστοποιούνται στη συνέχεια χωρίς να διευκρινίζεται από ποιους.

Οι σπουδαστές με την κινητοποίηση απαιτούν, μεταξύ άλλων, την απόσυρση αυτών των σχεδιασμών, την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα των ΑΕΝ και την ένταξή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση, την ισοτιμία των διπλωμάτων τους με τα αντίστοιχα της στεριάς, αποστρατικοποίηση των σχολών.