ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
«Νέκρωσε», αρχαιολογικά, η ΒΔ Ελλάδα
Σάββατο 23 Οχτώβρη 2004

Eurokinissi

Φρούριο της Κέρκυρας
Το 90% «άγγιξε» η συμμετοχή στην προχτεσινή απεργία των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ στη ΒΔ Ελλάδα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου συμβασιούχων ΥΠΠΟ ΒΔ Ελλάδας, «όλοι σχεδόν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία παρέμειναν κλειστά τόσο στην Κέρκυρα όσο και στη Θεσπρωτία». Στο πλαίσιο της απεργίας, πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση και πορεία στην Κέρκυρα.

Ο Σύλλογος εκτιμά, μεταξύ άλλων, ότι «με το ΠΔ 164 ουσιαστικά επιχειρείται οριστικό κλείσιμο στην πόρτα της μονιμοποίησης για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων». Καταγγέλλει την προσπάθεια εφαρμογής στο ΥΠΠΟ «ακόμα ελαστικότερων συνθηκών εργασίας», καθώς και «αντικατάστασης των συμβασιούχων με φθηνό, ευέλικτο, ανασφάλιστο εργατικό δυναμικό μέσω των προγραμμάτων STAGE».

Καταγγέλλει «τους μισθούς πείνας» των συμβασιούχων στο ΥΠΠΟ και ιδιαίτερα του εργατοτεχνικού προσωπικού, το οποίο εργάζεται για 500 - 600 ευρώ «στην καλύτερη περίπτωση», ενώ πολλές φορές λόγω των κακών καιρικών συνθηκών «χάνει το μεροκάματο και οι αποδοχές του πέφτουν συχνά κάτω από τα 500 ευρώ το μήνα!». Ο Σύλλογος καταγγέλλει «το καθεστώς διακρίσεων» μεταξύ μονίμων και συμβασιούχων, αφού οι τελευταίοι, ενώ μπορεί να εργαστούν περισσότερο, αμείβονται λιγότερο και έχουν πολύ λιγότερα επιδόματα και δικαιώματα. Σε όλα αυτά ο Σύλλογος προσθέτει και «τη συστηματική καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων και την πλήρη αδιαφορία του υπουργείου για τη λύση του προβλήματος».

Τέλος, ο Σύλλογος καλεί όλους τους εργαζόμενους (μόνιμους και συμβασιούχους) «να παλέψουν για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, με κατώτατο όριο τα 1.200 ευρώ», καθώς και τα σωματεία και τις ομοσπονδίες «να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις» για μόνιμη και σταθερή δουλιά όλων των εργαζομένων.