Θα μας... αλλάξουν και τα φώτα
Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2004

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα μάθατε τα νέα; Η ΔΕΗ - μετέχοντας στο χορό της ακρίβειας που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά - ανακοίνωσε την απόφασή της να αυξήσει από την 1η Νοέμβρη τα τιμολόγια της ΔΕΗ, κατά 2,74%. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, άφησε να εννοηθεί ότι οι καταναλωτές θα... πρέπει να είναι και ευχαριστημένοι επειδή η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε το αίτημα της ΔΕΗ (είχε ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αυξήσεις ύψους 3,6%) αλλά περιόρισε το ποσοστό αύξησης στο 2,74% (!) και βέβαια φρόντισε να υπερτονίσει πως οι αυξήσεις αυτές είναι μικρότερες του πληθωρισμού.

Αυτό που δεν είπε ο κύριος υπουργός - που είναι και ο καθ' ύλην αρμόδιος για τα θέματα ακρίβειας - είναι πως η κυβέρνηση ενέκρινε τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, για να εξασφαλίσει μεγαλύτερα μερίσματα στους ιδιώτες μετόχους της ΔΕΗ. Για την ιστορία να θυμίσουμε, ότι πέρσι τα κέρδη προ φόρων της ΔΕΗ έφτασαν τα 474 εκατομμύρια ευρώ ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2004, διαμορφώθηκαν σε 311,9 εκατομμύρια ευρώ (+ 8,6%) έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2003.

Στην ουσία, δηλαδή, φροντίζει να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της Επιχείρησης, προκειμένου να διευκολυνθεί η παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, γνωρίζοντας πολύ καλά, ότι αλλάζει και τα... φώτα στους καταναλωτές.