ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η τοκογλυφία αποφέρει «χρυσούς καρπούς»

Οι 5 μεγάλοι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι εμφανίζουν για το α' εξάμηνο του 2004 αύξηση κερδών 37,1%, ποσοστό που είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ

Κυριακή 31 Οχτώβρη 2004

Από παλαιότερη κινητοποίηση τραπεζοϋπαλλήλων για τη διασφάλιση των ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών κατακτήσεων
Το εμπόριο χρήματος, με το οποίο ασχολούνται οι τράπεζες, ήταν πάντα από τα πιο αποδοτικά. Του λόγου το αληθές, επιβεβαιώνεται από την υψηλή κερδοφορία που παρουσιάζουν οι (ελληνικοί και ξένοι) τραπεζικοί όμιλοι, που - κατά παράδοση - εμφανίζουν ποσοστά αύξησης των κερδών πολλαπλάσια του πληθωρισμού. Στην Ελλάδα, όμως, η κερδοφορία για το τραπεζικό κεφάλαιο - και όχι μόνο- είναι πολύ καλύτερη από εκείνη που επικρατεί στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά τους ισολογισμούς των ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών, θα διαπιστώσει ότι στην Ελλάδα τα κέρδη και άλλοι δείκτες αποδοτικότητας των τραπεζών, βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο των αντίστοιχων δεικτών των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχειά (μεγέθη για το εξάμηνο του 2004 συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2003) προκύπτει ότι οι 5 μεγαλύτεροι τραπεζικοί όμιλοι στην Ελλάδα, έχουν ξεπεράσει σε ύψος κερδοφορίας και δείκτες αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας το μέσο όρο της Ευρώπης. Ενας από τους λόγους που οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν τόσο υψηλή κερδοφορία, είναι και οι καλές επιδόσεις τους στην τοκογλυφία, αφού - σε σχέση με την ΕΕ - εξακολουθούν να διατηρούν το υψηλότερο επιτοκιακό περιθώριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία των ισολογισμών του α' εξαμήνου του 2004, συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2003:

Και οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες, όσο κι αν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δηλώνει ανήσυχος για την πορεία της κερδοφορίας τους, είναι ευοίωνες. Οι αναλυτές, εκτιμούν πως στο α' εννιάμηνο του 2004, τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών (οι ισολογισμοί τους θα αρχίσουν να δημοσιεύονται στις αμέσως επόμενες ημέρες) θα είναι αυξημένα συγκριτικά με πέρσι σε ποσοστά πάνω από 30%!

Η συνέχιση της υψηλής κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, θεωρείται βέβαιη, καθώς - όπως ομολογούν και οι πλέον αρμόδιοι - οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν ευρείες δυνατότητες αύξησης των χορηγήσεων σε σχέση με την ευρωζώνη, καθώς τα δάνεια προς ιδιώτες, πλην στεγαστικών, αντιστοιχούν μόλις στο 9,7% του ΑΕΠ έναντι 15,9% στη ζώνη του ευρώ. Και για την αύξηση των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων, προς τους οικονομικά ασθενέστερους, φροντίζει τόσο η κυβέρνηση όσο και η Τράπεζα της Ελλάδας, που με την προσήλωσή τους στις πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας αναγκάζουν όλο και περισσότερους εργαζόμενους να προσφύγουν στον τραπεζικό δανεισμό για να τα φέρουν βόλτα...