ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΑΤΕ
Εκτός ρύθμισης 80.000 δάνεια!

Αρνητική απάντηση της Αγροτικής Τράπεζας στο αίτημα του Σπ. Τσιοτινού, προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», να ενταχθεί στη ρύθμιση των αγροτικών χρεών

Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004

«Σε απάντηση της από 1374/29 - 9 - 04 αίτησής σας, σας γνωρίζουμε ότι οι οφειλές σας δεν επηρεάζονται από το άρθρο 3 του νόμου 3259/2004». Την απάντηση αυτή έλαβε από το κατάστημα Φαρκαδόνας της Αγροτικής Τράπεζας ο Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», όπου είχε υποβάλλει αίτηση για να ενταχθεί στο νόμο περί ρύθμισης των αγροτικών χρεών που η ΝΔ παρουσίαζε ως σωτηρία για τους χρεοκοπημένους αγρότες. Παρόμοια απάντηση, έχουν λάβει ή θα λάβουν στις επόμενες μέρες και δεκάδες χιλιάδες αγρότες, που έχουν ληξιπρόθεσμα δάνεια στην ΑΤΕ.

Το αίτημα του Σπ. Τσιοτινού απορρίφθηκε γιατί είχε ενταχθεί σε προηγούμενο νόμο περί ρύθμισης χρεών, επιβεβαιώνοντας και στην πράξη ότι ο περιβόητος νόμος της ΝΔ δε θα λύσει το οξυμένο πρόβλημα των μικρομεσαίων αγροτών, όχι μόνο επειδή δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες του, αλλά επειδή εξαιρεί πολλά δάνεια από τη ρύθμιση. Με το ίδιο σκεπτικό, αναμένεται να αποκλειστούν από τη ρύθμιση και δεκάδες χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά. Κι αυτό, γιατί, αποτέλεσμα αυτών των εξαιρέσεων είναι η ρύθμιση ν' αφορά μόνο 125.000 από τα 205.000 ληξιπρόθεσμα δάνεια των αγροτών που υπήρχαν στις αρχές του 2004. Επιπλέον, είναι σίγουρο ότι ακόμα και πολλοί αγρότες που έχουν ενταχθεί στη συγκεκριμένη ρύθμιση δε θα μπορέσουν ή θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να εξοφλήσουν τα δάνειά τους, καθώς το εισόδημά τους συρρικνώνεται συνεχώς και βρίσκεται σε προ δεκαετίας επίπεδα.

Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση με ανακοίνωσή της είχε καταγγείλει ότι ο νόμος της ΝΔ για τη ρύθμιση των χρεών δεν πρόκειται να δώσει λύση στο πρόβλημα των αγροτικών χρεών, επισημαίνοντας πως «με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, με την προσυμφωνία του ΠΟΕ και με τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν οι έμποροι στους αγρότες με την πλάτη της κυβέρνησης, το αγροτικό εισόδημα αποδεκατίζεται, με αποτέλεσμα, είναι σχεδόν σίγουρο, ότι πολλοί αγρότες όχι μόνο δε θα μπορέσουν ν' ανταποκριθούν στην προτεινόμενη ρύθμιση, αλλά θα δημιουργήσουν και νέα χρέη και, ίσως, χρεωθούν και μερικοί που δεν ήταν χρεωμένοι».