«Γιατί χαίρετε ο κόσμος... »
Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004

Του ΚΩΣΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ από τα «ΝΕΑ»
Μέρες Μάαστριχτ! Ξέρετε, τότε που οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης επέβαλαν αυτήν τη... δημοκρατική συνθήκη και κατατρόπωσαν τους συντηρητικούς που ήθελαν μια Ευρώπη νεοφιλελεύθερη.

Αν πάρουμε τοις μετρητοίς τον τίτλο στην «Αυγή» και τις λοιπές «δημοκρατικές» εφημερίδες, ζούμε ιστορικές στιγμές.

Το δήλωσαν και το έγραψαν ήδη Διαμαντοπούλου - Πρετεντέρης πως με την υπόθεση Μπαρόζο καταγράφεται μία νίκη της πολιτικής.

Δε θα μπορούν να κοιμηθούν οι εκπρόσωποι του European Round Table, της ένωσης των πολυεθνικών που ορίζει όχι μόνο ποιος θα είναι επίτροπος, αλλά και το κόμμα στην κάθε φράση του. Μικρή λεπτομέρεια: Και οι 25, σοσιαλδημοκράτες και νεοφιλελεύθεροι, υπέγραψαν χτες το Ευρωσύνταγμα. Δηλαδή το ακόμα πιο βαρύ αλυσόδεμα των λαών.

Ας τους αφήσουμε να χαρούν τη νίκη τους. Ετσι κι αλλιώς, προς το παρόν δεν κινδυνεύουν να βγει στο φως καμιά λίστα σαν κι αυτή για το «ναι» στην Κύπρο, που να δείχνει το χρήμα που έχει πέσει για τη διαμόρφωση του περίφημου ευρωπαϊκού ιδεώδους.

Εδώ το όνομα του ΟΠΕΚ (του ομίλου του κ. Πανταγιά...) γράφτηκε στα ψιλά, ανάμεσα σ' αυτούς που τα πήραν και καθάρισε αμέσως την μπουγάδα ο κ. Μπάουτσερ, δηλώνοντας πως «δεν πρέπει να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι "πληρώνονται από εμάς"».

Εξάλλου, τώρα πια, δεν υπάρχει κίνδυνος. Η κυβέρνηση εξορμά να κατατροπώσει τη διαπλοκή. Τόσοι περιμένουν στην ουρά για να βάλουν κι αυτοί το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι.

Ε, τώρα, αν ανήκετε σ' αυτούς που χρεώθηκαν ως το λαιμό για να τα βγάλουν πέρα στην ευημερούσα χώρα μας, ας προσέχατε. Είναι άλλο να παλεύεις για 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό, πάλη που έχει κόστος κι άλλο να συνεχίζεις να πιστεύεις πως «έχει ο Γιαραμπής» και να φορτώνεις την κάρτα.

Το να κάνεις πλούσιες τις Τράπεζες κοστίζει περισσότερο απ' το να παλεύεις.

Ασε που άμα παλεύεις χαίρεσαι πραγματικά και τη ζωή.