ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Μία ανάσα πριν...
Κυριακή 31 Οχτώβρη 2004

Associated Press

Και «εντατικά μαθήματα» για την ψηφοφορία με τα ηλεκτρονικά μέσα...
Μόλις δύο μέρες έμειναν... Τα πάντα θα κριθούν στο νήμα με τον νυν Πρόεδρο να εμφανίζεται «κραταιός», παρά τις επιθέσεις από όλες τις πλευρές - και κυρίως εκτός ΗΠΑ. Μπορεί οι Ινδοί αστρολόγοι να προβλέπουν νίκη Κέρι, εντούτοις οι μπουκμέικερς του Λονδίνου δίνουν Μπους... Τελικά οι Αμερικανοί ποιόν θα διαλέξουν; Την «Κική» ή των «Κοκό»;

Αγνωστο... Μπορεί τα χαμένα ψηφοδέλτια της Φλόριντα να θύμισαν μέρες του 2000, όμως το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών αναμένεται να κριθεί σε 15 πολιτείες - κλειδιά. Η εκλογική νίκη στις μεγάλες σε πληθυσμό πολιτείες είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς οι ψήφοι στο σώμα των εκλεκτόρων προσδιορίζονται βάσει πληθυσμού και ο υποψήφιος που επικρατεί σε μια πολιτεία κερδίζει όλες τις ψήφους.

Από την άλλη πλευρά καθοριστικής σημασίας είναι και οι μάχες που διεξάγονται για την αναπλήρωση των μισών εδρών του Κογκρέσου με κύριο διακύβευμα την επιβίωση ή μη της ισχνής ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν με το μέρος τους όλες τις πιθανότητες να διατηρήσουν την άνετη πλειοψηφία των 22 εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εξαιτίας της εξαιρετικής σταθερότητας που χαρακτηρίζει το θεσμό. Ολοι οι αντιπρόσωποι ανανεώνουν κάθε δύο χρόνια τη θητεία τους και το ποσοστό επανεκλογής τοποθετείται στο 95%.

Associated Press

Οι γνωστές ματιούσκες έκαναν και πάλι την «καίρια εμφάνισή» τους
Για τους αναλυτές, η Γερουσία, αποτελούμενη σήμερα από 51 Ρεπουμπλικάνους και 48 Δημοκρατικούς (συν έναν ανεξάρτητο που κατά κανόνα συντονίζεται με την ψήφο των Δημοκρατικών), δεν έχει πιθανότητες να αποκτήσει δημοκρατική πλειοψηφία παρά σε περίπτωση «άνετης νίκης», με προβάδισμα δύο ή τριών ποσοστιαίων μονάδων, του Τζον Φορμπς Κέρι.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων το πολύ 30 από τις 435 έδρες είναι υπό διεκδίκηση και θα πρέπει 12 από αυτές να αλλάξουν χέρια ώστε να υπάρξει αλλαγή πλειοψηφίας, μία προοπτική εφικτή μόνο σε περίπτωση της πλημμυρίδας που θα προκαλούσε νίκη του Κέρι με 5 ή 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Αντίθετα με αυτό που πιστεύεται, τα κόμματα είναι πολύ ισχυρά στις ΗΠΑ. Είναι εξαιρετικά σπάνιο οι ψηφοφόροι να επιλέγουν διαφορετικά κόμματα στις προεδρικές εκλογές και στις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις.

Σε περίπτωση επανεκλογής ο Τζορτζ Μπους θα συνεχίσει να κυβερνά όπως τα δύο τελευταία χρόνια με τη σταθερή και ανεπιφύλακτη υποστήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων και τη λιγότερο σταθερή υποστήριξη της Γερουσίας. Εάν εκλεγεί ο Τζον Κέρι θα είναι υποχρεωμένος να συνυπάρξει με ρεπουμπλικανική πλειοψηφία σε τουλάχιστον ένα από τα δύο νομοθετικά σώματα.