ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Αισιόδοξο ξεκίνημα της προσυνεδριακής δουλιάς
Κυριακή 31 Οχτώβρη 2004

Από το δυναμικό «παρών» της ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του Κόμματος στην Αθήνας στις 9/10
Η κομματική δουλιά στην εργατική τάξη, οι κοινωνικές συμμαχίες και, ιδιαίτερα, το θέμα της ενιαίας κατανόησης και εφαρμογής της στρατηγικής και τακτικής του Κόμματος, ήταν τα κύρια ζητήματα που συγκέντρωσαν την προσοχή των μελών της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου του ΚΚΕ, που συνεδρίασε με θέμα τις Θέσεις της ΚΕ στο 17ο Συνέδριο. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και την παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κόμματος, με επικεφαλής τον Θόδωρο Τζιαντζή, μέλος του Πολιτικού Γραφείου.

Οι Θέσεις της ΚΕ στο 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ συνάντησαν τη σύμφωνη γνώμη των μελών της Επιτροπής Περιοχής, τα οποία εξέφρασαν, ταυτόχρονα, την πεποίθηση και την αισιοδοξία τους, ότι η ικανότητα του Κόμματος να βλέπει κατάματα την πραγματικότητα και να μπαίνει μπροστά στις ευθύνες του αποτελεί μια αναντικατάστατη αφετηρία για την παραπέρα πορεία και ισχυροποίησή του και μια κατάκτηση, που δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Η ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική δουλιά της κομματικής οργάνωσης στην εργατική τάξη της περιοχής σημειώνει καθυστέρηση σημείωσαν αρκετοί ομιλητές. Αναφερόμενοι στις αιτίες της καθυστέρησης αυτής στάθηκαν στα εξής: Στη λειψή κατανόηση των νέων συνθηκών εργασίας και ζωής των εργαζομένων και των πολύμορφων συνεπειών από τις προωθούμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, σε υπάρχοντα ακόμη προβλήματα κατανόησης του χαρακτήρα και του ρόλου του ΠΑΜΕ, ως ταξικού πόλου συσπείρωσης στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στη μη ύπαρξη των απαραίτητων επεξεργασιών και των αντίστοιχων προτάσεων για ορισμένους τομείς ή προβλήματα, που απασχολούν τους εργαζόμενους και σε τάσεις υποτίμησης της σημασίας της κρίσιμης αυτής δουλιάς για το Κόμμα συνολικά και το λαϊκό κίνημα.

Οι εμπειρίες και οι πρωτοβουλίες προώθησης και εφαρμογής της πολιτικής των κοινωνικών συμμαχιών του Κόμματος είναι σχετικά λίγες και φτωχές σημείωσαν άλλα μέλη της Επιτροπής Περιοχής, αναφερόμενοι και σε μια σειρά παραδείγματα, ενώ, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όλοι συμφώνησαν στην εκτίμηση, ότι, τόσο οι προαναφερόμενες αδυναμίες, όσο και άλλες, έχουν στη ρίζα τους τη λειψή αφομοίωση της στρατηγικής του Κόμματος, τις αδυναμίες και τις ελλείψεις στην ενιαία κατανόηση και εφαρμογή της πολιτικής του, πρώτα και κύρια από τα καθοδηγητικά όργανα και τα στελέχη. Στις ομιλίες σημειώθηκαν, επίσης, οι ευθύνες και οι σοβαρές απαιτήσεις της εσωκομματικής προσυνεδριακής δουλιάς, που στέκουν μπροστά στην Επιτροπή Περιοχής, όπως και οι δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν ώστε τα μέλη του Κόμματος να κατανοήσουν τις Θέσεις της ΚΕ και να πάρουν ουσιαστικά μέρος στη συζήτησή τους.

Στην ιδιαίτερη σημασία της γενικότερης προσυνεδριακής διαδικασίας, τόσο της εσωκομματικής, όσο και της αντίστοιχης συζήτησης με τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Θ. Τζιαντζής, σημειώνοντας, ότι όλ' αυτά θα καθορίσουν τελικά το επίπεδο του Συνεδρίου και των αποφάσεών του, όπως και το βαθμό εκπλήρωσης των προσδοκιών που έχουμε απ' αυτό. Το κεντρικό ζήτημα - υπογράμμισε - είναι αυτό ακριβώς που εκφράζεται και στο σύνθημα του Συνεδρίου: «ΚΚΕ ισχυρό, για το Λαό, τη Συμμαχία, το Σοσιαλισμό». Με άλλα λόγια, πατώντας σε όλα όσα έχουμε κάνει μέχρι σήμερα και αξιοποιώντας τις αντίστοιχες εμπειρίες, να ανοίξουμε δρόμους για την πολύ περισσότερο αποτελεσματική εφαρμογή της στρατηγικής του Κόμματος στην πράξη, πρώτα και κύρια, στην καθημερινή πολιτική και ιδεολογική δουλιά στην εργατική τάξη, στην ανάπτυξη των λαϊκών συσπειρώσεων και των αγώνων, στην οικοδόμηση των κοινωνικών συμμαχιών και του Μετώπου για τη λαϊκή εξουσία.

Η Επιτροπή Περιοχής συζήτησε και αποφάσισε, επίσης, τον προγραμματισμό των προσυνεδριακών διαδικασιών, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα για την ανάλυση και τη μελέτη των Θέσεων από το κομματικό δυναμικό της οργάνωσης και την καλύτερη προετοιμασία των προσυνεδριακών συνελεύσεων των ΚΟΒ και των συνδιασκέψεων.