Μνήμη Δημήτρη Δραγατάκη
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004

Τα βραβεία του Α΄ Διαγωνισμού Σύνθεσης στη μνήμη Δημήτρη Δραγατάκη (2003 - 2004) θ' απονεμηθούν σε ειδική εκδήλωση - συναυλία, σήμερα (8.30μ.μ.), στο Ινστιτούτο «Γκαίτε» (είσοδος ελεύθερη). Το πρώτο βραβείο θ' απονεμηθεί στον συνθέτη Γιώργο Σακαλλιέρο για το έργο «Lament for 'D' - A String Quartet», το δεύτερο στον Λεωνίδα Κανάρη για το έργο «Hommage Dimitris Dragatakis», και το τρίτο στον Αλέξη Αγραφιώτη για το έργο «Quartetto d' archi». Τα βραβεία συνοδεύονται με χρηματικά έπαθλα 1.500, 900 και 600 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ τα έργα επιλέχτηκαν μεταξύ 22 συμμετοχών.

Η εκδήλωση θ' ανοίξει με συναυλία, όπου θα παρουσιαστούν (σε α΄ παγκόσμια) τα τρία έργα, μαζί με το «Κουαρτέτο Εγχόρδων, αρ. 5» του Δημ. Δραγατάκη, από το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής (σε διεύθυνση Ιάκωβου Κονιτόπουλου).

Ο διαγωνισμός, προς τιμήν του συνθέτη και μουσικοπαιδαγωγού, προκηρύχτηκε από την Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, αθλοθετήθηκε από το «Σύλλογο Φίλων Δημήτρη Δραγατάκη» και θα πραγματοποιείται ανά διετία. Ο Δημήτρης Δραγατάκης (1914 - 2001) υπήρξε ένας από τους διαπρεπέστερους συνθέτες της σύγχρονης λόγιας μουσικής στην Ελλάδα, με περισσότερα από 130 έργα, σε όλα σχεδόν τα μουσικά είδη (ορχηστρικά, μουσικής δωματίου, φωνητικά, σκηνικά, ηλεκτροακουστικά), για τα οποία απέσπασε πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις.

Μετά το θάνατό του, με πρωτοβουλία της οικογένειας του συνθέτη, της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών και του προέδρου της Θόδωρου Αντωνίου, του «Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου», γνωστών συνθετών, μουσικολόγων και μουσικών, ιδρύθηκε ο «Σύλλογος Φίλων Δημήτρη Δραγατάκη», με σκοπό τη διαφύλαξη, μελέτη, προβολή, διάδοση και αξιοποίηση του έργου του συνθέτη. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος σχεδιάζει την ηχογράφηση έργων, μουσικής δωματίου και σολιστικών, σε ιδιαίτερες ενότητες, ώστε να αποτυπωθεί η εξελικτική πορεία του μουσουργού και κατά μουσικό είδος, ενώ διοργανώνει συναυλίες με έργα του.