ΕΥΔΑΠ
Προετοιμάζει αυξήσεις 3,1% στην τιμή του νερού
Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2004

Μετά τις τσουχτερές αυξήσεις της ΔΕΗ κατά 2,7%, που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες, αυξήσεις τουλάχιστον κατά 3,1% στα τιμολόγια του νερού εισηγείται προς την κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, που θα δημιουργήσει νέα αφαίμαξη στα ήδη πολύ ισχνά πορτοφόλια των νοικοκυριών των εργαζομένων του Λεκανοπεδίου, μόνο και μόνο για να κερδίσουν οι ιδιώτες μέτοχοί της στο Χρηματιστήριο.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι μετά την επιβολή της αύξησης αυτής, οι λογαριασμοί της ΕΥΔΑΠ θα είναι πολύ πιο «φουσκωμένοι», καθώς θα επιβληθεί και παράλληλη αύξηση των τελών αποχέτευσης, μια αύξηση προαποφασισμένη από το 1999 με το νόμο για την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, τα τέλη αποχέτευσης από 56% επί της κατανάλωσης νερού που είναι τώρα θα φτάσει στο 60%, δηλαδή θα έχουμε μια αύξηση κατά 11% του συντελεστή αυτού. Ακόμη πιο τσουχτερές αναμένεται να είναι οι αυξήσεις στο νερό με το οποίο η ΕΥΔΑΠ ενισχύει τα δίκτυα των δήμων της Αττικής.

Σημειώνουμε ότι η τελευταία αύξηση στους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ έγινε τον Απρίλη του 2003, οπότε οι ανατιμήσεις κυμάνθηκαν από 2,5% στην τιμή του νερού, και έφτανε στο 7,6% στα τέλη αποχέτευσης ή ακόμη και στο 190% στο μηνιαίο πάγιο!

Κι όλα αυτά όταν τα αποθέματα νερού της ΕΥΔΑΠ βρίσκονται σε ένα από τα καλύτερά της σημεία (ανέρχονται σε 1.016.006 κυβικά μέτρα), ενώ αρκετά καλά πάει και η κερδοφορία της, αφού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2004 έφτασε στα 5,8 εκατ. ευρώ (2 δισ. δρχ. περίπου).