ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αυξημένες απαιτήσεις πρώτα απ' όλα από τους εαυτούς μας
Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004

Το ζήτημα της σχέσης στρατηγικής και τακτικής που αναδύεται ως ένα από τα προβλήματα της δουλιάς των κομματικών οργανώσεων και η ανάγκη άμεσα, μέσα από σχεδιασμένα βήματα, να αρχίσει να κατακτιέται η κατανόηση αυτής της διαλεκτικής σχέσης που υπάρχει και να εφαρμόζεται και στην πράξη, απασχόλησε ανάμεσα σε άλλα τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Τα μέλη της Επιτροπής Περιοχής ενέκριναν ομόφωνα τις Θέσεις της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο του Κόμματος και με τις τοποθετήσεις τους πλούτισαν τον προβληματισμό που μπαίνει μέσα από το κείμενο για τις αδυναμίες που εντοπίζονται και το πώς θα πρέπει να δουλέψουν οι οργανώσεις για να ξεπεραστούν.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ως πρώτο καθήκον επανατοποθετήθηκε να συνεχιστεί το πλατύ άνοιγμα των οργανώσεων για να φτάσουν οι θέσεις σε ακόμη περισσότερους εργάτες, ΕΒΕ, αγρότες, νεολαίους και παράλληλα να ξαναγυρίσουν σε όσους ήδη έχουν απευθυνθεί, να συζητήσουν μαζί τους, να ζητήσουν τη γνώμη τους. Αμεσα να αρχίσουν να οργανώνονται συσκέψεις - συζητήσεις με τους φίλους, τους οπαδούς, με όσους συνεργάστηκαν με το ΚΚΕ στα διάφορα μέτωπα. Παράλληλα να επιταχύνουν τους ρυθμούς δουλιάς για την κάλυψη των στόχων που έχουν θέσει για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος, στους οποίους έχουν μείνει πίσω, σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας έχει πλούσια εμπειρία και δυναμική παρέμβαση στους αγώνες που αναπτύχθηκαν κόντρα στην εφαρμοζόμενη πολιτική και τις επιπτώσεις της στους εργάτες, τους αγρότες, αλλά και στους αγώνες του φιλειρηνικού κινήματος. Εγιναν σημαντικοί αγώνες στη Νάουσα, όπου ο Λαναράς κλείνει εργοστάσια και πετά στην ανεργία τους κλωστοϋφαντουργούς. Σ' αυτούς τους αγώνες υπήρξε παρέμβαση του Κόμματος, όμως δεν προβλήθηκε η πολιτική του πρόταση, δεν αναδείχτηκε ο άλλος δρόμος ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ και απαιτεί άλλη εξουσία, λαϊκή. Αυτό αναφέρθηκε ως παράδειγμα της λειψής δουλιάς που γίνεται στην κατεύθυνση παρέμβασης στην πολιτική συνείδηση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Και σημειώθηκε πως άμεσα, στο χώρο των αγροτών όπου κυριαρχεί αναβρασμός με αφορμή τις εξευτελιστικές τιμές για πολλά προϊόντα, τις ρυθμίσεις της ΑΤΕ, τις ζημιές που δεν αποζημιώνονται κλπ., θα πρέπει οι οργανώσεις να δώσουν τη μάχη για να ξεπεραστεί αυτή η αδυναμία και να φτάσει ολοκληρωμένα η πρόταση του Κόμματος. Να προβληθεί όλο το πλαίσιο στόχων πάλης που αφορά την ΚΑΠ, τα μέτρα για την ανάπτυξη της γεωργίας, τις ευθύνες κυβερνήσεων και συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Ισχυροποίηση του Κόμματος

Ολοι συμφώνησαν για την ανάγκη ισχυροποίησης του Κόμματος, όπως τίθεται και μέσα από τις Θέσεις της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο. Σημειώνοντας ορισμένα από όσα πρέπει να γίνουν άμεσα για να προχωρήσει στην πράξη, ανέφεραν πως πρώτα και κύρια πρέπει τα μέλη της ΕΠ να αυξήσουν τις απαιτήσεις από τους ίδιους τους εαυτούς τους, ώστε να καθοδηγούν, να προσανατολίζουν με βάση τη στρατηγική του Κόμματος, με τη μεγαλύτερη δυνατή ποιότητα και επάρκεια. Γενικότερα, οι οργανώσεις πρέπει να απαλλαγούν από βαρίδια αδυναμιών που σήμερα τους δυσκολεύουν, να κατακτηθεί η ενιαία αντίληψη για το πώς δουλεύουν, πώς προωθούν τις αποφάσεις.

«Οφείλουμε να αλλάξουμε τη σχέση που έχουμε με τη γνώση των εξελίξεων. Δε φτάνει από όλους μας μόνο το καθημερινό διάβασμα του "Ρ", όταν γίνεται κι αυτό. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γνώση επεξεργασιών, αλλά και η παρακολούθηση των εξελίξεων σε κάθε νομό και στην περιοχή συνολικά. Μόνο έτσι θα αποκτήσουμε κατ' αρχήν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πού θέλουμε να παρέμβουμε, να αναπτυχθούμε στο μαζικό κίνημα και στο Κόμμα», σημείωσε ενδεικτικά στην εισήγησή του ο Νίκος Χριστάνης, γραμματέας της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος της ΚΕ.

Να μην υποχωρούμε στις αδυναμίες

«Εχοντας αυτή την εμπειρία, αυτό το δυναμικό, αυτή τη δυνατότητα και αυτές τις πολιτικές αναλύσεις, αυτή την πολιτική πρόταση, αυτή την πολιτική γραμμή που έχει απήχηση στον κόσμο, τι κάνουμε για να βελτιώσουμε τους ρυθμούς μας, τη δουλιά μας, να σταθούμε καλύτερα απέναντι στις απαιτήσεις του Κόμματος και του κινήματος; Αυτό είναι το ζητούμενο, σύντροφοι», είπε ο Θ. Κωνσταντινίδης.

Και προσπαθώντας να φωτίσει πλευρές της δουλιάς που πρέπει να ενισχυθούν, συνέχισε: «Εχουμε ένα κόμμα, που την πολιτική του την απευθύνει στην πλειοψηφία αυτής της κοινωνίας. Πώς δουλεύουμε για να τη φτάσουμε σε όλο αυτό τον κόσμο;

Π.χ., έχουμε καθαρή μπροστά μας την κοινωνική διαστρωμάτωση σε κάθε νομό; Εχουμε κάνει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, οργανώσαμε τη δουλιά μας με βάση τον κοινωνικοταξικό προσανατολισμό όπως είναι η απαίτηση της εποχής;». Ξεκαθάρισε πως δε θα πρέπει να υποχωρούμε μπροστά στις αδυναμίες, αλλά να μπαίνουμε με πείσμα και αποφασιστικότητα, συλλογικά, στην προσπάθεια υλοποίησης των στόχων που θέτουμε, αναζητώντας λύση και αξιοποιώντας ό,τι μέσα έχει το Κόμμα στη διάθεσή του. «Πρέπει να ιεραρχήσουμε την παρέμβασή μας στους κλάδους και να δούμε και τις αδυναμίες για να τις βελτιώσουμε. Να προετοιμάσουμε τους εργάτες, τους ΕΒΕ, τους αγρότες για τα χειρότερα που έρχονται και να τους πούμε τη δική μας πρόταση. Να οργανώσουμε με πειθαρχία το χρόνο μας και με έλεγχο να προσανατολίσουμε τη δουλιά μας σε τέτοιες πλευρές για να μπορέσουμε να επηρεάσουμε τη συνείδηση της εργατικής τάξης που μένει χωρίς δουλιά, του μικρομεσαίου που φθίνει και κλείνει, του αγρότη που δε βρίσκει τιμή για τα προϊόντα του».